Kamila (30): Tchyni jsem vždy důvěřovala. Ale když mi nevyšel přirozený porod, začala mě urážet

Kamila (30): Tchyni jsem vždy důvěřovala. Ale když mi nevyšel přirozený porod, začala mě urážet
Zdroj: Freepik

Kamila měla dlouho pocit, že má ve své tchyni Zdeňce oporu. Během těhotenství se hodně sblížily. Když Kamile nevyšel porod podle plánu a musela na akutní císařský řez, hodně si to vyčítala. Chtěla to sice hodit za hlavu, jenže tchyně jí řekla něco, co ji hodně ranilo.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 02. 2023 10:00

To, co nedávno řekla tchyně na moji adresu, mě ranilo víc, než bych čekala. Komentovala můj porod císařským řezem a kvůli tomu si mě dovolila nazvat méněcennou mámou. I když její kritiku nechci brát vážně, pravdou je, že se mě to dotklo.

Tchyně mi během těhotenství byla oporou

Když jsme se s Richardem (33) dozvěděli, že jsem těhotná, přišly na řadu veliké plány. Hned jsem si začala shánět co nejvíce informací, jak k těhotenství, tak k porodu jako takovému. Měla jsem od začátku jasnou představu o tom, jak chci rodit. Předpokládala jsem, že budu rodit přirozenou cestou.

To mi potvrdil i můj gynekolog. Těhotenství utíkalo docela rychle a já si ho pomalu ani nestihla užít. Nejvíce času jsem trávila s tchyní Zdeňkou (59). Chodila se mnou po nákupech, často jsme spolu zašly na dortíčky a plánovaly, co všechno se změní, až se to malé narodí. Musím říct, že mi byla velikou oporou. Byla jsem ráda, že je v náročných chvílích se mnou.

Během těchto měsíců jsme se hodně sblížily a já nepochybovala o tom, jak skvělou babičkou bude. Ve 30. týdnu jsem se podle plánu přihlásila na předporodní kurz. Když nemohl manžel, chodila se mnou právě Zdeňka. Skoro se zdálo, že snad stojí o to být u porodu víc než Richard.

Musela jsem na akutní císařský řez

Pak ale přišly nečekané komplikace. V 37. týdnu pojal doktor podezření, že došlo k narušení spojení pupeční šňůry a miminko není dostatečně živené. Po pár vyšetřeních se lékaři rozhodli pro vyvolání porodu. Ještě než se k tomu dostali, praskla mi voda. Hned jsem byla převezena do porodnice a doufala, že to bude rychle za mnou.

Porod ale nepostupoval ani po osmi hodinách. Dítě mě začalo ohrožovat na životě. Tlak mi letěl nahoru a muselo se začít něco dělat. I když jsem se císaři bránila zuby nehty, nakonec na něj došlo. Důvěřovala jsem slovům lékařů a kývla na akutní císařský řez. Nakonec vše dobře dopadlo a narodil se mi krásný chlapeček.

Byla jsem z celé té situace smutná a snažila si sama před sebou obhájit, že to zkrátka jinak nešlo. Smutek z císaře jsem hodila za hlavu. Po návratu domů jsme se radovali z miminka. Doprovázely nás jisté komplikace, především s kojením, ale snažila jsem se to zvládnout. Nebýt tchyně a jejích jedovatých slov, možná bych to i dala. Jenže ona řekla něco, co mě hodně ranilo.

Tchyně mě urazila kvůli porodu

Když byla Zdeňka svědkem toho, jak bojujeme s kojením, řekla něco, co si měla nechat pro sebe. „Se nediv, že nekojíš, když sis to celé ulehčila," pronesla. „Co jsem si jako ulehčila?" nechápala jsem. „Porod... Po císaři je vždycky problém kojit," dělala chytrou. „To já jsem rodila přirozenou cestou a kojila Richarda dva rokyTy dnešní ženský nic nevydrží,“ řekla jízlivě.

„Přirozený porod, to je věc. Tomu se říká mateřství, ale císař?" mávla rukou. „To snad nemyslíš vážně..." ohradila jsem se. „Kdyby na něj nedošlo, možná bych tam zůstala ležet," pustila jsem se do ní. Hned se začala stavět na zadní a situaci uklidňovat. Nakonec to ale završila tím, že mi naznačila, že kvůli císařskému řezu jsem méněcennou mámou. Od té chvíle už se na ni dívám jinak a snažím se jí co nejvíce vyhýbat. Tohle totiž bylo přes čáru.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články