Nepovedená epilace: Odborník ze salonu prozradil, co vše se může stát, když to s voskem neumíte

Nepovedená epilace: Odborník ze salonu prozradil, co vše se může stát, když to s voskem neumíte
Zdroj: Freepik.com

S příchodem léta každý touží po hladké pokožce bez chloupků. Jak říká v rozhovoru pro Lifee.cz odborník na kosmetiku, trend se v Česku uchytil a salony navštěvují ženy i muži. Varuje však před neodborným zacházením s epilačním voskem, kvůli kterému lidé mohou skončit i v nemocnici.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 07. 06. 2022 12:00

Odborník na kosmetiku Petr Pity Krejczy prozradil, čemu se vyvarovat během epilace voskem. Rozhodně jej nedoporučuje po domácku aplikovat na citlivé partie, především intimní, ale ani na oblast podpaží a obličeje. Opatrné by měly být ženy, které trpí na křečové žíly nebo kožní choroby.

Kromě zdravotních potíží riskujeme neodbornou epilací obličeje například vznik pigmentových skvrn. „Občas se divím, jak velkou bolest žena dokáže vydržet. Udělat si podobnou věc muž, tak už si volá záchranku," kroutí hlavou Krejczy nad některými příhodami jeho klientů. Co bizarního už ve svém salonu viděl?

Jak Češi bojují s nechtěnými chloupky?

Rád říkám, že jsme národ, který miluje žiletky a holítka. To je zřejmě takový pozůstatek socialismu. Pravda je, že například v arabských zemích nebo ve Španělsku a Itálii už tohle vůbec neznají a epilují se pouze voskem, nebo cukrovou pastou. V arabských zemích na sobě žena nesmí mít ani chloupek, protože je to považované za nečisté. Také muži si zde chloupky upravují a na ulici nepotkáte jediného, kterému by koukaly z košile - jak často vídáme u nás. Epilační sezóna nám začíná v průběhu března a dubna, trvá do podzimu. Někdo na ni chodí po celý rok.

Jaké dnes máme v oblasti epilace možnosti?

U nás je nejvíce rozšířená epilace voskem. Ten já příliš nedoporučuji, protože když si někdo trhá horní ret a potom jde na sluníčko, vystavuje se riziku vzniku pigmentových skvrn. Vosk je k pleti obecně velmi drastický. Lidé by také měli rozlišovat, zda si epilují ruce a nohy, nebo tvář a intimní partie. Děvčata se ráda zbavují chloupků do bikin v tříslech a tam je vosk zcela nevhodný. Chloupky zde často zarůstají a kůže je podrážděná.

Pokud vím, tak u vás v salonu se pracuje s přírodnějším a méně bolestným odstraňovaním chloupků?

Ano. Je to starodávná perská receptura. Často se mylně uvádí, že cukrová pasta je původní perský produkt, ale to je hloupost. Cukr tu máme asi od roku 1840. Epilační hmota iWAX, se kterou pracuji, je vhodná také pro domácí použití a může se aplikovat po celém těle. Je vyrobená z fíků a datlí naprosto bez chemie a kůži se přizpůsobí. V případě komplikací je možné ji smýt vodou, nemusí se tedy odstraňovat bolestivým trhnutím. Vytáhne celou vlasovou folikulu a díky tomu chloupek přestává růst. Pleť vydrží hladká až osm týdnů. Žena může jít na epilaci prakticky jednou, nebo dvakrát za sezónu. Aktuálně se vyvíjí také její veganská verze.

Běžný epilační vosk může být nebezpečný?

Měl jsem klienta, který kvůli tomuto zásahu musel vyhledat lékaře, protože jedna kosmetička mu takto vytrhala celá záda, a ta se zanítila. Když odjížděl z této procedury, měl zakrvácenou celou košili a dokonce i sedačku v autě. Lidé by proto měli navštěvovat profesionály, kteří práci s voskem zvládají.

Co když máme křečové žíly?

Epilaci voskem bych obecně nedoporučoval pro kůži, která je nemocná. Navštívila mne paní, která chtěla epilovat právě nohy s velkými křečovými žílami. Řekl jsem jí, že zákrok provedu pouze pod podmínkou, že s tím bude souhlasit její lékař. Nenechala si poradit a odešla do jiného salonu.

Proč bychom se měli vyvarovat domácím experimentům s epilací voskem?

Mohu to ilustrovat na příkladu slečny, která si chtěla voskem sama epilovat intimní partie. Volala mi, že má všude vosk a bojí se ho strhnout. Okamžitě jsem ji poslal do nemocnice, kde ji kvůli tomu hospitalizovali. Tohle je samozřejmě extrémní příklad, ale jsou to citlivé partie a běžně potom celý den nosíme spodní prádlo a kalhoty, kde se kůže přirozeně zapaří. Ženy jsou také obecně citlivější na bolest v době menstruace a na to by měly brát ohled.

Na sociálních sítích často vídáme videa, kde to vypadá velmi jednoduše.

Ano a lidé se to pokoušejí dělat doma. Jedna taková paní nalila svému muži vosk do ucha, protože ho tam chtěla zbavit chloupků. Způsobila mu velkou bolest a pán si potom také poležel v nemocnici. Nic, co je žhavé, nebo horké rozhodně nedoporučuji přikládat na citlivou kůži.

Co třeba podpaží?

Tam bych byl také velmi opatrný. Podpaží je citlivé a máme tam uzliny. Občas se divím, jak velkou bolest žena dokáže vydržet. Udělat si podobnou věc muž, tak už si volá záchranku.

Navštěvují epilaci také muži?

Jsem překvapený a rád, že ano. Často chtějí zbavit chloupků záda, ale také podpaží. Slýchám, že to dělají také kvůli svým partnerkám, kterým se nelíbí zpocené chlupy. Pánům bych ale také nedoporučoval provádět doma epilaci intimních partií voskem. Měl jsem zážitek s chlapcem, který si ošklivě ublížil v oblasti varlat - měl tam dokonce strženou kůži.

Když už se do epilace pustíme, jak se vyvarovat podráždění kůže?

Kůži je na podobný zákrok potřeba adekvátně připravit. Doporučil bych ji tedy předtím zjemnit speciálním krémem a potom zklidnit přípravkem, který obsahuje například aloe vera.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články