Masopust ukončí Popeleční středa: Naši předkové si oblíbili naklíčený hrášek. Víte, co se může jíst v období půstu?

pučálka
Zdroj: Pixabay

Popeleční středa, která připadá na 14. února 2024, znamená konec masopustu a s ním i hojnosti jídla. Opravdu je nutné zapomenout na škvarky, pečený bůček nebo koblihy? Pojďte se s námi podívat, co se smí a nesmí jíst v období půstu.

Jana Jánská
Jana Jánská 12. 02. 2024 14:00

Popeleční středou začíná křesťanům šest týdnů trvající půst. Měli by se soustředit nejen na prostá jídla, ale také na svůj duchovní růst. Toto období končí na Velikonoce.

Kdy vychází Popeleční středa?

Datum Popeleční středy je každý rok jiné. Odvíjí se totiž od toho, kdy jsou Velikonoce. Pokud máte rádi matematiku, tak vězte, že Popeleční středa je 14. února 2024, rovných 46 dní před Velikonoční nedělí.

Již zmiňovaný půst netrvá 46 dní, ale jen 40. Důvodem je to, že neděle se nepovažují za postní dny. Pro zajímavost si můžeme zmínit, že každá z těchto šesti nedělí má svůj název. První se jmenuje Černá, protože lidé vyjadřují černým oblečením svůj smutek za Ježíše Krista. Pak následuje Pražná, což je odvozeno od jídla jménem pražmo. Jde o naklíčené obilí opražené na pánvi.

Třetí neděle je Kýchavá. Nejde o nic pro alergiky, lidé si při ní jednoduše přáli dobrého zdraví. Čtvrté se říká Družebná, neboť jde o čas setkávání a domlouvání svateb. Pátá, tedy Smrtná neděle, je známá tím, že se vynášela Morana (smrtka). Poslední nedělí je Květná, ta nám připomíná příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. Během ní se trhají kočičky.

Co se může jíst na Popeleční středu

Není toho málo, jen je potřeba vybírat jednoduchá a dietní jídla. V minulosti se jedly hlavně luštěniny, obiloviny ve formě kaší, sušené ovoce, brambory a kysané zelí.

Kulinářský web Toprecepty zmiňuje také pučálku, jídlo z naklíčeného a praženého hrachu. Příprava trvá několik dní, protože hrách je potřeba nechat naklíčit na chladném místě. Naklíčený hrách je lehce křupavý a má víc vitamínů A, B a C. Pak už stačí jen kapka oleje nebo sádla, cibule a na dochucení špetka soli a pepře.

Pučálka byla kdysi hodně oblíbená. Připravovala se samozřejmě doma, ale prodávala se také v kornoutech na ulicích. Prodavačkám se říkalo babky pučálnice.

Co se nesmí dělat na Popeleční středu

Pokud se chcete důsledně držet toho, jak vnímali Popeleční středu naši předkové, tak v tento den zapomeňte na praní. Jinak by prádlo bylo špinavé celý rok. Nesmělo se také šít, protože by pak slepice přestaly nést vajíčka. Kromě toho bylo zakázáno příst, štípat dříví či drát peří.

V oblasti jídla jde o pravý opak masopustu. Zatímco před Popeleční středou se připravovaly pokrmy plné masa a tuku, nyní je nutné zvolnit. Z jídelníčku je potřeba vyřadit maso a tučná jídla, pak sladkosti a alkohol. Neměli bychom se přejídat a půst také znamená období bez tancovaček a svateb...

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Popeleční středa
Toprecepty.cz: Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články