Pavlína (30): Na letošní Vánoce jsem se obzvlášť těšila. Místo veselí jsme ale ulehli do postelí

Pavlína (30): Na letošní Vánoce jsem se obzvlášť těšila. Místo veselí jsme ale ulehli do postelí
Zdroj: Freepik

Pavlína naplánovala velké rodinné Vánoce. Pozvala své rodiče i prarodiče. To kvůli malé Rozárce, kterou tak milují. Všechno měla připravené a do puntíku vyladěné. Nakonec to musela odpískat, protože je pár dní před Vánoci skolila ošklivá nemoc.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 31. 12. 2022 07:00

Naše dcera Rozárka (3) je ve věku, kdy už Vánoce konečně mohly stát za to. Jenže osud tomu chtěl jinak. Vánoce jsme všichni strávili v posteli s kapesníkem u nosu.

Letošní Vánoce měly být dokonalé

Pokud chcete rozesmát Boha, řekněte mu o svých plánech. To se přesně hodilo na naše Vánoce. Domluvili jsme se, že přijedou moji rodiče i babička Vilma (89) a děda Standa (91). Společně jsme měli usednout ke štědrovečerní tabuli, radovat se a být zkrátka spolu. Chtěla jsem to tak především kvůli tomu, že svoji vnučku milují a je jim vzácná každá minuta, kterou s ní stráví.

Měla jsem objednané ryby, které děda tak miluje. Dokonce jsme se letos s manželem Václavem (37) plácli přes kapsu a koupili veliký živý vánoční stromeček. Chtěla jsem, aby byly Vánoce dokonalé do posledního puntíku. Vánoční cukroví jsem začala péct ve velkém už na konci listopadu. Nechtěla jsem nic podcenit.

Říká se, že štěstí přeje připraveným. Tím jsem žila poslední čtyři týdny. Dárky jsem měla zabalené a pečlivě schované už první týden v prosinci. Na Mikuláše jsme po domě rozmístili blikačky, vánoční nálepky a každý večer nám po pokojích voněly svíčky. Byla jsem plná vánoční atmosféry a nemohla se dočkat, až k nám všichni přijedou.

Vánoce jsme proleželi

Babička Vilma mi ještě týden před Štědrým dnem volala a říkala, jak se k nám těší. Na Rozárce bylo vidět, že už to vnímá a pořád chodila po domě jako sluníčko. Já byla se vším spokojená, protože jsem odvedla kus práce. Už jsme čekali jen na příchod Vánoc.

To, že se tak možná nestane, mi poprvé proletělo hlavou, když se 21. prosince Rozárka probudila s nudlí u nosu. Zahájila jsem včasnou léčbu a doufala, že se z toho do Vánoc vylíže. O den později už se topila v horečkách a já tušila, že to nebude jen tak. No a aby toho nebylo málo, onemocněl i manžel. Kašlal jako tuberák a i u něj teploměr hlásil horečku.

Pořád jsem tajně doufala, že se z toho nějakým zázrakem dostanou a my si užijeme hezké Vánoce se zbytkem rodiny. Když jsem se i já na Štědrý den probudila s ukrutnou bolestí hlavy a knedlíkem v krku, bylo mi jasné, že Vánoce musíme odpískat. S pláčem jsem volala prarodičům a omlouvala se, že jsme nemocní.

Štědrý večer si uděláme jindy

A jak že nakonec probíhal náš Štědrý den? Jako z hororu. Rozárce jsem podávala léky na utlumení horečky a dělala zábaly. Manželovi jsem vařila konve s čajem a měnila obklady na čele. Vlastně jsem lítala mezi nemocnou dcerou a manželem. Na smažení řízků už mi síly nezbyly. V sedm hodin večer jsme všichni zalezli do postele.

Druhý den nám ale o moc líp nebylo. Na Boží hod se k tomu přidaly střevní potíže a my si předávali kliku od toalety. Lépe nám začalo být až na druhý svátek vánoční. Pořád jsme ale mohli normálně fungovat. Dnes už jen frkáme a poleháváme. Já se ale nevzdám. Štědrý večer si uděláme hned, jak nám bude dobře. Pořád totiž platí, že zdraví nás všech je na prvním místě. Tak snad to o rok bude lepší.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články