Libuše (33): Potkala jsem kamarádku z dětství a zašly jsme na kafe. Nebylo to nic příjemného

Libuše (33): Potkala jsem kamarádku z dětství a zašly jsme na kafe. Nebylo to nic příjemného
Zdroj: Freepik

Není nezvyklé, když se s kamarády z dětství odcizíte. Máte jiné zájmy a ze společně strávených chvil vám v dospělosti zbydou jen vzpomínky. Libuše náhodou narazila na kamarádku z dětství. A nestačila se divit, jak moc se změnila.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 05. 05. 2022 13:00

S Lenkou (33) jsem strávila skoro celé své dětství, pocházíme ze stejné vesnice a mnoho dětí u nás nebylo. Jelikož jsme byly ve stejném věku, velmi rychle jsme se spřátelily. V podstatě jsme spolu trávily všechen volný čas. V pubertě se to ale změnilo.

Byly jsme nerozlučné kamarádky

Lenka byla vždy velmi chytrá. Už když jsme byly malé, tak jí moje mamka říkala malý génius. Ve své předpovědi se nespletla. Lenka se dostala na gymnázium a jelikož by se jí nevyplatilo dojíždět každý den domů, byla tam ubytovaná na internátu. Domů se dostala jen na víkendy. A tak jsme se postupně odcizily. Zatímco ona byla ve velkém městě, já zůstala na vesnici.

I když Lenka jezdila domů na víkendy, neměla už čas být se mnou venku, musela se učit. A tak jsme si každá našly kamarády jinde. Ona ve své třídě na gymnáziu, já ve své třídě na střední škole. Když se pak nadobro odstěhovala do Prahy, ani se se mnou nerozloučila.

Neviděly jsme se patnáct let

A tak skončilo naše nerozlučné přátelství. Každá měla svoje zájmy a aktivity, a tak se stalo, že jsem Lenku neviděla skoro patnáct let. I když jsme na sebe měly kontakt, ani jedna z nás nenavrhla, že bychom se sešly. Vždy jsme měly jiné priority.

Náhoda tomu chtěla, že jsme se přece jen ještě setkaly. Před pár dny jsem Lenku uviděla v obchodě. V obličeji se vůbec nezměnila, jakoby od našeho posledního setkání nezestárla ani o rok. Osmělila jsem se a poklepala jí na rameno. Překvapilo mě, když si na mě hned vzpomněla.

Mluvila jen o sobě

„Nechtěla by sis jít sednout támhle do kavárny? Mohly bychom zavzpomínat na staré časy," navrhla. A já ochotně souhlasila. Myslela jsem si, že budeme vzpomínat na všechny lumpárny, co jsme spolu zažily. Místo toho jsem hodinu a půl poslouchala, jak se Lence daří.

Dozvěděla jsem se, že si koupila byt a nedávno se vdala. Nezapomněla se zmínit, jak se jí daří profesně. Byl to jeden dlouhý monolog o tom, čeho všeho stačila dosáhnout. U nikoho jiného by mi to nevadilo, ale Lenka, i když mě neviděla patnáct let, se ani jednou nezeptala, co je nového u mě. V podstatě mě nepustila ke slovu. Opravdu je mi líto, jak moc se změnila, nečekala bych to.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články