Šéf, který vás ničí. 15 znaků, podle kterých ho poznáte

šéf
Zdroj: Pixabay.com

„Lidé neodchází z prací, odchází od svých nadřízených,“ napsal trefně deník The Wall Street Journal, když v roce 2015 vyšla studie výzkumné firmy Gallup. Odhalila, že polovina zaměstnanců dává výpověď kvůli nespokojenosti se svým šéfem a že 41 % lidí zažila šikanu na pracovišti. Práce pod hrubým zaměstnavatelem vede k psychickým i fyzickým problémům. Jak identifikovat toxického šéfa, a udělat tak něco pro svou spokojenost a zdraví?

Jana Jánská
Jana Jánská 23. 10. 2017 14:08

Ještě než se pod článkem namnoží komentářům typu „ti lidé si dnes na všechno stěžují a nic nevydrží“, dovolíme si na úvod trochu teorie.

Jak toxického šéfa poznat? Podle vztahu k zaměstnancům. Nechodí daleko pro slovní urážky a své pracovníky ponižuje. Porušuje sliby a nedovolí podřízeným zapomenout na jejich chyby. Šikana někdy dosáhne bodu, že své zaměstnance izolují od pracovního kolektivu, řekla Dana Yagil z izraelské University of Haifa, autorka studie z roku 2012, kterou publikoval časopis Journal of Stress Management.

Tento přístup zaměstnavatele spouští lavinu stresu. Zaměstnanec je pod tlakem a řeší situace způsoby, kvůli kterým se cítí ještě hůř. A někdy ho stres polapí tolik, že ani nevidí alternativy k různým situacím. A nakonec ani ke své práci. Zůstává tak „přikovaný“ v prostředí, které ho pomalu ničí. Je lapen do smyčky.

To se může neblaze projevit na jeho zdraví. Jak už delší dobu víme, stres je předstupněm mnoha zdravotních kolapsů – vede k nadváze nebo srdečním chorobách. A v extrémních případech k sebevraždě.

Oproti školní šikaně má ta pracovní jednu výhodu – vždycky můžete dát výpověď a zbavit se jí. Podle průzkumu WBI nám ale trvá v průměru 22 měsíců, než se k něčemu takovému odhodláme.

Máte-li podezření, že jste obětí šikany na pracovišti, na nic nečekejte. A šéfa si trochu proklepněte, byť jen neverbálně. Tohle je 15 znaků, že byste se před tím svým měli mít na pozoru. Je totiž pěkně „jedovatý :

1. Má vždycky pravdu. I když si to zřejmě myslí jen on. Kdo nehraje s ním, hraje proti němu. Zaměstnanci, kteří mají námitky a dovolí si oponovat, jsou na černé listině.

2. Nedá dopustit na své oblíbence. Bohužel mezi nimi nebývají vždycky ti, kteří pracují nejsvědomitěji. Dojde-li na rozdávání odměn, ba povyšování, bývají mezi prvními.

3. Chlubí se cizím peřím. O to hůř, pokud to peří patří vám. Aby vám pobyt v práci co nejvíc znepříjemnil, přejde vaši dobře odvedenou práci bez povšimnutí. Nebo ji ocení. Úspěchy ale připisuje sobě a při prezentování skvělých výsledků vždy „opomene“ zmínit vaše jméno.

4. Zaměřuje se na vlastní úspěchy a blahobyt. Zajímá ho především to, zdali jeho firma prosperuje. Už ale neinvestuje energii do rozvoje svých zaměstnanců. Ba do jejich spokojenosti v práci. Důvod? Je vytížený a „přece se nemůže rozkrájet“…

5. Neposkytuje konstruktivní zpětnou vazbu. Snadno vidí nedostatky a jen obtížně kvalitně odvedenou práci. S oblibou kritizuje tu, kterou si pořádně ani neprohlédl. Získat od něj konstruktivní kritiku a doporučení, jak svou práci zlepšit, patří k úkazům.

6. Nenechá své zaměstnance promluvit. Ví přesně, co chce na schůzi probrat a řešit. Pochopitelně v zájmu ušetření času. Někdy i dá prostor pro dotazy, námitky. Mnohdy ale nenechá své podřízené ani dokončit větu.

7. Nešetří nevhodnými poznámkami a gesty. Protáčí oči v sloup, argumentuje scestnými informacemi a někdy se dokonce „brání“ jednoduchými příměry a genderovými předsudky. Je to jednoduché, ale bolí to víc než diplomatické vyjednávání.

8. Poštvává zaměstnance proti sobě. Paradox, že? V zájmu šéfa by přece mělo být udržování dobrých vztahů na pracovišti a motivování k výsledkům způsobem, který zaměstnance opravdu nadchne.

9. Klidně pomluví. Umí svého zaměstnance pomluvit za zády. Proč to dělá? Představte si psa v chrtích závodech – žene se k cílové čáře a nedívá se doprava doleva. Všechno kromě vítězství je mu jedno. Od spokojenosti zaměstnanců po to, co mu uklouzne z úst.

10. Shazuje vás. Toxický šéf mívá omezené zorné pole. Na věci se dívá pouze dvojí způsobem – „vydělal mi něco/nevydělal“. V druhém případě je takzvaně všechno špatně, a tak metá blesky. Toxičtí bossové často jednají se svými pracovníky jako se stroji.

11. Svěří vám úkol, ale… stejně se do něj „fušuje“. A záchvěv pocitu, že do vás konečně vložil důvěru, odejde stejně rychle, jako přišel.

12. Opomíná vás. Opak předchozího bodu – nedokáže ocenit úsilí, které jste do projektu investovali.

13. Shazuje vinu na ostatní. Všichni děláme chyby, ale ne každý za ně dokáže převzít zodpovědnost. Třeba nadřízení, pod kterými pracovat zkrátka nechcete. Ti mají totiž v oblibě vinit ze svých neúspěchů jiné.

14. Zná vaše slabiny… a zesměšňuje je. Jakmile odhalí vaše největší slabiny, vytáhne je do popředí a nakládá s nimi necitlivým způsobem. Ano, někteří šéfové dokážou být opravdu krutí.

15. Hraje podle svých pravidel. Má své cíle, hodnoty, vnitřní pravidla. A jen ta jsou posvátná – neuznává soubor vnitřních nastavení, která vyznávají ostatní lidé. Svět se točí kolem jeho osy a myslí si, že je ředitelem zeměkoule. Pro svůj blahobyt a prestiž je schopný porušovat pravidla. Je mu jedno, kolik za sebou nechá poražených. Od takového bosse ruce pryč!

Zdroj: SheKnows / The Wall Street Journal / Today

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články