Jak na štíhlé nohy a ploché bříško? Lektorka jógy Kristýna Paulus má pár tipů

Jak na štíhlé nohy a ploché bříško? Lektorka jógy Kristýna Paulus má pár tipů
Zdroj: Se souhlasem Kristýny Paulus
Lektorka jógy Kristýna Paulus ve své praxi využívá mnohaleté znalosti z ajurvédy, podle které některé sestavy dává dohromady. Záklonové pozice v józe otevírají hrudník a stimulují nervový systém. Mají velký vliv na naši psychiku i trávení, mimo to také uvolňují zádové svaly.Další ze záklonových asán, Ustrasana.Začátečník může podle Kristýny Paulus začít s jógou pod vedením zkušeného instruktora také v online podobě. + 4 fotky+ 5 fotek

Jóga má kouzelnou moc zharmonizovat vaše tělo i mysl. Dalším benefitem je pevné a štíhlé tělo. Lektorka Kristýna Paulus prozradila Lifee.cz pár tipů, jak a kde s jógou začít a na co si dát při výběru hodin pozor.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 10. 06. 2022 12:00

Lektorka Kristýna Paulus se jógou profesionálně zabývá od roku 2014, kdy se svým pětiletým synem Matějem odjela cestovat po asijských zemích. Na Bali si také udělala učitelský kurz. Zásadní pro ni v tento rok bylo také setkání s jejím budoucím manželem Danielem, který jógu také praktikuje. Brzy se jim narodil syn Simon a v roce 2017 také dcerka Shanti.

Čtenářům webu Lifee.cz teď Kristýna prozradila, kterými sestavami docílit štíhlejších nohou nebo plochého bříška. Jak ale sama dodává, na úspěšné cestě za štíhlým tělem je nejdůležitější psychická pohoda a zdravě sestavený jídelníček. „Pojďme si vyložit karty na stůl – je potřeba zvládnout hlavu, aby ukočírovala naše chutě, a na její ovládnutí máme pranayamu a meditace," říká v našem rozhovoru Kristýna, která se díky pohybu a zdravému životnímu stylu pyšní postavou snů - i po třech dětechJeden puzzle ke druhému a máte zde symfonii těla, mysli a duše. Vše hraje společně a tvoří celek."

Může pomoci jóga v hubnutí?

Je možné díky józe formovat postavu? Které sestavy zabírají na konkrétní části těla?

Ano, je to možné. Osobně využívám mnohaleté znalosti z ajurvédy, podle níž některé sestavy dávám dohromady. Sekvence zaměřené na redukci váhy budou spíše dynamičtější a aerobní, pokud je naším cílem zeštíhlení nohou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Paulus YOGA (@paulus.yoga)

Existují i cviky, které napomáhají k plochému bříšku?

Pokud naopak potřebujeme shodit nějaké to kilo v oblasti trupu, zaměřujeme se na laterální a záklonové pozice s prohlubováním nádechu. Máme také krásné triky, kterými cílíme na tzv. saman vayu, která sídlí v našem břiše - a mohu garantovat, že předčí lecjaký břišní pekáč. Ale pojďme si vyložit karty na stůl – je potřeba zvládnout hlavu, aby ukočírovala naše chutě, a na její ovládnutí máme pranayamu a meditace. Jeden puzzle ke druhému a máte zde symfonii těla, mysli a duše. Vše hraje společně a tvoří celek.

Kristýno, jaká byla vaše vlastní cesta k józe?

Nejprve jsem jógu chodila praktikovat do studia a v určitém momentu jsem chtěla porozumět víc, co se skrývá za pohybem těla a za jednotlivými pozicemi. Také jsem v té době potřebovala životní předěl a spojit ho s učitelským kurzem mi přišlo jako příhodná kombinace. Po čtrnácti letech cvičení jógy to byl můj první krok k praxi, protože jóga není jen ásana.

Jógu cvičí také váš partner. Vnímáte nějak společenské nastavení typu: Jóga není sport pro chlapy?

Ano, praktikuje i můj manžel. Možná to některé čtenáře překvapí, ale jóga byla původně doménou mužů bráhmanského původu (nejvyšší kasty v Indii) a teprve tantra ji přivedla mezi běžný lid a mezi ženy. Tak jak známe jógu dnes, za to vděčíme Swami Vivekanandovi. My s manželem zůstáváme u tradičního pojetí ásanové praxe tak, jak ji učil Krishnamacharya a znalosti z tantry, jógy a ajurvédy čerpáme od našich učitelů, což jsou David Frawley, Raja Choudhury, Robert Svoboda nebo Georg Feuerstein.

Které hlavní benefity vám cvičení jógy přináší?

Většina lidí začíná kvůli fyzickým obtížím. Inteligentně sestavená sekvence ásanových pozic cílí jak na zdravé tělo, tak na mysl. Dobrý učitel vás učí dýchat, a jak tvarujete dech, tvarujete vaše myšlenky a pracujete s nervovým systémem. Jóga jako taková působí na všechny tělní systémy, jen některé značky si berou jeden z nich do názvu, aby cílily na jistou část společnosti. Přínos je široký. Já osobně na svých soukromých lekcích už pracuji pouze s lidmi, kteří mají nějaký zdravotní problém, například obtíže s otěhotněním, rakovinu, nebo mají záměr rozvíjet své vědomí.

Jóga a psychická pohoda jdou ruku v ruce

Posílila jóga také váš vztah?

Jóga posílila všechny mé vztahy. Nejsem tím, kým jsem byla před patnácti lety. A tak by to mělo být. Dobrou jógovou praxi poznáte podle toho, jestli je daný člověk spokojený, žije naplněný život a turbulentními životními situacemi prochází s elegancí.

Kde všude je možné jógu cvičit a na kterých zajímavých místech už se vám to poštěstilo?

S manželem a dětmi milujeme Kostariku, a je to také naše nejoblíbenější místo, kde jsme natočili několik našich online kurzů a lekcí. Jógu jsme měli možnost praktikovat také na Bali, v Kambodže, ve Vietnamu nebo v Thajsku. Největší radost nám ale dělají místa, kde se potkáme naživo s lidmi, které jóga oslovila. Letos to byl byl Yogafest Zlín, naše jógové víkendy a na podzim nás čeká Paulus Yoga Tour 2022 po českých městech. Potkat se naživo a možnost sdílet jógu v její plnosti je pro nás velkou radostí a naplněním.

Pokud by člověk chtěl s jógou začít, jak to nejlépe provést? Kde začít a kam pokračovat?

Za mě je nejdůležitější ten, koho si vyberete jako svého průvodce. Váš učitel by měl mít v sobě to, co vás inspiruje. Část z něj a z jeho učení se otiskne do vás. Proto vybírejte dobře, komu dáte čas, peníze a důvěru. Moderní doba přináší dvě možnosti – živě nebo online. Každému vyhovuje něco jiného, a i to bude mít vliv na váš výběr. Pokud začínáte a nemáte žádný fyzický ani psychický problém, zvolte si kurz. Doporučila bych uzavřený kurz s omezeným počtem praktikujících a lektorem, který bude dbát na vedení dechu a správném postavení těla v pozicích.

Jaké přínosy mají online kurzy?

Ano, také online svět umožňuje začít s jógou. Výhodou je, že se můžete nesčetněkrát vrátit k tomu, co vám nejde. Oproti tomu vám ale lektor na živých lekcích v praxi ukáže, jak být v pozici dobře a bezpečně. Možná časem zjistíte, že potřebujete jiné vedení, protože váš stávající průvodce vám už předal všechno, co mohl. Výběr učitele je zde opravdu stěžejní.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články