Nechutná a krutá francouzská gastronomie: Na vzácném strnadu zahradním si pochutnají jen bohatí. Před upečením ho utopí v Armaňaku

strnad zahradní
Zdroj: Wikimedia Commons, Pierre Dalous, CC BY-SA 3.0

Kdybyste se zeptali některých Francouzů na ptáka jménem strnad zahradní, mnozí z nich by si nevybavili jak vypadá nebo jak zpívá, ale jakou má chuť! Skutečně. Ač jde o zakázanou praktiku kvůli její brutalitě, ale stále si lze toto "jídlo" objednat. Jak se připravuje?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 03. 2024 11:00

V tomto případě nejde jen o bizarní přípravu tohoto pokrmu, ale také jeho samotnou konzumaci, kdy se přitom strávník zakrývá ubrouskem, a to jednak ze studu, a také proto, aby ho při této pochoutce nikdo nerušil.

Jak připravit a konzumovat strnada zahradního

Strnad zahradní je malý pěvec, který se vyskytuje v západní Evropě a v některých částech Asie a Afriky. Nicméně již od dob starověkého Říma bylo pojídání tohoto ptáka považováno za pochoutku, kterou si mohli dovolit jen bohatí. Bylo to zejména kvůli přípravě, která zahrnuje několik opravdu příšerných kroků.

Nejprve se na strnada nastraží past zvaná matoles. Do ní se ptáci chytí během migrace na jih. Protože strnadi hledají potravu v noci, jsou tři týdny drženi v zatemněných klecích, aby se neustále ládovali obilím a fíky. V některých případech jsou údajně ptáci dokonce kvůli tomu oslepeni.

Jakmile pěvec zdvojnásobí svou váhu, je utopen v Armaňaku. Následně je zbaven peří, opečen a servírován na talíř. Hosté si přitom přehodí přes hlavu bilý ubrus, pak ptáka zkonzumují tak, že si ho dají celého do úst a drží ho přitom za zobáček, který jediný z celého ptáčka zbyde. Francouzský šéfkuchař Michel Guérard prozradil v roce 2014 pro The New York Times, že strnadí tuk chutná po lískovém oříšku. A když se spojí dohromady s horkým masem, přenese to človéka prý do jiné dimenze.

Svou troškou do mlýna přispěl také další slavný televizní kuchař Anthony Bourdain, který tuto specialitu taktéž okusil. "Je to takový horký příval tuku, vnitřností, kostí, krve a masa. Je to opravdu vynikající." V současnosti jde o vskutku raritní zboží, neboť kvůli takovým "gurmánům" je tohoto ptáka téměř nemožné najít.

Vyhledávaný kontroverzní pokrm

V roce 1979 zakázala Evropská unie odchyt strnada zahradního v domnění, že tím jeho populaci zachrání. Jenomže ve Francii na to příliš nedbali. Vždyť si ho dopřál v roce 1995 i umírající prezident Francois Mitterrand. Zvolil si to jako poslední jídlo. Když jeden člověk přirovnal pojídání těchto ptáků k cizoložství, druhý se mu vysmál, že ve Francii je cizoložství normální. Týká se mužů i žen. Dělá to každý. Stejně jako pojídání pěvců.

V posledních letech jsou strnadi určeni je pro ty nejbohatší jedince. Samotná Francie postavila lov těchto ptáků mimo zákon v roce 1999, ale až o dalších deset let později bylo skutečně vynuceno jeho dodržování.

Až 30 000 nebohých strnadů ročně končí v pastech

Studie z roku 2019 publikovaná ve Science Advances zjistila, že jsou strnadi stále loveni. Přes Francii jich emigrovalo 300 000, v pastech skončilo asi okolo 30 000. Pokud bude lov pokračovat i nadále, tento pták zcela vymře. Tato chmurná předpověď postavila proti sobě ochránce přírody a kuchaře, kteří tvrdí, že jde o kulinářskou tradici.

"Existuje spousta věcí, jenž jíme a které přitom nejsou nezbytné k životu. Kdybychom museli, přežili bychom jen s nutričními prášky. Ale pokud se vydáme touto cestou, již nepoznáme pojem potěšení," prohlásil v roce 2014 šéfkuchař Jean Coussau. Prezident Ligy na ochranu ptactva, Allain Bougrain Dubourg to ale vidí jinak: "Tito kuchaři jsou úplně zaostalí, nežijí ve 21. století. Nedělají to pro gastronomii, ale pro vlastní slávu a zvýšení prestiže." Jak to celé skončí?

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Strnad zahradní
Allthatsinteresting.com: Inside The Lurid History Of Ortolan, The French Delicacy That's So Tasty It's Illegal

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články