Operní pěvkyně Montserrat Caballé: Proslavil ji duet s Freddiem Mercurym, za údajné krácení daní jí hrozilo vězení

Operní pěvkyně Montserrat Caballé: Proslavil ji duet s Freddiem Mercurym, za údajné krácení daní jí hrozilo vězení
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Španělská sopranistka Montserrat Caballé patřila k nejslavnějším operním pěvkyním druhé poloviny 20. století.Zpívala velké role ve všech slavných světových operních divadlech.Jejím manželem byl od roku 1964 tenorista Bernabé Martí, s nímž měla syna a dceru.V roce 1987 ji proslavil duet s Freddiem Mercurym „Barcelona“ ze stejnojmenného alba.+ 1 fotka+ 2 fotky

Španělská sopranistka Montserrat Caballé patřila k největším a nejslavnějším operním pěvkyním druhé poloviny 20. století. Zpívala po celém světě a natočila desítky nahrávek oper a dalších děl. Mimo svět opery ji v roce 1987 proslavil duet Barcelona nazpívaný s Freddiem Mercurym, který se pak stal oficiální písní letní olympiády v Barceloně v roce 1992. V posledních letech života byla obviněna z krácení daní a hrozilo jí i vězení. Narodila se před 87 lety, 12. dubna 1933, a zemřela před dvěma roky.

Milan Valden
Milan Valden 12. 04. 2020 07:30

Barcelona, která dala název slavnému duetu, byla rodným městem Montserrat Caballé a také městem, kde studovala zpěv a kde pak v 85 letech, 6. října 2018, zemřela. Jako operní pěvkyně debutovala v roce 1956 v Basileji menší rolí v Mozartově Kouzelné flétně a na této scéně pak zpívala do roku 1959. Objevila se postupně i na jiných evropských scénách, ve Vídni či ve Frankfurtu a v roce 1960 poprvé zpívala ve slavné milánské La Scale, ale ve větších rolích se zde objevovala až od roku 1969. Mezitím jí však přála náhoda, jak už to tak bývá, která vedla k její mezinárodní kariéře i slávě…

Hvězda bel canta

V roce 1965 zastoupila indisponovanou americkou pěvkyni Marilyn Horne v titulní roli Donizettiho opery Lucrezia Borgia při koncertním provedení díla v newyorské Carnegie Hall. U operních pěvců se to občas stává: náhoda přeje připraveným a záskok za kolegyni či kolegu může znamenat průlom. Právě to se Caballé podařilo. Ještě téhož roku debutovala v newyorské Metropolitní opeře, jedné z nejlepších světových operních scén, a na prestižním festivalu v britském Glyndebourne. Následovaly další velké světové scény: Londýn, Řím, Moskva, Curych, San Francisco, Veronská aréna…

Caballé proslula hlavně svými rolemi v italském belcantovém repertoáru, v operách od Rossiniho, Donizettiho, Belliniho a Verdiho, ale zpívala také dramatičtější role v dílech Pucciniho, Wagnera, Čajkovského, Strausse a mnoha dalších včetně Mozarta. Proslavila se jako Norma, Aida, Tosca, Turandot, Lucia di Lammermoor, Isolda či Salome. Zpívala také v mnoha dílech koncertního repertoáru, jako například ve Verdiho Requiem, a věnovala se i písním. Byla pokládána za nástupkyni proslulé Marie Callas a stala se skutečnou a obdivovanou operní divou a primadonou první velikosti.

V operních divadlech, na koncertech i na početných nahrávkách se objevovala po boku těch nejslavnějších a nejlepších tenoristů, jako byli Luciano Pavarotti, Plácido Domingo či José Carreras. A spolupracovala se slavnými dirigenty, Herbertem von Karajanem, Leonardem Bernsteinem, Riccardem Mutim, sirem Georgem Soltim a mnoha dalšími. V Praze se objevila na koncertech v letech 1994 a 1998. Jak praví operní slovník, byla to „fyzicky skvěle disponovaná, muzikální a senzitivní pěvkyně s průzračným tónem a všestranným, suverénním hlasem“.

Barcelona s Freddiem Mercurym

Opera a klasická hudba ale přece jen oslovuje užší okruh zasvěcenějších diváků a fanoušků a ne každý operní pěvec se prosadí i mimo rámec opery. Montserrat Caballé se to však jako jedné z mála podařilo díky duetu Barcelona (1987) ze stejnojmenného alba, které natočila s proslulým rockovým zpěvákem s nádherným tenorovým hlasem Freddiem Mercurym, který byl hvězdou skupiny Queen a občas si odskočil i k sólovým a jiným projektům, z nichž právě Barcelona patří k těm nejúspěšnějším.

Singl a videoklip Barcelona, který zná snad opravdu každý, a později i celé album s osmi písněmi, které vyšlo v roce 1988, obletěly celý svět a ovládly přední příčky světových hitparád. Vznosnou píseň, která dává oběma hlasům příležitost vyniknout a ukázat jejich přednosti a krásu, napsal sám Mercury ve spolupráci s Mikem Moranem. Oba zpěváci vystoupili s Barcelonou i živě v roce 1988 – a bylo to poslední Mercuryho živé vystoupení vůbec, v roce 1991 zemřel. Olympiády v Barceloně v roce 1992, pro niž byla píseň napsána, se tak již nedožil.

Problémy s daněmi

Montserrat Caballé zpívala až do vysokého věku a dlouho si udržela nejen popularitu, ale i hlasovou svěžest. Poslední roky ale čelila doma ve Španělsku problémům s daněmi, když byla v roce 2014 obviněna z jejich krácení, za což jí hrozilo dokonce vězení. Údajně nepřiznala příjmy ve výši půl milionu eur, což Caballé odmítala. Nakonec musela v roce 2015 zaplatit pokutu překračující částku 250 000 eur a přistoupit v rámci dohody i na symbolické šestiměsíční uvěznění, aby se vyhnula soudnímu procesu; vzhledem k čistému trestnímu rejstříku jí byl ale trest automaticky změněn na podmíněný a do vězení tedy nemusela.

NA SNÍMKY MONTSERRAT CABALLÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Použité zdroje:

John Warrack, Ewan West: Oxfordský slovník opery

Miloslav Pospíšil: Z operního Olympu

https://en.wikipedia.org/wiki/Montserrat_Caballé

https://operaplus.cz/hrozba-vezeni-zazehnana-monserrat-caballe-dostala-podminku-zaplatit-musi-7-milionu

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články