Vašek (41): Žena nedostala dovolenou, takže o prázdninách jsem byl s dětmi doma já. Teď se ukázalo, že to bylo úplně jinak

Vašek (41): Žena nedostala dovolenou, takže o prázdninách jsem byl s dětmi doma já. Teď se ukázalo, že to bylo úplně jinak
Zdroj: Freepik

Vašek byl ten, kdo zůstával doma s nemocnými dětmi. Jeho manželka Šárka má novou práci a nechtěla hned ze začátku čerpat dovolenou. Slíbila však, že na podzimní prázdniny bude děti hlídat ona. Pak ale přišla s tím, že nedostala volno. Vašek tedy zase zůstal s dětmi doma. Šárka mu teď oznámila, že jede na týden do lázní...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 30. 10. 2022 13:00

Když se doma řešilo, kdo bude s dětmi o podzimních prázdninách, padlo to na mě. Manželka Šárka (38) tvrdila, že nedostane volno. Věřil jsem jí a zůstal s dětmi doma. Pak přišla s tím, že ji kamarádka pozvala na pobyt v lázních a ona prostě musí jet. A já se ptám, jak to, že tu dovolenou najednou dostala?

S dětmi jsem doma převážně já

Manželka je v nové práci necelý rok. Proto jsme byli domluveni, že když Kuba (9) nebo Eliška (7) onemocní, budu s nimi doma já. Šárka slibovala, že až projde zkušební lhůtou a v práci si to sedne, bude s dětmi ona. Za ten rok jsem byl doma víc než dost. Děti měly kde co. Angínu, chřipku a klasické rýmičky.

Na něco stačila dovolená, na delší nemoci jsem si bral neschopenku. Musím říct, že to bylo velmi náročné. Klobouk dolů před všemi ženami, které přežijí mateřskou dovolenou ve zdraví. Letní prázdniny padly také na mně. Měl jsem 14 dní dovolené, pak jely děti na tábory a k babičce.

Občas jsem si v práci od šéfa vyslechl poznámky, že k čemu mám doma ženu, když jsem s dětmi pořád já. Nechtěl jsem nikomu vysvětlovat, o co u nás doma jde. Když to šlo, bral jsem si přesčasy, nebo směny za kolegy, kteří mě kolikrát museli zastoupit.

Manželka mě sprostě podrazila

V září mi žena slíbila, že na podzimní prázdniny si zařídí dovolenou ona. Jenže 14 dní před nimi přišla, že jí šéfová nedala volno. Doufal jsem, že nám děti pohlídá moje máma, ale ta onemocněla, takže jsem musel zůstat doma já. Přiznám se, že jsem z toho byl naštvaný. A to hlavně na Šárku, že si to nezajistila lépe.

Celý týden jsem bral děti na výlety, snažil se jim udělat hezký čas a nehroutit se z toho, že jsem zase doma. Myslím, že jsme si to celkem užili. Radost mi zkazila Šárka. Přišla s tím, že odjíždí s kamarádkou na týdenní pobyt do lázní. „To je snad vtip?" smál jsem se v první chvíli.

„Ty dostaneš dovolenou, jo?" zajímalo mě. Šárka tvrdila, že v listopadu už volno dostane. Mě to ale celé nějak smrdělo. Za ty roky poznám, když lže. Nenechal jsem to být a snažil se z ní dostat pravdu. A ta je taková, že to celé byl její plán, jak zmizet.

Musím z toho vyvodit důsledky

Ten pobyt měla s Lindou naplánovaný už měsíce. Kdyby zůstala doma s dětmi ona, její plán by krachnul. A tak mi lhala, že nedostala dovolenou. Šetřila si ji na svůj výlet. A co já na to? Zlobím se. Vážně se zlobím, protože je to podraz. Celý rok jsem zajišťoval hlídání dětí já, aby nepřišla o práci.

A teď, když mi to mohla vrátit, tak mi lhala? Mohla to spravit tím, že by zůstala, pak bych o odpuštění uvažoval. Ona ale s čistým svědomím odjíždí. Po dobu její nepřítomnosti vymyslím, co s tím udělám. Nechci, abychom si doma lhali, takže z toho musím vyvodit nějaký důsledek. Teď se jenom modlím, aby děti nebyly nemocné. Obávám se, že pokud s nimi opět zůstanu doma, můžu přijít o práci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články