Ondřej (54): Manželce vydržela novoroční předsevzetí sotva týden. Nechápu, že to pořád zkouší

Ondřej (54): Manželce vydržela novoroční předsevzetí sotva týden. Nechápu, že to pořád zkouší
Zdroj: Freepik

Ondřeje baví neutuchající snaha jeho manželky něco na sobě změnit. Už řadu let se Věrka snaží s příchodem nového roku zbavit svých neřestí. Její novoroční předsevzetí se stále opakují. Přeje si zhubnout a přestat kouřit. Letos to vydržela necelých šest dní. Ondřeje to ale vůbec nepřekvapilo.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 01. 2023 13:00

Moje manželka Věrka (49) se nevzdává. I letos si napsala seznam svých novoročních předsevzetí. Nezklamala a uvedla stejné věci jako minulé roky. Dušovala se, že tentokrát to vyjde a ona všechno splní. Není pro mě překvapením, že už za týden to své nové já vzdala.

Manželka a její novoroční předsevzetí

Po pětadvaceti letech manželství už ji mám přečtenou. Vím, jak pevná je její vůle. I to, že její sliby bohužel nic neznamenají. Když se letos vytasila se svým seznamem novoročních předsevzetí, věděl jsem dopředu, že to zase nesplní. Píšu zase, protože už tak pět let je to pokaždé stejně. Věrka si s příchodem nového roku nalhává, že se změní.

Na seznamu nadějí k lepšímu životu se opakují stejné položky. Třeba touha zhubnout. Každý rok se mění pouze číslo. Před pěti lety šlo o pouhá tři kila. Dnes uvádí, že by si přála zhubnout deset až patnáct kilo. To samo o sobě napovídá, že to nikdy nedotáhla do konce.

Druhá věc, která ji tíží a ráda by se jí zbavila, je kouření. Sice přešla z klasických cigaret na elektronické, ale kouří pořád. Skoro mě až překvapuje, že má potřebu si slíbit, že s příchodem dalšího roku přijde změna. Letos tomu nebylo jinak.

Chtěla zhubnout a přestat kouřit

Ještě o půlnoci do sebe lila šampus a v ruce držela elektronickou cigaretu. „Od zítra jsem nový člověk, tak si chci teď dopřát," řekla a já se v duchu smál. Dokonce do mě rýpala, abych si také nějaký seznam napsal. Já nic takového ale nedělám. Je to pro mě akorát tak stresující. Mít určený den, kdy se změním? Na to už jsem starý.

Nepopírám, že by se mi líbilo mít o pět kilo míň a nevypít tři piva denně. Vím, že si nedokážu odepřít dobré jídlo. A tak se nebudu zbytečně trápit, ne? Teď ale zpět k mé ženě. Prvního ledna měla kocovinu jako trám. Bloudila po domě a bylo vidět, jak si potřebuje zapálit. Když si vzala tenisky se slovy, že jde na zdravotní procházku, byl jsem překvapen.

Skoro mě napadlo, že to snad s tou změnou myslí vážně. Ušla pět kilometrů a když se vrátila, udělala si zeleninový salát. To jsem teda čuměl. Druhého ledna se vydala do posilovny, kde si koupila permanentku na tři měsíce. Hrdě ji mrskla na stůl. „Ještě ti vytřu zrak," pronesla vážně a vypadala odhodlaně. Třetího a čtvrtého ledna byla cvičit a pořád ještě nekouřila.

Vydržela to šest dní

Šestého ledna se dostavil pořádný abstinenční příznak. Seděla na židli, celá se klepala a byla jedovatá jako had. „Musím kouřit," opakovala stále dokola. „To dáš. Máš za sebou pět dní," podporoval jsem ji. „Mám hlad, chci si dát víno a musím kouřit," zuřila. „Tak se jdi projít, to ti minule pomohlo," hledal jsem způsob, jak jí pomoci.

„To je nápad," špitla a v minutě byla pryč. Vrátila se za dvě hodiny. Hned jsem poznal, že kouřila. V tašce cinkala láhev vína a šustily brambůrky. Rozvalila se k televizi a dala nohy nahoru. „Co se děje? Vzdáváš to?" užíval jsem si svoji chvíli.

„Zkusím to znovu zase za rok," odsekla a dala najevo, abych do toho nerýpal. Nevím, proč se každý rok mučí. Nemá dostatečně pevnou vůli. Možná je něco pravdy na tom, že kdybychom do toho šli spolu, tak se to povede. Já ale nejsem sebetrýznitel a chci si život užít se vším všudy.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články