Přelétavý Josef Větrovec: Kvůli komplikované povaze zemřel sám, našli ho až po několika dnech

Přelétavý Josef Větrovec: Kvůli komplikované povaze zemřel sám, našli ho až po několika dnech
Zdroj: Reprofoto Youtube

Známý herec Josef Větrovec, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Zítra vstanu a opařím se čajem, měl poměrně komplikovanou náturu, o které se po jeho smrti rozpovídala dcera Jitka. To se odrazilo i v jeho manželstvích. Ženil se třikrát, přesto zůstal na sklonku života sám.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 08. 2021 10:00

Děj filmu Zítra vstanu a opařím se čajem: Cestovní kancelář Univerzum může díky stroji času pořádat výpravy i do dob dávno minulých. Toho využije trojice nacistů, kteří chtějí Hitlerovi pomoci vyhrát válku použitím ukradené vodíkové bomby. Jenomže to ještě netuší, že jim jejich ďábelský plán trošku zkomplikují bratři Burešovi. Na sci-fi komedii Zítra vstanu a opařím se čajem z roku 1977 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Ženy Josefa Větrovce

První Větrovcovou ženou se stala Margot Anzenbacherová. Seznámil se s ní během války v koncentračním táboře. Oba pocházeli z Plzně, žili pak v jejím bytě. Coby zapálení komunisté se ihned pustili do politiky. O rok později se jim narodila dcera, byla však nemanželská. Svatba mohla proběhnout až v roce 1949, Margot totiž nedostala status válečné vdovy, její manžel zemřel před válkou a jeho tělo bylo nalezeno až po třech letech.

Manželství Josefa a Margot ale dlouho nevydrželo. Spojovaly je jen útrapy z lágru a politika. O čtyři roky později došlo na rozvod. Ten dopadl špatně hlavně pro Margot. Přišla o práci i byt. Krach manželství ovšem nezpůsobily jen rozdílné povahy, ale také další žena v hercově životě, kolegyně z divadla, Zora Jiráková. Byla sice vdaná, ale to nikomu nevadilo. Její muž, známý herec a režisér Václav Lohniský, uvolnil pole a s novou partnerkou se odstěhoval do Prahy. Větrovec se však po sedmi letech rozvedl a zase v tom byla jiná žena, Blanka Nováková. S tou žil opět sedm let, jen tentokrát nedošlo na svatbu. Poslední Větrovcovou partnerkou se stala paní Eva (povoláním laborantka). Ta byla spíše ráznější povahy. Dokázala si jej tak udržet dlouhých třicet let, až do své smrti v roce 1995.

Josef Větrovec o dceru nejevil zájem

„Byla jsem nechtěné dítě," uvedla ve své knize Větrák dcera slavného herce Jitka Větrovcová. Trošku jsme se sblížili až šest let před jeho smrtí. Nestýkal se ale ani se svými sestrami. Byl tam nějaký černý mrak, o kterém nemluvil." Měl být také lehce ovlivnitelný, zejména ženami. A možná proto je tak často střídal.

Po celý svůj život totiž zoufale hledal náhradu za matku, která spáchala sebevraždu. Nikdy o tom nechtěl mluvit," zavzpomínala Jitka. V jejich vztahu ale byly bezpochyby jen samé křivdy." Za matčin předčasný odchod mohla údajně hádka. Když se Jitka narodila, měla matka dle Větrovcovy sestry Boženy říct, že „židovské děti, které mají modrou žilku přes nos, do roka zemřou." To ho velmi urazilo, a tak ji vyhodil z bytu. Nikdy pak s ní už nepromluvil, přestože jej o to mnohokrát prosila.

Smrt Josefa Větrovce

Novou partnerku si Josef Větrovec nenašel, dožíval v zapomnění a bez kontaktů s rodinou. Jeho sestra se o tom, že je mrtvý, dozvěděla až z rozhlasu. Jako první ho v jeho domě objevila právě Jitka. Seděl za stolem, měl rozsvíceno. Život v něm však vyhasl již před několika dny. Zdálo se, že odešel v klidu,” dodala pro Blesk. Josef Větrovec se dožil 79 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Josef Větrovec 

CSFilm: Zítra vstanu a opařím se čajem 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články