PORADNA: Po porodu mám sebevědomí na nule, co s tím? Jen si to srovnat v hlavě nestačí, tvrdí koučka

PORADNA: Po porodu mám sebevědomí na nule, co s tím? Jen si to srovnat v hlavě nestačí, tvrdí koučka
Zdroj: Pexels

Mateřství je bezesporu nejkrásnější věc, která může ženu toužící po dítěti potkat. Přesto jsou s ním spojené jisté nepříjemnosti. Naše tělo vinou těhotenství, porodu a kojení dostává pěkně zabrat a škody na něm napáchané nahlodávají naše sebevědomí. Co s tím, radí v dalším pokračování své poradny zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 14. 06. 2022 11:30

Podobný problém řeší i paní Hana. "Půl roku po porodu si připadám jako opotřebovaný stroj. Devět měsíců jsem sloužila jako inkubátor a několik dalších jako jídelna pro miminko," poukazuje Hana, která by se zase chtěla sama sobě líbit.

Štve ji hlavně, jak má po porodu a kojení povislé břicho a prsa. Když vidí svou fotku v plavkách před otěhotněním, jen si nostalgicky povzdechne a přijde jí, že už není hezká ženská jako dřív. "V důsledku toho mám sebevědomí na nule. Tíží mě pocit, že jako žena jsem přestala existovat a jsem jen matkou. Jak si to srovnat v hlavě a zase se cítit dobře?" ptá se.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Ženské tělo je naprosto unikátní, bez něj by nevznikl nový život, nebyl by tu nikdo z nás. Tělo ženy se mění, z holčičího se příchodem menstruace stává tělo ženské, po porodu se stává tělem mateřským a časem nám přibudou vrásky a tělo se změní v tu laskavou babičkovskou náruč.

Každá žena se potřebuje cítit krásná. Srovnat si to v hlavě sice můžeme, ale v některých věcech budeme potřebovat pomoc. Píšete, že máte vytahané břicho. Existují cvičení, která lze provádět i při kojení nebo hned po šestinedělí. Ale pomalu, neuhnat se! Pro tělo je porod obrovským zásahem, námahou, potřebuje čas, aby se dostalo zpět do kondice. Na YouTube existuje mnoho návodných videí.

Pokud máte čas, chuť a peníze, můžete si někde poblíž najít fyzioterapeuta či fitness trenéra, se kterým byste mohla cvičení probrat a nastavit individuálně tak, aby to tělo příliš nezatížilo a zároveň to přineslo ovoce.

Co se týče povislých prsou, jde o velmi subjektivní záležitost. Okamžitý účinek má třeba push-up podprsenka. A po porodech a kojení existuje několik cviků, které pomohou prsa dostat zpět do kondice. Rozhodně nezanedbávejte stravu. Tělo musí mít přísun živin a vitaminů, jinak nemůže fungovat.

Ne všechny ženy jsou obdarovány tím, že mohou mít děti. Je mnoho žen, které po tom stále marně touží. Je úžasné, že vám toto bylo dopřáno a máte zdravé dítě. Mějte se ráda, pochvalte se za to, jak je vaše tělo skvělé, dalo světu nový život. A co je víc?

Dopřejte si čas, zase budete se sebou spokojená. Zamyslete se nad tím, co lze reálně v tento moment dělat proto, abyste se sebou byla spokojenější. Skočte si za výživovým poradcem, fyzioterapeutem či trenérem, dopřejte si péči a čas. Nespěchejte na sebe ani na svoje tělo. Každý den najděte jednu věc, za kterou se pochválíte, bez výjimky. A pokud mohu něco doporučit, vyrazte s kamarádkou na nákupy a pořiďte si něco, v čem se sama sobě budete líbit. Hýčkejte se!

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články