Přemysl (28): Výběr jména pro dítě je boj. Já chci něco staročeského, přítelkyně mě vytáčí nesmyslnými novinkami

Přemysl (28): Výběr jména pro dítě je boj. Já chci něco staročeského, přítelkyně mě vytáčí nesmyslnými novinkami
Zdroj: Freepik

Přemysl s Patricií se brzy stanou rodiči. Těší se na to, ale radost jim kazí jeden problém. Nedokážou se shodnout na jméně. Každý prosazuje to svoje a nechce ustoupit. Přemysl chce ryze staročeské jméno, zatímco Patricie jde s dobou. Kdo nakonec zvítězí?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 11. 2022 17:00

Moje dlouholetá partnerka Patricie (25) si myslí, že má právo na to, aby o jméně našeho dítěte rozhodla sama. Já její názor nesdílím. Důvodů je hned několik. Ten nejzásadnější tkví v tom, že ona vybírá jména, která se mi ani trochu nelíbí. Já si představuji nějaká ryze česká jména.

S partnerkou se neshodneme na jméně pro dítě

Netušil jsem, jak moc dokáže budoucí rodiče rozhádat výběr jména pro dítě. Když mi Patricie oznamovala, že je v tom, skákal jsem štěstím do stropu. Hned jsem si začal tajně přát, aby to byl kluk. V hlavě už mi naskakovala jeho podobizna a jméno, které by se mi líbilo. Pro své dítě si totiž přeji nějaké staročeské jméno.

Kluk by mohl být Bohuslav, Bohuš, Ctibor nebo třeba takový Drahoš. Pro holčičku by se mi líbila Bohuslava, Doubravka nebo Zdislava. Uznávám, že tato jména už nejsou trendy a pomalu se na ně zapomíná. Ale líbí se mi. A přál bych si, aby se naše dítě jmenovalo takto.

Jak asi tušíte, moje přítelkyně to má přesně naopak. Jí se líbí netypická jména. Nejlépe z nějakých filmů či pohádek. Když jsme toto téma otevřeli, v jednu chvíli se schylovalo k velmi ošklivé hádce. Patricie mi začala na stůl pokládat jména, ze kterých mi vstávaly vlasy na hlavě.

Partnerka chce netypické jméno

Pro holčičku by si přála jedno z následujících jmen - Mia, Amy, Jasmína nebo Hermiona. Je totiž velikým fandou Harryho Pottera. Pro chlapce je to snad ještě horší. Má v nabídce jména jako Mateo, Timotej a Darius. Žádné z těch jmen pro mě nepřichází v úvahu. Představa, že na syna volám Timoteji, nebo na dceru Hermiono, se mi silně příčí.

Snažím se přítelkyni vysvětlit, že musíme přemýšlet nad tím, jak se naše dítě bude cítit s takovým jménem. Může se stát, že za takovou Hermionu se jí budou jednoho dne ve škole smát. Patricie se tím ale netrápí. Chce, aby naše dítě vyčnívalo z davu.

No, pokud by přese mě dokázala protlačit nějaké z těch stupidních jmen, může si být jistá, že naše dítě bude vyčnívat... Bohužel, dostali jsme se do bodu, kdy ani jeden z nás nechce ustoupit. Patricie má dokonce pocit, že tím, že dítě nosí, má větší právo rozhodnout o jeho jméně.

Jsem ochoten přistoupit na kompromis

A s tím zase nesouhlasím. Copak můžu za to, že nemůžu otěhotnět a donosit dítě? Beze mě by nevzniklo, takže si myslím, že mám úplně stejná práva. Teď je otázkou, zda jsme schopni najít kompromis. Prozatím návštěvu matriky odkládáme, protože stále není jasno.

Já jsem ochoten přistoupit na jakousi dohodu. Dejme tomu, že to bude chlapec. Našel bych shodu třeba na jménech Jakub, Martin či Aleš. To je ústupek z mojí strany. Patricie ale stále trvá na svém. Žádný argument ji zatím nedokázal zlomit. Myslím si, že Patrície by měla být soudná a uznat, že její výběr jmen je zoufalý. Jakub Novák zní líp než Timotej Novák. Nemám pravdu?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články