Mariana (28): Otec měl vždycky raději moji sestru. Nestojím mu ani za to, aby mě odvedl k oltáři

Mariana (28): Otec měl vždycky raději moji sestru. Nestojím mu ani za to, aby mě odvedl k oltáři
Zdroj: Pixabay

Mariana žila většinu života ve stínu své starší sestry Lenky. Otec dával najevo, která z dcer je pro něj důležitá. I když se s tím Mariana naučila žít, nedávné zjištění ji stejně ranilo. Na konci února se má vdávat a doufala, že ji otec odvede k oltáři. Ten ale zatím ani neřekl, jestli vůbec přijde.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 01. 2023 10:00

Moje starší sestra Lenka (33) byla vždycky tátovo zlatíčko. Dělal, co jí na očích viděl. O mě nikdy takový zájem nejevil. Celý život jsem byla srovnávána s dokonalou Leničkou. Je jen zázrak, že i přesto spolu máme docela hezký vztah. Mrzí mě, že tátu ani nenapadne, aby mě odvedl k oltáři.

Táta měl rád jen jednu z nás

Byla jsem sice malá holka, ale stejně si pamatuji, jak mi táta často říkával: „Proč nemůžeš být jako tvoje sestra?" A já se pokaždé, když to vyslovil, styděla za to, kdo jsem. Já jsem totiž nebyla tak hodná a poslušná jako Lenička. Bohužel jsem nikdy v ničem nevynikala.

Lenka byla vždycky sportovně nadaná. Dotáhla to na sportovní školu a dnes se živí jako fitness instruktora. Já jsem obyčejná úřednice s průměrným platem. O Lence se mluví na každé rodinné oslavě. Táta se sestrou chlubí a vždy říká, jak je na ni hrdý.

Když se někdo zeptá na mě, jeho reakce je mrzutá. „Mariana? Ta nikdy nic nedokáže," mávne táta pokaždé rukou. Dokud maminka žila, hledala jsem útěchu u ní. Ta mě měla ráda bez ohledu na to, jestli jsem, nebo nejsem jako Lenka. Co mamka před lety umřela, byla jsem otcem odstrčena do ústraní. A v něm žiji dodnes.

Sestře zaplatil svatbu

S Lenkou máme docela hezký vztah. Sem tam spolu zajdeme na squash nebo na večeři. Je hodná a snaží se mě povzbuzovat. Jako kdyby mi chtěla nahradit otcovu lásku. Když se Lenka zamilovala do Tomáše (35), táta se mohl přetrhnout, aby ho poznal. O mého Lukáše (31) se nikdy nezajímal. Byl pro něj stejně nedůležitý jako já.

Sestra nám v létě 2021 oznamovala, že se zasnoubili a chystají svatbu. Táta dojetím plakal a hned mluvil o penězích. „Zaplatím, co bude třeba. Moje princezna se vdává," zasnil se. O rok později se konala velkolepá svatba. Táta do ní beze slov narval sto tisíc korun. Hrdě odvedl Lenku k oltáři a já jí tiše záviděla. Sestřina svatba byla vážně skvostná. Také bych si takovou přála.

Lukáš mě požádal o ruku na začátku loňského roku. I já to tátovi a sestře slavnostně oznamovala. Ani nevím, co jsem od táty vlastně čekala. Jeho reakce nebyla zdaleka tak kladná, jako když nám zásnuby oznamovala Lenka. „To bude svatba, panečku. Úřednice si bere kominíka," vysmál se nám. Jen Lenka nám od srdce gratulovala a nabídla mi pomoc s přípravou svatby.

Pokud mě táta neodvede k oltáři, už ho nechci nikdy vidět

Máme se brát na konci února. Tajně jsem doufala, že i nám táta pomůže s financováním svatby. Nepotřebuji statisíce jako Lenka. Jen kdyby udělal to gesto a jako táta řekl, že něco zaplatí. To se ale nestane. On se ještě ani nerozhodl, jestli na svatbu vůbec přijde. A já počítala s tím, že mě odvede k oltáři...

Mrzí mě, že jsem pro něj takovým zklamáním. Ani nevím proč. Určitě nejsem jako Lenka. Jsem totiž Mariana. Mám své sny, přednosti i chyby. Jsem jeho dcera. On to tak ale nevidí. Přežiji to, že mi svatbu nezaplatí. Ovšem pokud se na ní ani neukáže, už ho nechci nikdy v životě vidět. Možná mi bez něj bude stejně líp.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články