Jiřina (56): Dcera přede mnou skrývá modřiny. Na domluvy nedá, do násilnického přítele je strašně zamilovaná

Jiřina (56): Dcera přede mnou skrývá modřiny. Na domluvy nedá, do násilnického přítele je strašně zamilovaná
Zdroj: Unsplash

Když Jiřina vidí svoji dceru, láme jí to srdce. Je zřejmé, že žije s násilníkem. Jenže nechce slyšet žádné rady, zvlášť ne od své matky.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 02. 05. 2023 10:00

Nevím, kde jsem udělala chybu ve výchově. Moje dcera Eliška (31) miluje muže, který jí ubližuje. Odmítá o tom se mnou mluvit. Prý tomu nerozumím, je to úplně jinak a on ji má rád...

Dcera mě dlouho nechtěla seznámit se svým přítelem

Kdy už mi Dana ukážeš? Jste spolu skoro rok a pomalu tě nevidím,“ stěžovala jsem si Elišce, když po dlouhé době přijela na návštěvu. Jako obvykle mi opakovala, že Dan (35) má strašně moc práce a sotva se vídají oni dva. Jeho rodiče ještě také nepoznala. Dana jsem nakonec poprvé potkala při úplně jiné příležitosti.

Eliška mi volala z nemocnice, že se „vysekala“ na bruslích, a jestli bych ji nevyzvedla. Lékař totiž trval na doprovodu. Přijela jsem, jak nejrychleji jsem mohla. Měla pořádně potlučený obličej. „To sis nedala ruce před sebe?“ vydechla jsem, když jsem tu chuděrku spatřila.

Vlítla jsem do lavičky, vyhýbala jsem se nějakému dítěti na tříkolce,“ pronesla tiše. Brusle jsem nesnášela odedávna, ale Eliška na nich jezdila už v pubertě. Byla velice obratná, proto mě trochu zarazilo, že se tolik potloukla. Ale ve velké rychlosti se může stát leccos. V nemocničním vestibulu se najednou objevil docela hezky vypadající muž, který ihned šel mojí dceři vstříc. Dlouho se objímali, něco jí šeptal. Napadlo mě, že o ni musel mít velký strach. A tak jsem poprvé podala ruku partnerovi svojí dcery.

Dcera mi něco tají

Eliška mi tvrdila, že se Danovi nemohla dovolat, a tak mu nechala zprávu. Mezitím jsem do nemocnice dojela já. Dali jsme si všichni kávu vedle v cukrárně. Pozorovala jsem ty dvě hrdličky před sebou, ale pořád mi něco nesedělo. Dan se k Elišce choval vyloženě omluvně. Jako když se dva lidé usmiřují po velké hádce.

Elišku jsem viděla asi za dva týdny. Byly jsme spolu vybírat nějaký nábytek a já si všimla, že má modřinu na zápěstí. Řekla mi, že to je ještě z toho pádu na bruslích. Modrofialová barva po čtrnácti dnech? Začala jsem být podezřívavá. Vyptávala jsem se, jak se má Dan, dcera odpovídala vyhýbavě. Když kontrolovala mobil, zahlédla jsem koutkem oka patnáct nepřijatých hovorů.

Ten tě tedy zbožňuje,“ pronesla jsem s úsměvem, ale vůbec se mi to nelíbilo. Elišce se trochu klepaly ruce, když si telefon uklízela do kabelky. Během našeho dalšího setkání jsem to už nevydržela a zeptala se bez obalu, jestli jí Dan náhodou neubližuje. Pod rolákem jí totiž vykukovala odřenina.

Začínám se o ni bát

Eliška mi vynadala a pravila, že nerozumím velké lásce. Vůbec Dana neznám a dovoluju si soudit jejich vztah. Mám si prý zamést před vlastním prahem. To mě šokovalo a bylo mi jasné, že se mnou o svých potížích nepromluví. Nechtěla jsem na ni tlačit, aby se mi třeba nepřestala úplně vyhýbat.

Přesto jsem si ze zoufalství dovolila kontaktovat dvě její kamarádky a vysvětlit jim moje podezření. Ani ony se s Eliškou často nevídaly, případně jen na krátkou chvíli, protože ji Dan vždy brzy vyzvedl. Slíbily mi, že zkusí s Eliškou opatrně promluvit. A třeba jí sehnat nějakou pomoc. Pro oběti násilí může být snazší promluvit si s někým zkušeným. Trnu hrůzou, kdy mi zazvoní telefon, že se děje něco zlého...

Pokud se stanete obětí domácího násilí, pomoc najdete třeba v centru ROSA a na jejich bezplatné nonstop lince 800 60 50 80.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články