Kryštof (25): Táta je homofob, máma po něm všechno papouškuje. Kvůli tomu musím mlčet o své orientaci

Kryštof (25): Táta je homofob, máma po něm všechno papouškuje. Kvůli tomu musím mlčet o své orientaci
Zdroj: Unsplash

Kryštof si už v pubertě uvědomoval, že je s ním něco jinak. Holky mu nic neříkaly, mnohem více ho zajímali kluci. Po čase si musel přiznat, že je na muže. Jenže to pořád tají. Jeho rodiče homosexualitu odsuzují. Kdyby se to dozvěděli, zcela jistě by ho navždy zavrhli.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 03. 2023 13:00

Už před lety jsem tušil, že nejsem jako ostatní kluci. Mohla kolem mě projít sebevíc sexy holka, se mnou to nic neudělalo. Ohlížel jsem se spíše za klukama. Už jsem se smířil s tím, že jsem homosexuál. Bojím se ale o své rodiče. Vím, jaký mají na homosexualitu názor.

Jsem gay

Bylo mi kolem sedmnácti let, když jsem začal přemýšlet o tom, že jsem možná na kluky. Vyrazil jsem s kámošema na plavečák. Všude kolem nás se promenádovaly krásné holky. Zatímco kluci se je snažili sbalit, se mnou to nic nedělalo. Mnohem více mě zaujal kluk, který ležel vedle na dece se svým kamarádem.

Pamatuji si, že mě to samotného trochu vyděsilo, ale svaloval jsem to na to, že jsem zkrátka neměl svůj den. Ono toho ale postupem času přicházelo víc. Jakmile jsme s klukama vyrazili do baru balit ženský, cítil jsem k tomu odpor. Když se ke mně nějaká začala lísat, hned jsem ji nenápadně odstrčil. „Ty jsi snad teplej," urazila se jedna z nich.

„Jo, to je fakt, možná jsem teplej," napadlo mě tenkrát. O dva roky později, když jsem odjel pracovně na týden do Rakouska, už jsem si svojí orientací byl téměř jistý. S kolegou Markem (30) jsme si vzali společný pokoj. Kecali jsme u piva a z něj vypadlo, že je gay. Tehdy jsem se mu svěřil s tím, jak to mám já. A on mi řekl, abych to v sobě přestal potlačovat. Pomohl mi se najít.

Rodiče odsuzují homosexualitu

Začal jsem tajně chodit na seznamku pro gaye a s některými muži stejného ražení se scházel. Z jednoho takového setkání dokonce vznikl asi půlroční vztah. Nakonec jsem ho sám ukončil, protože mě ničilo to věčné schovávání se před lidmi. Doma se mě furt ptali, kdy už jim přivedu představit tu svoji novou známost. Nedokázal jsem pořád lhát.

A proč jsem to doma neřekl? To je tak. Naši jsou stará škola. Homosexualitu odsuzují. Když táta vidí někde na ulici, jak se cumlají dva lidé stejného pohlaví, už šílí. „Podívej se na to. To je hnus. Proč se s tím ukazují? Je to nechutný," pronáší vždy nahlas. Je zkrátka homofob. A já pochopil, že mu to prostě nikdy nemůžu říct.

Máma papouškuje jeho názory, takže ani u ní nenajdu podporu a pochopení. Chtěl jsem se svěřit své mladší sestře Zdeňce (21), ale ta hned všechno vykecá. Takže co dál? Trápit se dokonce života po boku nějaké ženy, kterou vlastně nikdy nebudu milovat a sex s ní bude utrpením?

Doma se to nikdy nesmí dozvědět

To, že je někdo gay nebo lesba, je vlastně za trest. Sám si to člověk nevybral, ale bránit se tomu také nejde. I když je společnost dnes trochu vyspělejší a má pro to pochopení, tak moji rodiče ne. Je mi zcela jasné, že jakmile se to jednou provalí, táta mě navždy zavrhne. Budu ten syn buzna, jak rád gaye nazývá, a zřekne se mě.

Proto jsem se rozhodl mlčet. Vyhýbám se jak ženám, tak mužům. Žiji tak, abych nevzbuzoval zbytečně moc pozornosti. A budu doufat, že to navždy zůstane v utajení. Šlapu si po svém štěstí jenom proto, aby si mě doma vážili. To je taky trochu padlé na hlavu, ne?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články