Tajemství princezen Qajar: Na fotkách nebyly vousaté dámy, ale perské princezny s knírkem

Tajemství princezen Qajar: Na fotkách nebyly vousaté dámy, ale perské princezny s knírkem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Říká se, že obraz vydá za tisíc slov. Při pohledu na kníratou princeznu Qajar si tak spousta lidí poklepe nevěřícně na čelo, jak někdo takový mohl být symbolem krásy. A přesto... Prý si kvůli jejímu odmítnutí vzalo život až třináct mužů...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 01. 2024 11:00

Ještě poměrně nedávno vyvolaly její fotografie na internetu značný rozruch. Všude se uvádělo, že jde o perský symbol krásy. Její život byl ale daleko složitější a nešlo v něm jenom o krásu. Nebo bychom měli říci, že "jejich život"? Na zveřejněných fotkách totiž byly rovnou dvě princezny.

Není Qajar jako Qajar

Princezna Qajar nikdy neexistovala. Obě ženy byly princeznami během perské dynastie Qajar, která trvala od roku 1789 do roku 1925. První fotka zachycuje princeznu Fatemeh Khanum (nar. 1855) a druhá Zahru Khanum (nar. 1884). Jde o dvě nevlastní sestry. Jejích otcem byl Naser al-Din Shah Qajar. Ten byl posedlý fotografováním, rád si tak pořizoval portréty žen ve svém harému.

Fatemeh se provdala v 11 letech. Uměla vyšívat a hrát na klavír. Jejím úkolem bylo hostit evropské diplomaty, kteří přišli navštívit otce. Zahra se věnovala feminismu, nacionalismu a spisovatelství. Rozvedla se celkem dvakrát, poté napsala paměti. Nedá se tedy říct, že by jejich životy nebyly zajímavé.

Knírek jako znamení krásy

Mnoho lidí upozorňovalo na to, že mají princezny knírek. V devatenáctém století to byla v Persii běžná věc. Dokonce se považovala za znamení krásy. Harvardská historička Afsaneh Najmabadi napsala na toto téma celou knihu s názvem Ženy s knírem a muži bez vousů: Gender a sexuální úzkosti íránské moderny.

Popisuje v ní, jak byly v Persii vnímány standardy mužské a ženské krásy. Ženy si cenily husté obočí a chloupky nad rty do té míry, že si je i barvily. Muži zase vyznávali "hladký" styl, čili bez porostu tváře. Slovem Amrad se označovali mladíci, jimž ještě nezačalo nic rašit a Nawkhatt, to byli zase adolescenti s jemným chmýřím, což bylo považováno za velmi přitažlivé.

Příchod změny

Standardy krásy se začaly měnit poté, co Peršané začali cestovat do Evropy. Než se ale tak stalo, jejích fotografiím se nikdo nesmál. Je tak dobré si vždy u nějaké senzace dohledat informace a zjistit si její pozadí. Tyto ženy totiž nepatřily do nějaké "královské" freak show. Naopak. Byly to sebevědomé, vzdělané a úspěšné princezny, jejíchž vzhled odpovídal pouze dobovým požadavkům.

Zdroj informací:
Wikipedia.org: Zahra Khanom
Allthatsinteresting.com: Meet The Real Persian Royals Behind The Viral Princess Qajar Memes

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články