Bez černý právě kvete: Je z něj báječná limonáda, ale může se také smažit

Bez černý právě kvete: Je z něj báječná limonáda, ale může se také smažit
Zdroj: Pixabay
Bez černý květe několik týdnů na přelomu května a června.Bez černý je sice keř, ale případě dobrých podmínek může vyrůst až do výšky 10 metrů a to už snese označení malý strom.Pokud si nasbíráte bez černý a necháte usušit, odvar z něj se bude hodit při léčbě nachlazení.Květy bezu černého je ideální sbírat kolem 11. hodiny a před úplným rozvinutím.+ 1 fotka+ 2 fotky

Bez černý právě kvete všude kolem nás a byla by škoda nechat ho v přírodě jen tak, když z něj můžeme udělat báječnou limonádu, sirup nebo vynikající staročeský dezert.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 06. 2021 12:00

Bez černý možná znáte i pod jiným jménem, říká se mu také smradinky, bezinky, kozičky, psí bez nebo kašička. Jde o jeden z tří druhů bezu, které se u nás běžně vyskytují. Ale v porovnání se spíše jedovatým bezem červeným a bezem chebdí má ten černý širší využití.

Univerzální bez černý

Bez černý můžeme vidět kolem cest nebo domů a na lesních mýtinách, všude tam, kde je je vlhko a půda bohatá na živiny, zejména dusík. Je něco mezi keřem a malým stromem, protože může měřit 3 až 7 metrů, ale v případě příznivých podmínek dorůstá do výšky 10 metrů.

Často jej nejdříve ucítíte a až pak uvidíte, neboť v době kvitnutí vydává pronikavou a příjemnou vůni. Jeho využití je širokospektrální. Naše babičky používaly kůru a listy na obklady proti revmatu nebo křečím. Pozor ale na jednu věc, obsahují silné účinné látky alkaloid sambucin a glykosid sambucinigrin, takže se nesmí užívat vnitřně. Hrozí otrava, která se projevuje slabostí, průjmem a zvracením.

Co se naopak může užívat vnitřně, jsou květy a plody, ale na ty je ještě čas. Z květů bezu černého lze připravit báječnou čerstvou limonádu, sirup a po vysušení jsou vhodné také na čaj, který pomáhá léčit nachlazení. Bez černý také díky rutinu a flavonoidům působí preventivně proti srdečním chorobám, prospívá cévám a posiluje imunitní systém.

Smažený bez černý

Podle webu Toprecepty.cz je ideální doba ke sběru bezu černého krátce před polednem a za slunečného dne. To je rovněž vhodný čas na přípravu oběda. A právě z bezu černého. Jde o starý český recept známý jako kosmatice, který si doma můžete připravit velice jednoduše. Prakticky se jedná jenom o obalení květů bezu černého v testíčku z vajec a mouky. Pak se osmaží, stopkou vzhůru, v horkém oleji a můžete podávat.

Podle libosti lze bez připravit naslano, ale také na sladko, jen je pak potřeba po usmažení bez maličko pocukrovat. Pokud si v kuchyni rádi hrajete, můžete oddělit žloutky od bílků a ty vyšlehat. Těstíčko bude krásně nadýchané.

Antonín Šolta napsal do Českého lidu, co je jeden z nejstarších českých vědeckých časopisů, o bezu a jeho využití v kuchyni již v roce 1896. Upozorňuje na to, že stopka musí při smažení v testíčku stát, aby se bez mohl za ní vytáhnout. Stopku samozřejmě nejíme, ale na květech bezu černého si pochutnat můžeme. Přesně jako před 135 lety.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Bez černý, Kosmatice, Český lid

Toprecepty.cz: Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články