Velikonoční dekorace podle nejnovějších trendů: Domov vyšperkují macramé, přírodniny i pastelové barvy

Velikonoční dekorace podle nejnovějších trendů: Domov vyšperkují macramé, přírodniny i pastelové barvy
Zdroj: Se souhlasem Manumi
Drobné kvítky usaďte do vyschlých skořápek s nepravidelně tvarovanými otvory, umístěte je na podnos z přírodnin či podobnou podložku a máte hotovo.Pokud si rozumíte s háčkem, máte tohle nerozbitné vajíčko hotové raz dva. Pak stačí vybrat vhodné místo, kam jej uložit. Miska s naaranžovaným senem, slámou či hoblinami a pár větviček kočiček. Nic víc nebude potřeba, aby vznikla tato půvabná velikonoční dekorace.Háčkovaná vajíčka můžou navíc zdobit drobné květinové výšivky. Velice elegantní způsob, jak vytvořit závěsné dekorace nebo drobná dekorativní aranžmá.Seskládejte vyšívaná vajíčka do tvaru věnce, sešijte je či jinak spojte a můžete podobný výtvor využít i jako věnec na dveře či dekoraci slavnostní tabule. To postačí jen vajíčka vyskládat na ošatku či podobný talířek.+ 9 fotek+ 10 fotek

Květnou nedělí odstartoval předvelikonoční týden plný zvyklostí a obyčejů, které předcházejí oblíbeným jarním svátkům – Velikonocům. A ty si zaslouží patřičně vyzdobit domácnost. Pokud jste se k velikonoční výzdobě zatím nedostali, nezoufejte, přinášíme vám inspiraci, jak si s ní poradit v duchu nejnovějších trendů i na posední chvíli.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 04. 04. 2023 08:00

Velikonoce, to jsou především zajíčci, vajíčka a větvičky jívy, tzv. kočičky. Tedy vše, co symbolizuje nový život a naději. A aby naděje prostoupila také vaším obydlím, je nejvyšší čas dodat mu skutečnou velikonoční atmosféru. Nemusíte to přehánět. Stačí pár drobností, kterými nestrávíte mnoho času, vašemu bytu či domu ale vdechnou ducha jarních svátků. Jakými trendy či technikami se tentokrát inspirovat?

Velikonoce v pastelových barvách

Trendy nemohou minout ani design našich domovů a podlehnou jim i oblíbené svátky. Aktuálním hitem jsou motivy Velikonoc v pastelových barvách. Do něžných tónů lila, růžové, limetkově zelené či vanilkově žluté můžete obléci vajíčka i kraslice, stejně jako velikonoční prostírání a drobné tematické dekorace všeho druhu. Něžné tóny vyniknou v aranžmá s drobnými kvítky na snítkách ve váze nebo v misce čerstvě vzrostlého osení, ale také jako jednoduchý dekor velikonočního věnce nebo vazby.

Nepostradatelné přírodniny

Větvičky jívy či ovocných stromů v jednoduché nádobě, ať už ze skla či kovu, zkrátka v duchu aktuální módy, vyniknou nejlépe v co nejprostším aranžmá. Můžete ale seskládat hned několik rostlinných druhů dohromady a získáte nápaditý koktejl jarní přírody. Ozdobit je pak stačí vyfouknutými skořápkami vajíček v přírodních barvách nebo s lehkým pastelovým nádechem a elegantní dekoraci podle posledních trendů máte hotovou.

Drobné kvítky sušených květin nebo řezaných přírodnin (např. gypsophila) můžete využít i k jednoduchému aranžmá na sváteční stůl. Stačí pár skořápek, které ani nemusíte vyfukovat, jen je, řádně vyschlé, vyskládejte na vhodnou misku či ozdobný podnos, vytvořte v nich dostatečný otvor s neuspořádaným okrajem a do něj usaďte snítku s kvítky.

Větvičky s poupátky mohou zdobit také textilní dekorace. Půvabná háčkovaná vajíčka ozvláštní drobounké výšivky, z několika takto vyladěných vajíček pak můžete vytvořit závěsné ozdoby, usadit je do hnízdečka z mechu či hoblin v jednoduchém velikonočním aranžmá nebo je spojit do typického tvaru věnce.

Velikonoční fauna vlastníma rukama

Vedle vajíček, kvítků a věnců k jaru a Velikonocům neodmyslitelně patří také několik živočišných druhů, bez kterých si je neumíme představit. Kuřátka, zajíčci i jiná mláďátka jsou symbolem nového života a stejně roztomile jako ta živá mohou váš interiér oživit jejich věrné kopie v podobě dekorací.

Přírodě blízký skandi styl se sice v našich domovech zabydlel teprve před několika lety, jako by tam ale patřil odjakživa, rozhodně mu to tam moc sluší. Jednoduchost a příchylnost k přírodním zdrojům je výrazným protipólem přezdobených trendů, které dominovaly nepříliš vzdálené minulosti. Strohá skandinávská jednoduchost tak přináší do našich domovů minimalismus a klid. Pokud si tedy nepotrpíte na klasické velikonoční zdobení, oslovit by vás mohl právě jednoduchý motiv v severském duchu.

Macramé, to nejsou jen závěsné dekorace

Dalším hitem, který aktuálně patří k nejoblíbenějším dekorativním technikám, je znovuobjevený styl drhání – macramé. I ten můžete vkusně zapojit do výzdoby nadcházejících svátečních dnů. Krásné splétané dekorace různých velikostí, tvarů a jemných přírodních barev jsou oblíbené díky trendy bohostylu a většinou je znáte v podobě nepřehlédnutelných závěsných dekorací.

Touto technikou se ale dají vytvářet i jiné výrobky, třeba roztomilá velikonoční kuřátka, která mohou najít místo v ošatce s velikonočními vajíčky nebo v misce se šťavnatě zeleným čerstvě vzešlým osením ve středu velikonočního stolu. Zda budou mít barvu skutečných kuřátek nebo se budete inspirovat trendem pastelových tónů či přírodnin, už je jen na vás.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články