Kateřina (40): Pohořela jsem v IQ testu, manžel se teď ke mně chová jako k méněcenné

žena
Zdroj: Freepik.com

Kateřina je za Viktora vdaná už patnáct let. Ví, že je soutěživý a musí mít vždy pravdu. Už si na to po těch letech zvykla. Jednou přišla jejich dcera s nápadem, aby si udělali IQ test. Viktor byl z toho celý nadšený, což se o Katce říct nedalo. Test pro ni dopadl katastrofálně. Její manžel se začal chovat povýšeně. Jak to mezi nimi dopadlo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 10. 2020 15:00

Můj manžel Viktor byl vždycky velmi soutěživý. Měl jednu nepříjemnou vlastnost a tou bylo jeho věčné poučování. Kdo ho znal, nepouštěl se s ním do sporu. Já jsem za něj vdaná téměř patnáct let a myslela jsem si, že už mě nepřekvapí.

Mám doma dva soutěživce

Naše dcera Eliška (15) je v tomto směru trochu po Viktorovi. Soutěživost nezapře a velmi ráda mívá pravdu. Myslím si, že proto si ty dva občas nerozumí, protože jsou skoro stejní. Já jsem na škole žádný génius nebyla, patřila jsem do průměru, co se výsledků týkalo. Matematika nebo vše spojené s logickým myšlením mi zkrátka nešlo.

Nezměnilo se to ani v dospělosti. Z každého hlubšího přemýšlení mě s nadsázkou bolela hlava. Eliška ale ve škole vynikala, její prospěch byl nadprůměrný, proto byl gympl jasnou volbou. Viktor byl na ni náležitě hrdý, čas od času pronesl větu: ,,Ta holka je po mně, to se pozná.“

Porovnání inteligence

Eliška přišla jednoho dne ze školy s tím, že by nám ráda něco ukázala. Na internetu se dá za pár korun koupit online IQ test. Zatímco já se modlila, aby mě to minulo, Viktor už seděl u počítače a spouštěl test. Myslela jsem si, že budou soutěžit mezi sebou, tak jak to bylo zvykem.

Jenže když test dokončil a čekal na vyhodnocení, volal na mě: ,,Můžeš se pomalu chystat, jsi na řadě.“ Neměla jsem šanci tomu uniknout. No co, říkala jsem si pro sebe. Vždyť o nic nejde. Pustila jsem se do testu. Musím říct, že jsem se u toho slušně zapotila. Občas jsem měla pocit, že tomu ani nerozumím.

Pohořela jsem a teď pykám

Eliška už měla test hotový ze školy. Takže Viktor jen čekal, až test dokončím a porovnáme výsledky. Neměla jsem z toho dobrý pocit. Viktor se dostal nad sto třicet, což značí mimořádný intelekt. Já jsem se pohybovala někde kolem čísla sto, což je takový průměr. Zkrátka, Viktor je bedna a já jen obyčejná ženská.

Viktor nad svým výsledkem jásal a tleskal. Dokonce pronesl něco jako: ,,Tak teď víme, kdo je chytřejší, co s tím uděláme?“ rýpal do mě. Bohužel, probudilo to v něm pocit, že jsem méněcenná a začal se tak i chovat. Když jsem se učila s Eliškou matematiku, odstrčil mě, že on na to má IQ, já ne.

Začal se ke mně doma chovat povýšeně. Měla jsem dojet s nějakými dokumenty na úřad a spletla jsem si den. Udělal z toho kovbojku, že už ani takového úkolu nejsem schopna. Křičela jsem na něj zoufale: ,,To víš, já nemám IQ dvě stě jako ty, pane Chytrý.“

Doma je to nyní peklo. Skoro mám chuť si test udělat znovu. Žije se mnou patnáct let a teď mu bude vadit, že nejsem chytrá jako on?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články