Nejoblíbenější české princezny: Bosanu ze Tří veteránů i Růženku z Jak se budí princezny zpovídala Miluška Bittnerová

Dana Bartůňková, princezna Angelína z pohádky S čerty nejsou žerty, byla hostem pořadu Na kafeečko.Princezna Angelína měla mít pořádnou vyřídilku a prořízlou pusu, což Dana Bartůňková splňovala.Dana Bartůňková na snímku se svou dcerou.Růženka z pohádky Jak se budí princezny, Marka Míková.+ 15 fotek+ 16 fotek

Moderátorka Miluška Bittnerová ve své talk show Na kafeečko vyzpovídala celkem pět známých princezen z našich pohádek, které každoročně vídáme o Vánocích v televizi. Jak na své zásadní role vzpomínají Marka Míková, Vida Neuwirthová, Dagmar Patrasová, Helena Vondráčková nebo Dana Bartůňková?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 24. 12. 2022 08:00

Mladé uchazečky o roli princezny si musejí během konkurzu projít kolečkem zkoumání ze strany režie, což přináší i nečekané situace. Princezna Bosana z pohádky Tři veteráni Vida Neuwirthová si například musela velmi pečlivě zkoušet metr dlouhý nos. Režisér Oldřich Lipský se tak chtěl ubezpečit, že princezna - byť s dlouhým nosem - bude stále půvabná.

Herečka Dana Bartůňková zase v rozhovoru s Miluškou Bittnerovou vzpomíná, že k roli princezny Angelíny v pohádce S čerty nejsou žerty přišla jen díky své ohnivé povaze a dobré vyřídilce. V princeznovských šatech dokonce neváhala používat ostřejší výrazy, což režisérovi Hynku Bočanovi učarovalo.

Růženka z pohádky Jak se budí princezny

Růženku v pohádce Jak se budí princezny ztvárnila herečka Marka Míková (62), která se dnes věnuje hraní pro děti v nemocnicích. Na to, že navždy zůstane princeznou, si ze začátku musela zvykat. „Když to někdo zmínil, tak jsem se ošívala a schovávala. Dělala jsem skoro, že jsem to nebyla já. Ale čím jsem starší, tím jsem radši, když někdo řekne: ,Nebyla jste to náhodou vy, kdo hrál tu princeznu?‘ Úplně se zatetelím a nasadím hned ten úsměv a je mi vlastně hrozně dobře," přiznává Milušce Bittnerové. Je pravda, že to používám na různých místech. Hodí se to. Když přijdete do nemocnice zahrát dětem a ony vědí, že jste princezna, tak to stojí zato."

Na natáčení vzpomíná Marka Míková s odstupem let velmi ráda. „Všechno to bylo nádherné. Mně bylo sedmnáct, jako té princezně, takže jsem to hltala s vykulenýma očima. Ti starší herci jakmile ráno naskočí do taxíku, už jedou svoje vtipy. Jsou prostě okouzlující," libuje si Marka.

Bosana z pohádky Tři veteráni

Herečce Vidě Neuwirthové (60) bylo v době natáčení pohádky Tři veteráni 20 let a prošla na tu dobu velmi náročným konkurzem. „Nejen kamerové zkoušky, oni chtěli také vidět, jak budu vypadat s tím nosem. Jak moc vás to deformuje - jestli se na to ještě pořád dá koukat. Takže ten, co mi nasadili, byl asi metr dlouhý a ještě mě v něm vyfotili ze všech stran," vzpomíná dnes s úsměvem princezna Bosana.

„Je to vtipná pohádka. Tenkrát si člověk ani neuvědomoval, jaké měl štěstí, že se mohl potkat s tolika důležitými a legendárními osobnostmi z uměleckého světa," vybavuje si Vida.

Princezna Xenie z Arabely

Také herečka Dagmar Patrasová (66) ráda vzpomíná na svoji princeznu Xenii. Arabelu jsem měla ráda. To byla moc hezká práce a milí kolegové. Všechno klapalo a hlavně mě to šíleně bavilo, protože jsem byla v pohádce. Já pohádky milovala a miluju dodnes," tvrdí Dagmar, která v 80. letech platila za sexsymbol, což se s image královny dětských srdcí příliš neslučovalo.

Musela jsem potom nabídky odmítat. Co by si ty děti pomyslely? To už bylo v roce 1987, kdy jsem natočila ještě nějaké pohádky v televizi a najednou přišel manžel s nápadem, že uděláme desku pro děti," vypráví Dagmar v rozhovoru s Miluškou Bittnerovou. „Ta deska měla statisícové náklady a stala se hrozně populární díky písničkám - včetně té mé Žížaly. Pomlouvali to jen kritici, ale ti, kteří mají děti, těm se to líbilo."

Patrasová se díky tomu vyhoupla na první příčky popularity mezi dětmi i dospělými. Volali na mě na ulici Žížalo, předtím volali Xenie. Proto jsem pro ty děti začala pozvolna vystupovat, to byla také manželova práce. On je obchodník, takže zbystřil," naráží Dagmar na iniciativu svého muže Felixe SlováčkaA to už se potom neslučovalo s žádnými jinými rolemi. A tak jsem se stala Dádou."

Šíleně smutná princezna Helena Vondráčková

Zpěvačka Helena Vondráčková (75) říká, že role v pohádce Šíleně smutná princezna pro ni byla v roce 1968 splněným snem. „Působila jsem v Divadle Rokoko a ta nabídka přišla přímo od pana režiséra Bořivoje Zemana. Velmi jsem se zaradovala, protože se mi touhle pohádkou splnil dívčí sen - stát se princeznou. S Václavem Neckářem, který byl se mnou v divadle, jsme samozřejmě okamžitě souhlasili," vzpomíná Helena, která pohádky dodnes sleduje.

Bylo evidentní, že Vašek je menší, ale Bořivoj Zeman to hezky korunoval korunou - v průběhu toho závěrečného aktu, kdy se bereme. Tam se to vyrovnalo. A když, tak stolička byla vždycky po ruce!"

Angelína z pohádky S čerty nejsou žerty

Také herečka Dana Bartůňková (65) se pohádkám dodnes věnuje, a to formou divadla pro děti. Naposledy ji oslovil Zdeněk Troška, aby si zahrála v jeho Vánočním Kameňáku.

Natáčení pohádky S čerty nejsou žerty Daně změnilo život. O roli Angelíny se přitom ucházela docela obyčejně – na konkurzu. Příliš nadějí si však nedávala. „Tam už tenkrát byly takové dětské hvězdy, jako Dáda Patrasová, Ivana Andrlová nebo Zlata Adamovská, takže jsem byla v šoku, že vybrali mě,“ přiznala Bartůňková své divadelní kolegyni Milušce Bittnerové.

Den, který jí změnil život, si pamatuje dodnes. „Tenkrát jsem ležela v posteli a zazvonil mi telefon, byl pátek půl deváté ráno a volali mi, že jsem dostala roli Angelíny. Držela jsem v ruce sluchátko od pevné linky a nevěřila: ,Cože? Proč?'“ vzpomíná uhrančivá černovláska.

Rozhodujícím faktorem pro režiséra pohádky Hynka Bočana byl hereččin temperament. Princezna Angelína měla být všechno, jen ne tuctová a prvoplánově krásná. Režiséra tenkrát Dana zaujala svou bezprostředností. „Stála tam spousta lidí a já k nim šla. Bohužel jsem však zakopla o kabely, a jak jsem padala, tak jsem zakřičela něco jako do pr*ele. Najednou všichni ztichli,“ popisuje Bartůňková zásadní moment své kariéry. „Já na hlavě tu načančanou princeznu a řvu tohle. Myslela jsem, že budu hrát tak maximálně uklízečku, ale režisér se na mě usmál a řekl, ať to jdu zkusit.“

Pohádku Jak se budí princezny vysílá TV Seznam 24. prosince ve 14.45.

Na pohádku S čerty nejsou žerty se můžete podívat 24. prosince v 16.30 na TV Seznam. 

Pohádku Tři veteráni vysílá TV Seznam 25. prosince ve 12.55. 

Pohádku Šíleně smutná princezna můžete zhlédnout na Primě 27. prosince ve 20.15.

Pohádkový seriál Arabela můžete sledovat od 1. ledna na TV JOJ.

Související články

Další články