Jak si prakticky sbalit zavazadlo, když cestujte letadlem? Tvořte ruličky a využijte i místo v botách

Praktické rady pro balení kufru na dovolenou: Na co Češi nejčastěji zapomínají?
Zdroj: Freepik
Velký růžový skořepinový kufr. TITAN, eObuv, 4089 Kč. Hnědá kožená taška přes rameno s odnímatelným popruhem a prostornou kapsou na zip. Bagind, 2990 Kč. Elegantní černý kufr střední velikosti. GUESS, 4239 Kč. Designový kožený batoh zhotovený z kvalitní hovězí usně. Facebag, 4990 Kč. + 6 fotek+ 7 fotek

Léto je konečně tady a s ním i období letních dovolených. Ovšem právě cestování je doprovázeno jednou méně příjemnou záležitostí, a to je balení zavazadel. Jak se tedy chytře sbalit tak, aby vám během cest nic nechybělo, ale zároveň jste s sebou nevezli půlku domácnosti?

Dana Klementová
Dana Klementová 21. 06. 2022 09:00

Pokud budete během letošního léta cestovat autem, s balením si zas tak velké starosti dělat nemusíte, protože nejste omezeni váhou zavazadel, jako je tomu v případě cestování letadlem. Velikost a váha zavazadla vás přinutí k balení přistupovat zodpovědněji

Nezapomínejte na pitný režim

Jestliže budete během letošního léta cestovat letadlem, obzvláště pak s malými dětmi, nezapomeňte si s sebou vzít prázdnou lahev, do které si během cest můžete kdykoliv napustit trochu vody. Kdo totiž léta letadlem pravidelně, již moc dobře ví, že přes bezpečnostní kontroly nemůžete pronést tekutinu nad 100 ml. Prázdnou lahev ovšem u sebe můžete mít bez problému.

Zabalte se s předstihem

Základem toho, abychom na dovolenou nevezli zbytečnosti, je začít balit s předstihem. Pokud se balíme na poslední chvíli, máme tendenci do kufru dát vše, co by se potencionálně mohlo hodit. V případě, že začnete balit včas, budete si moct v klidu promyslet, co s sebou skutečně potřebujete. 

Během balení myslete na to, že v případě, kdy letíte do tradičních destinací, většinu věcí, které byste si vezli, seženete bez problémů i tam

Zároveň myslete také na to, že žijeme v době chytrých zařízení, tudíž není potřeba mít cestovní pojištění, letenky a papíry k ubytování v tištěné podobě, které rovněž zbytečně zabírají místo a ještě je musíte neustále hledat. Vše si můžete snadno stáhnout do mobilního telefonu

Využijte i vnitřky obuvi

Každý zkušený cestovatel má již jistě své ověřené triky, jak během balení ušetřit trochu místa. Skvěle k tomu mohou posloužit například vnitřky bot, do kterých můžete uschovat spodní prádlo, nabíječky na telefon i sluneční brýle

Velmi oblíbená je také metoda rolování oblečení, díky čemuž získáte více místa, než kdybyste oblečení klasicky skládali. Oblečení se při precizním rolování bude i mnohem méně mačkat. Rolovat buď můžete jednotlivé kousky, nebo rovnou i celé outfity. Na dovolené pak vždy jednoduše sáhnete po jedné konkrétní ruličce a outfit máte hotový. 

S kosmetikou opatrně

Jak už jsme zmiňovali, přes bezpečnostní kontrolu můžete v příručním kufru přenést lahvičky s maximálním objemem do 100 ml. Kosmetiku s větším objemem tak ideálně zabalte do velkého kufru, který je určen k odbavení. Pokud cestujete pouze s malým příručním zavazadlem, přelejte si kosmetiku jako šampony, sprchové gely a krémy do menších cestovních lahviček, které následně uložte do průhledného sáčku tak, jak to vyžaduje daná letecká společnost. Další možností je nákup miniatur, které už dnes nabízí mnoho značek a seženete je v každé větší drogerii i lékárně. 

Jaký kufr si ideálně pořídit?

Základem všeho je výběr správného kufru. Jestliže se chystáte na prodloužený wellness víkend, bude vám zřejmě stačit menší příruční kufr. Naopak na dvoutýdenní dovolenou u moře se vám bude mnohem více hodit velké zavazadlo, do kterého se vám vše jednoduše vejde. Prostudujte si před odletem rozměry zavazadel u společnosti, kterou letíte. Některé letecké společnosti mají specifická měřítka hlavně pro příruční zavazadlo. Zabráníte tak tomu, že by vám mohli na letišti naúčtovat poplatek za další zavazadlo. 

Ať už budete kupovat jakkoliv velký kufr, vždy by měl být vyroben z kvalitních materiálů, opatřen kolečky a ideálně také zámkem se systémem TSA. Nezapomeňte na něj umístit i visačku s adresou destinace do které jedete a z druhé strany na kterou se vracíte. 

Náhradní oblečení v příručním zavazadle

Pokud cestujete i s velkým kufrem, který na letišti odbavujete, je praktické, zabalit si náhradní oblečení do příručního zavazadla. Váš kufr se může ztratit, a do nalezení je dobré mít u sebe aspoň náhradní spodní prádlo a produkty denní potřeby, bez kterých se neobejdete. Pokud například nosíte kontaktní čočky, nechte si roztok na ně také v příručním zavazadle.

Co si Češi nejčastěji zapomínají zabalit?

Když už tedy nyní víte, jak se na dovolenou ideálně zabalit, zde je i seznam věcí, které si lidé nejčastěji zapomenout na dovolenou vzít. Převážně se jedná o kartáček na zuby, pastu na zuby, hřeben, plavky, nabíječku k elektronickému zařízení, paměťové karty do foťáků a powerbanky. Dále jsou to samozřejmě léky, opalovací krémy a bohužel také osobní doklady. Základem toho, abyste ideálně nic nezapomněli, je začít se na dovolenou balit včas a vše si pečlivě dávat na jedno místo.   

Tipy na praktická cestovní zavazadla si nyní můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články