Bizarní historie oblíbené žluté limonády: Nápoj "ze zbytků" vymyslel příznivce nacistů Max Keith

Bizarní historie oblíbené žluté limonády: Nápoj "ze zbytků" vymyslel příznivce nacistů Max Keith
Zdroj: Pixabay

Celosvětově oblíbená žlutá limonáda patří bezesporu mezi nejpopulárnější nealkoholické nápoje na světě. Nebýt však muže jménem Max Keith, kdoví, co bychom dnes pili. Byl věrný colové značce, ale zároveň usiloval o zlepšení ekonomiky nacistického Německa.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 11. 2023 16:00

Může to znít divně, ale je to tak: Fanta vznikla jen proto, že se Amerika zapojila do bojů druhé světové války. To ve výsledku znamenalo, že německá pobočka Coca-Coly nemohla dočasně dovážet potřebné ingredience k výrobě tohoto nápoje. A tak Keith potřeboval nový nápoj, který by mohl v této zemi prodat. Právě se zrodila Fanta.

Stručná historie Coca-Coly

Ikonickou limonádu vynalezl v roce 1886 Dr. John Stith Pemberton. Za jeho doby se v nápoji vyskytovalo stopové množství kokainu, neboť se k jeho výrobě používaly listy koky. Proč ale zvolil zrovna koku, když Colu mohly pít i děti? Jakožto veterán z občanské války trpěl bolestmi ze zranění, které mu způsobila šavle. Stal se tak závislým na morfiu.

Když tak vynalezl onen nápoj, neměl v úmyslu z něho vytvořit světový hit, jen alternativu k morfiu. První lahve se začaly prodávat za pár centů v místní lékárně v Atlantě. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Do deseti let bylo možné koupit Colu po celé Americe. V roce 1920 expandovala společnost na evropský trh.

Coca-Cola v Německu

Coca-Cola otevřela v Německu svou stáčírnu v roce 1929 a rozhodně si nemohla stěžovat na nezájem zákazníků. Do čela této pobočky se postavil Ray Rivington Powers, charismatický obchodník, který klientům nasliboval, že pití Coly jim zaručeně obohatí život. Díky tomu se mu podařilo ročně prodat až 100 000 lahví.

Bohužel byl ale na štíru s účetnictvím. Nestaral se o účty, a hlavně je neplatil, čímž německou pobočku zanechal ve velmi chaotickém stavu. V roce 1933 se však do čela země dostal Adolf Hitler a Powerse nahradil Max Keith.

Max Keith – muž, který stvořil Fantu

Max Keith byl obchodník německého původu s neochvějnou oddaností Coca-Cole. Prý byl zrozen k tomu, aby skomírající pobočku postavil znovu na nohy. Toto tvrzení podporovala jeho impozantní postava. Během jeho nástupu německá ekonomika vzkvétala. Mohl za to i pocit nacionální hrdosti, který Hitler vyvolal v lidech svými plamennými projevy. A Keith toho hodlal využít. Jen musel Němce přesvědčit, že je jich tento nápoj hoden.

A tak začala Cola se sponzoringem. Na olympijských hrách se tak vedle svastiky objevila i loga firmy. Zásobování potřebnými ingrediencemi tak neskončilo ani v roce 1939. Keith jen následoval vojáky a přebíral velení v dalších pobočkách, které se nacházely na dobytých územích. Tento muž neměl ani problém s tím, aby na padesáté narozeniny Vůdce nařídil na firemním sjezdu hromadný Sieg Heil. V prosinci roku 1941 ale přišel útok na Pearl Harbor, což celou situaci značně zhoršilo.

Nedostatek zásob vedl k vytvoření Fanty

Poté, co se USA zapojily do války, nemohly americké společnosti dodávat do Evropy zboží tak snadno, jak tomu bylo dříve. A dojel na to i Keith. Byl bez speciální a tajné colové přísady. A tak ještě, než stihli nacisté firmu zabavit, vynalezl se svými chemiky nápoj "se zbytky ze zbytků". Recept zahrnoval jablečná vlákna a dužinu z lisovaného moštu či řepný cukr. A když se ptal svých zaměstnanců na název, přišel muž jménem Joe Knipp s Fantou.

Fanta nedosahovala kvality Coca-Coly, ale přesto se velmi dobře prodávala. Stala se také ochucovadlem do polévek a dušených mas. Nic lepšího za války nebylo. Do konce války se tak prodaly tři miliony beden Fanty.

Po válce předal zisky mateřské společnosti v Atlantě. Považovali ho za hrdinu. Za jeho úsilí mu pak svěřili vedení Coca-Cola Europe. V dubnu 1955 byla Fanta v Itálii představena jako sodovka s pomerančovou příchutí. O tři roky později se jí dočkali i v Americe. Zdálo se, jako by se firma dokázala od nacismu distancovat. K 75. výročí jen trochu šlápli vedle, když zveřejnili reklamu, odkazující na staré dobré časy. Mnozí v tom ale viděli oslavu Třetí říše. Coca-Cola tak reklamu raději na dobu neurčitou odložila.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Coca-Cola
Allthatsinteresting.com: Who Made Fanta? Inside The Surprising Nazi Origins Of The Popular Beverage

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články