Zákulisí filmu Planeta opic: Vzpoura Wahlberga, stovky kaskadérů a líčení trvající až čtyři hodiny

Zákulisí filmu Planeta opic: Vzpoura Wahlberga, stovky kaskadérů a líčení trvající až čtyři hodiny
Zdroj: TV Prima
Planeta opic je americký sci-fi film z roku 2001 režiséra Tima Burtona. Jde o remake stejnojmenného filmu z roku 1968, oproti původnímu snímku však byl až dvacetkrát dražší.Natáčení filmu, v němž si zahrál i Mark Wahlberg, probíhalo mimo jiné na Havaji nebo poblíž Údolí smrti.Opičí město bylo vytvořeno ve filmovém studiu.Než se režie filmu přiklepla Timu Burtonovi, byl ve hře i Roland Emmerich.+ 1 fotka+ 2 fotky

V roce 2001 natočil režisér Tim Burton remake klasiky sci-fi žánru Planeta opic. V hlavních rolích snímku, který dnes můžete vidět v televizi, se objevili Mark Wahlberg, Tim Roth nebo Helen Bonham Carterová. Co zajímavého se událo během natáčení? Proč musel herce cvičit bývalý cirkusový krotitel? A co nebyl ochotný udělat Mark Wahlberg?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 02. 2020 16:55

Ve vzdálené budoucnosti se ve vesmíru odehraje nehoda, která posune mladého astronauta Leona Davidsona v čase a donutí ho přistát na neznámé planetě. Tam se setká s divochy, jenž jsou podobní lidem. Jenomže tam nejsou sami. Vše řídí opice. Začíná boj o holý život. Pokud se bude chtít vrátit domů, musí s opicemi navázat kontakt a ukázat jim, že si jsou rovnocenní.

Na Planetu opic se můžete podívat 28. 2. 2020 ve 20:15 na Prima Cool.

Do spodního prádla nejdu

Marku Wahlbergovi sice stačila pouhá chvilka k tomu, aby Timu Burtonovi kývl na roli v Planetě opic (bylo jeho velkým přáním s tímto režisérem spolupracovat), nicméně si hned na začátku stanovil pravidlo, přes které nejel vlak. Odmítl se ukázat nahoře bez či v bederní roušce. Nechtěl totiž, aby se zase v médiích objevily narážky na jeho minulost, kdy předváděl spodní prádlo.

Mark se stal v roce 1992 tváří značky Calvin Klein. Dle nebezpečně sníženého pasu kalhot a pseudonymu Marky Mark zřejmě firma cílila na fanoušky hip-hopu. V reklamě herci sekundovala Kate Mossová.

Velké množství kaskadérů

Dle oficiálních zdrojů čítala opičí armáda až sto komparzistů. Aby se každý z nich choval jako skutečný primát, byl producenty filmu najat bývalý cirkusový krotitel. Vyškolil tak nejen kaskadéry, ale i samotné herce. Museli se naučit specifickým pohybům, chůzi a správnému úchopu různých předmětů. Otázkou ale zůstává, jak se s takovou záplavou lidoopů vyrovnal Tim Burton. Údajně se prý opic bojí.

Na konci filmu se také objeví opičí policisté, jenž mají na hlavách upravené helmy z Hvězdné pěchoty. Jednoduše se natřely černou barvou a přidalo se jim hledí. Bohužel ale nebyly dostatečně proporčně zvětšeny na šířku masek, takže jde hned na první pohled poznat, že hercům příliš nesedí.

Dlouhé líčení

Všechny masky ve filmu dostal na starost tvůrce speciálních efektů Rick Baker. Jeho kariéru odstartoval slavný horor Vymítač ďábla z roku 1973, na jehož tvorbě se spolupodílel. Později pracoval na klipu Michaela Jacksona k písni Thriller. A v roce 1997 na sci-fi hitu Muži v černém. Za své celoživotní dílo si vysloužil vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Zkušený maskér si v Planetě opic dokonce střihl malou roli. Je možné ho vidět ve scéně, kdy do Opičího města dorazí klec s lidmi. Příjezd sleduje i opice s šedivými vlasy, pokuřující vodní dýmku. A právě do této postavy se Rick Baker vtělil.

NA ZAJÍMAVOSTI Z FILMU PLANETA OPIC SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články