Michal (36): Exmanželka chce vzít obě dcery a odstěhovat se do Brna. To nesmím dopustit za žádnou cenu

Michal (36): Exmanželka chce vzít obě dcery a odstěhovat se do Brna. To nesmím dopustit za žádnou cenu
Zdroj: Freepik

Michal si rozvod sice nepřál, ale přizpůsobil se. S bývalou ženou Kristýnou se na všem domluvili a vypadalo to, že to bude fungovat. Ale jen do chvíle, než si našla nového přítele. Kvůli němu se Kristýna chce i s dětmi odstěhovat do Brna. Na Michala a střídavou péči nebere ohledy. On je ale připraven bojovat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 01. 2023 07:00

Myslel jsem si, že i když jsme se s Kristýnou (33) rozvedli, budeme se stále snažit najít společnou řeč. A to především kvůli dcerám. Dokud si nenašla nového přítele, dalo se s ní téměř na všem domluvit. Teď ale přišla s něčím, s čím nesouhlasím.

Manželce náš život nevoněl

Když jsem si Týnu bral, skutečně jsem věřil, že spolu zestárneme. Oba pocházíme z Brna, kde jsme se i seznámili. Po čase nás to táhlo do Prahy. Oba jsme toužili po životě v hlavním městě. Nakonec jsme skončili kousek za ním a pořídili si dům v satelitním městečku. Do něj jsme časem přivedli dvě dcery - Hanku (9) a Anežku (7).

Vypadalo to na spokojený rodinný život. Týna se pokusila přizpůsobit vesnici, ale i když se snažila, nedokázala to. Po nějaké době ji náš způsob života přestal bavit. Čím dál tím častěji vyrážela do města. Zatímco já byl doma s dětmi, ona se někde bavila. Tiše jsem to toleroval a doufal, že se vždycky vrátí domů.

Postupně jsem ale cítil, že se od sebe vzdalujeme. Holky se upnuly víc na mě, protože maminka měla na starosti zábavu. Začala i sama cestovat a odjíždět na dovolené. A tak bylo otázkou času, kdy odejde napořád. O rozvod požádala, když bylo Hance pět let. I když jsem se snažil Týnu udržet doma, byla pevně rozhodnutá, že už se mnou žít nechce.

Po rozvodu nám to fungovalo

Slíbila mi, že nebude dělat zle. Plně si uvědomovala, že za rozpadem rodiny stojí ona sama. Domluvili jsme se na střídavé péči po týdnech. Týna se odstěhovala do deset kilometrů vzdáleného města a já zůstal v domě. Holky dál chodily do stejné školky a my si je zkrátka jen střídali. Jen těžko jsem si zvykal na to, že jsem týden bez nich.

Týna se nějaký čas snažila a skoro bych řekl, že najednou byla vzornější maminkou než v době manželství. Holky se od ní vracely spokojené. Hanka nastoupila do školy, která je pár metrů od místa, kde bydlela s maminkou. Byl jsem za to rád, protože o to jednodušší to pro ni bylo. Nakonec jsme dali do stejné školy i Anežku.

Obě holky si našly nové kamarádky a místní školu si zamilovaly. Hanka dnes chodí do čtvrté třídy a mladší Aňa do druhé. Mají různé kroužky, spoustu kamarádů a rozvod už podle mě vůbec nevnímají. Jenže Týna teď chce všechno rozbít. Už rok s někým chodí. Je po uši zamilovaná a tropí hlouposti.

Exmanželka chce žít v Brně

Před Vánocemi mi sdělila, že se v lednu stěhuje. A to zpět do Brna. Ten její šamstr tam má firmu i byt. Hned jsem to zamítl a argumentoval tím, že holky tady mají zázemí - školu, kamarádky, kroužky a mě. Kdykoliv Týna nemohla pro holky zajet, byl jsem k dispozici. Když budou v Brně, tak těžko s něčím pomůžu.

Bavil jsem se o tom s dcerami. Hanka se stěhovat nechce a brečí kvůli tomu. Anežce je to podle všeho jedno a nemá problém se přizpůsobit. Já s tím nesouhlasím. Chci mít holky tady. Já bych tohle Týně nikdy neudělal. Že bych se sebral, sbalil a odstěhoval se stovky kilometrů daleko? Tak to ne. Jak se ale zdá, ona na můj souhlas nečeká.

Holky mají s druhým pololetím nastoupit do brněnské školy. Netuším, jak to budu dělat v týdnech, kdy mají být holky u mě. Stále doufám, že si to Týna nechá rozmluvit. Jinak jsem připraven zvolit i jinou cestu. Věřím, že soud to nikdy nepovolí. Nejde mi však na rozum, že by mi to Týna vážně udělala.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články