Herečka Leticia Calderón: pro roli slepé Esmeraldy obětovala hodně. Postižení se nevyhnulo ani jejímu synovi

Esmeralda
Zdroj: Televisa
Leticia Calderón se snažila přesvědčit autorku scénáře, že by se měla Esmeralda provdat za doktora Lazcana. Delia Fiallo ale nesouhlasila. Buď José Armando, nebo nikdo. Telenovela byla předabována do 15 jazyků.V Maďarsku mají holt horké hlavy a nepřemýšlejí, hned jednají. Začali tam vybírat peníze na operaci Esmeraldiných očí.Seriál vznikl na motivy románu spisovatelky Oliete Lourdes+ 2 fotky+ 3 fotky

Příběh nevidomé dívky se zelenýma očima, která navzdory těžkému osudu ke štěstí přišla, znalo celé Česko. Její představitelku Leticii Calderón tato role stála hodně úsilí. Na druhou stranu se z ní díky tomu stala hvězda mezinárodního formátu. Co se tedy odehrávalo v pozadí příprav na jednu z nejznámějších telenovel světa?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 07. 2020 09:00

Jedné noci se narodí dvě děti. Chlapec a dívka, která se zdá být na první pohled mrtvá. Porodní bába Dominga rozhodne, že se dítě vymění. Chlapec je naopak zdráv a dostane jméno José Armando. Dominga si zdánlivě mrtvou holčičku vezme k sobě domů, aby ji mohla pohřbít, když v tom nebohé dítě otevře oči. Vrátit dítě je nemožné, takže si jej nechá a pojmenuje jej Esmeralda, což v překladu značí smaragd.

Nejdříve váhala

Herečka Leticia Calderón nechtěla nejdříve o roli Esmeraldy ani slyšet. Vždyť zrovna dotočila jinou telenovelu, a navíc se chtěla vdávat. Nakonec změnila názor, čehož pak v budoucnu určitě nelitovala. Na první pohled naivní příběh, který nemohl skončit jinak než happy endem, přilákal k obrazovkám miliony lidí.

A nejinak tomu bylo i u nás. Esmeralda byla v úplně první várce telenovel, které se v devadesátých letech objevily na našich obrazovkách. Ze slepé dívky v zelených šatech se stal úplný kult. Jak později Leticia vzpomínala, všude ji vítali s frenetickým potleskem.

Příprava na roli

Zatímco v telenovele Labyrinty vášně se musela herečka naučit dojit krávy a jezdit na koni, u Esmeraldy bylo nutné vcítit se do postavy slepé dívky. Nejprve bylo potřeba nacvičit si správné pohyby. Na to si Leticia našla svou metodu. Začala se ve svém domě pohybovat v úplné tmě. Díky tomu byla schopná orientovat se jako nevidomý člověk. Poté však musela zvládnout ještě jednu věc: dívat se do ostré záře reflektorů bez jediného mrknutí oka.

Útulek pro nevidomé

“Během příprav na roli jsem si uvědomila, že se sice naučíte pohybovat jako nevidomý člověk, ale najednou vám vše zabere čas, i ty nejjednodušší úkony. Třeba se obléknout nebo najít v lednici určitou potravinu,” podělila se o své zážitky herečka.

“Abych ale nic nezanedbala, rozhodla jsem se strávit nějakou dobu v útulku pro nevidomé,” doplnila. Po dobu tří týdnů tak sledovala jejich mimiku, jak otáčejí hlavu, když někomu naslouchají, kam upírají oči a zda se v nich zračí smutek či radost. “Upřímně je obdivuji. Jsou velmi silní, když dokážou tento hendikep zvládnout,” řekla Leticia.

Natáčení Esmeraldy trvalo rok a půl a stálo Calderón hodně úsilí, proto byla fanouškům vděčná za jejich přízeň, neboť se cítila takto za svou práci doceněná. Dokonce se rozhodla část svého honoráře věnovat léčbě zrakově postižených dětí. Ostatně postižení ji potkalo i v rodině. Jak jsme již napsali, její starší syn trpí Downovým syndromem, přesto dokáže být silná jako postavy z jejích telenovel a postarat se o své děti úplně sama.

Zdroj textu: telenovely.blog, čsfd, zenskysvet.eu, eurozpravy.cz

Zdroj fotek: Televisa

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články