Jana Fabiánová v exkluzivním rozhovoru: Dodala odvahu raněným ženám, sama si prošla veřejným lynčem

Herečka a zpěvačka Jana Fabiánová přijala pozvání Miluše Bittnerové do talkshow Na kafeečko.Jana Fabiánová je dcerou legendární zpěvačky Nadi Urbánkové.Jana Fabiánová promluvila o tom, jaké reakce jí přicházejí od lidí poté, co veřejně promluvila o sexuálním zneužívání ze strany známého psychiatra.Jak Jana Fabiánová v rozhovoru přiznává, také její matka Naďa Urbánková byla sexuálně zneužívaná.+ 6 fotek+ 7 fotek

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové Jana Fabiánová (43) přijala pozvání Miluše Bittnerové do talkshow Na kafeečko. Promluvila o událostech posledních měsíců, kdy se rozhodla veřejně přiznat, že byla zneužívaná autoritou. V tomto díle pořadu se k tématu vyjádřila také moderátorka Miluše Bittnerová, které se za studií na DAMU stalo něco podobného.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 27. 04. 2022 09:00

Herečka, zpěvačka a spisovatelka Jana Fabiánová žila sedm let v Americe, kde se věnovala herectví přímo v Los Angeles. Dnes přednáší v České republice o toxických vztazích. Sama si totiž jedním prošla.

Na podzim minulého roku přišla Jana Fabiánová s tvrzením, že byla sexuálně zneužita známým odborníkem na psychiatrii. V rozhovoru s moderátorkou Miluškou Bittnerovou prozradila, že podobnému traumatu čelila v pouhých osmi letech také její máma Naďa Urbánková. Jak na dceřino rozhodnutí celou kauzu zveřejnit reagovala? A s kůží na trh šla tentokrát i moderátorka Miluše Bittnerová. Kdo zneužil její důvěry?

Jana Fabiánová mámě kauzu zatajila

Bylo zahájeno trestní stíhání, proto o tvojí kauze nemůžeme hovořit konkrétněji. Nicméně jsi nedávno vyvolala poměrně velkou mediální bouři tím, že jsi řekla, co se ti stalo. Jak na to reagovala tvoje maminka?

Neprožívala to se mnou, protože já jí o tom neříkala.

Aha, ale dozvěděla se to, ne?

Ne, mamince je 82 let, žije v Želivě a já neměla zapotřebí jí každý den reportovat, co zase vyšlo za nadávky a urážky. Ona by mi nepomohla a jenom by ji to trápilo, takže jsem se snažila ji do toho vůbec nezatahovat. Maminka si prožila zneužívání ze strany otce, když byla dítě.

Aha, to jsem nevěděla.

Tahle tématika obtěžování, sexuálního zneužívání, zneužívání pozice moci, to je věc, která se bohužel týká snad každé šesté ženy. To bohužel není nic výjimečného.

Co přesně se mamince stalo?

Maminku znásilnil její vlastní otec, když jí bylo osm let.

Tys to jako dítě věděla? Ona ti to řekla?

Ano.

Jak jsi na to reagovala?

Já dědečka nezažila. Zemřel, když bylo mámě asi deset. Vůbec nevím, jak na to reagovat. Je to strašně těžký. To je prostě taková rána.

To je obrovská rána. A dá se odpustit?

Ne, myslím, že se to asi odpustit nedá. Člověk to může nějakým způsobem pochopit, aby si to sám v sobě nějak vyřešil. Není to bohužel tak neobvyklé.

Myslíš si, že i proto nevycházela tvojí mamince její partnerství a tys měla několik tatínků?

Ano. Já neměla několik tatínků, já neměla žádného tatínka.

Dobře. Tak strejdové. Nebo jak jsi jim říkala?

Křestním jménem.

Holky, co to tam u vás v rodině je, že se vám dějí takový věci?

To není jen u nás v rodině. Když se moje kauza otevřela, začaly se mi ozývat ženy, kterým se něco podobného stalo také. Nesouviselo to přímo s touto kauzou, ale prostě v rodině - manžel nebo přítel. A je toho opravdu víc, než by člověk doufal. Tobě se stalo také něco podobného, že?

Ano. Měla jsem prohlídku u pana doktora, když jsem se hlásila na DAMU. Tam jsi musela mít potvrzení od foniatra, že máš v pořádku hlasivky. A u nás v Hořicích foniatr nebyl, ale mohl mě prohlédnout plicní lékař. Tak jsem se za ním vydala s tím, že budu herečka a potřebuju tady tohle razítko. On mi v krku prohlídnul hlasivky, ovšem potom řekl, že se musím svléknout. Tu podprsenku dejte taky dolů. Chvíli koukal, potom asi usoudil, že můžu jít na DAMU, a podepsal se.

To je strašný.

V tu chvíli mi to nedošlo, bylo mi 18. Ne, že bych byla nějaké neviňátko, ale do prčic, vždyť je to doktor a ví, co dělá. On je autorita. A víš, co bylo zvláštní? Že když jsem to po pár letech řekla doma, tak na mě koukali: "Milouši, ty si vymejšlíš!" Možná tomu ani nevěnovali pozornost. Nebylo to nic, co by stálo za soud, to rozhodně ne. Ale ano, bylo to nepříjemné, a ano, bylo to zneužití moci. Nebylo to správné a jestli tohle někdo udělá mojí dceři, tak mě hodně naštve.

Já nechci žít ve světě, kde se oběti dehonestují a agresoři se podporují. Prostě ne.

Na tvém případu se ukázalo, že v okamžiku, kdy jeden člověk dostane odvahu, tak se přidají další.

Myslím, že naše společnost nechce dál tolerovat zneužívání pozice moci.

Ale také jsi ta, která musela dostat strašně za uši. Právě těmi reakcemi lidí. Co bylo nejhorší?

Nic. Lidé se mě zpětně ptali, že to muselo být hrozné. Říkala jsem: "Jo, bylo to hrozné." Ale já jsem zvyklá na veřejný lynč. Už jsem se několikrát znelíbila. Třeba jenom proto, že jsem dcera paní Urbánkové. Lidé mi píšou výhružné e-maily, že bych měla spáchat sebevraždu, skočit pod vlak.

Proboha, co to je za lidi?

To se stává, jakmile píchneš do vosího hnízda. Zvedne se prach a vyvoláš nějakou reakci. Člověk se nikdy nemůže zavděčit všem. Když jsem začala v roce 2002 zpívat, lidé mi psali, že bych se měla jít zabít, že jsem hnusná. Ok. Pošlete mi vaši fotografii, pane!

Vzkaz Jany Fabiánové všem zneužívaným ženám

Bylo to hodně důležité, abys to udělala, a vím, že to muselo být hodně těžké. Ale klobouček dolů.

Strašně moc děkuju. Můžu k tomu jenom něco říct? Asi se rozbrečím, pardon.

Nevadí.

Bylo to tehdy těžké, protože jsem měla pocit, že jsem na to sama. Což je velice nepříjemné. Ale nikdy na to nejsi sama, pokud se dostaneš do takhle vyhrocené situace. Je rok 2022, už je to všechno jinak a společnost na to také nahlíží jinak. Člověk by asi neměl váhat. Měl by mít odvahu se ozvat, protože když se ozveš, tak chráníš ty, kterým by se to mohlo stát po tobě. O nic jiného nejde. Takže pokud nechcete, aby se to stalo dalším holkám nebo vašim dcerám, udělejte to. Děkuju.

Celou zpověď Jany Fabiánové najdete v úvodním videu. Co dalšího prozradila?

  • Jak ji změnil život v Americe
  • O životě s expartnerem, který byl nebezpečný manipulátor
  • Stál nad ní s nožem v ruce - jak zareagovala?
  • Proč dnes přednáší o toxických vztazích
  • Jak se v Los Angeles živila uměním
  • Proč má právo hlasovat na cenách Grammy
  • Proč se rozhodla být vegankou
  • O bydlení s novým přítelem

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee.cz/talkshow Na kafeečko

Související články

Další články