Silvie (58): Syn mi řekl pravdu o svém rozvodu. Vůbec nevím, jak se k tomu mám postavit

Silvie (58): Syn mi řekl pravdu o svém rozvodu. Vůbec nevím, jak se k tomu mám postavit
Zdroj: Freepik

Život je samé překvapení a své o tom ví i paní Silvie. Jejímu synovi Danielovi se loni rozpadlo dlouholeté manželství. Důvodem není nevěra, nýbrž fakt, že Daniel je gay. Roky to tajil, ale pak našel odvahu říct pravdu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 02. 2023 17:00

Už vím, co to znamená, když se něco rozsype jako domeček z karet. Naší rodině se to před časem stalo. Rozpadlo se synovo spokojené manželství a já nechápala proč. Daniel (35) mi až před pár týdny řekl pravdu. On je totiž na muže a už to dál nedokázal skrývat.

Syn nikdy neměl nikdy kamarády

S manželem Honzou (60) máme jediné dítě, a to syna Daniela. Od narození byl středobodem našeho vesmíru a my se pro jeho štěstí mohli roztrhnout. Daniel byl vždycky hodný a poslušný chlapec, který nám dělal jen samou radost. Ve škole byl premiant, dokonce se vydal studovat na vysokou.

Pokulhával jen v mezilidských vztazích. On totiž nikdy neměl moc kamarádů. Možná ještě ve školce, ale s nástupem na základní školu přišel zlom. Byl hodně uzavřený. A než aby šel s klukama ven, raději sedel doma nad knížkou. Do navazování kontaktů jsme ho nikdy netlačili. Mysleli jsme si, že mu to tak zkrátka vyhovuje.

Po vysoké se po jeho boku z ničeho nic objevila dívka. Usměvavá a se srdcem na dlani. Musím říct, že krásnou Lucii (32) jsme si zamilovali na první pohled. Je to slušně vychovaná dívka, která měla s Danielem jen ty nejlepší úmysly.

Zničehonic se mu rozpadlo manželství

Po pěti letech vztahu se vzali a náš syn vypadal spokojeně. Tři roky po svatbě se jim narodil syn Kája (8) a o rok později dcera Tonička (7). Všechno vypadalo jako sluncem zalité a my byli na syna hrdí. Lucie si občas posteskla, že je Daniel divný a hodně se uzavírá do sebe. Abych ji uklidnila, vyprávěla jsem jí, jaký byl, když byl malý kluk.

Ona však mluvila o něčem jiném. Po více jak třinácti letech se jejich vztah loni rozpadl. Daniel nám oznámil, že se rozvádějí. Byl to obrovský šok. Jako matka jsem se s ním snažila promluvit a zjistit, zda je ten brambor vážně tak horký. Daniel se ale zdráhal, nechtěl mi říct pravý důvod, proč se rozvádí.

Lucie mi volala uplakaná a nešťastná, protože tomu sama nerozuměla. A jejich děti? Tak ty už vůbec ne. Hučela jsem do syna, aby neblbnul. A ať už se stalo cokoliv, ať se to pokusí vyřešit. Stále jen opakoval, že to takto bude lepší a dál to nerozváděl. S manželem jsme neřešili nic jiného a byli jsme z toho nešťastní.

Za rozvodem stojí synova homosexualita

A letos, na začátku roku, Daniel konečně přišel a řekl pravdu. „Víš mami, já jsem se rozvedl, protože...“ na dlouho se odmlčel. „Já jsem prostě gay," pronesl něco, co jsem nečekala. „Gay?" tiše jsem zopakovala jeho slova. „Vím to o sobě už dávno, ale doufal, jsem, že to v sobě nějak potlačím a povedu normální život," vysvětloval, proč to roky tajil.

„Lucka už to ví?" zajímalo mě. „Té jsem to řekl, ale nesměla vám to prozradit," dodal. Musím říct, že jsem vlastně ani nevěděla, jak mám reagovat. Honilo se mi hlavou, co tomu časem řeknou děti a blízké okolí. Stydím se za to. I Honza to ještě pořád rozdýchává. Má pocit, že je to jeho vina a stále to nepřijmul. Daniela miluji, ale na vstřebání jeho přiznání budu potřebovat ještě nějaký čas. Byla jsem připravená asi na všechno, ale na tohle ne.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články