Kultovní horor Lesní duch: Zajímavosti o filmu, který děsí i třicet let po premiéře

Kultovní horor Lesní duch: Zajímavosti o filmu, který děsí i třicet let po premiéře
Zdroj: TV Prima
Nejprve si musíme ujasnit jednu věc: Nikdy neposlouchat neznámé nahrávky a prohlížet knihy vázáné v lidské kůži. To dá rozum.
Když už ale k tomu dojde a najednou máme kolem sebe jeden pěkný kukuč za druhým...
...a vzteklou vysokoškolačku ve sklepě, kterou neumlčí ani rána lopatou po hlavě...
...a vidíme různé ohavnosti, které nejsou rozhodně halucinacemi...
+ 3 fotky+ 4 fotky

Lesní duch, v originále Evil Dead, má i 30 let po premiéře co nabídnout. Stále dokáže pěkně vyděsit. Důkazem toho je i seriál z dílny stanice Starz, který u fanoušků této hororové série vyvolal velkou vlnu nadšení. Co se ale dělo během natáčení prvního filmu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 01. 2021 17:00

Není radno zahrávat si s něčím, co má zůstat navždy skryto. Nahrávka s podivným zaříkáváním se zdá být zpočátku zábava, když se ale probudí prastaré zlo, které začne pomalu zabíjet všechny osoby v titěrné chatce uprostřed temných lesů, musí vzít Ash (Bruce Campbell) spravedlnost do svých rukou, což znamená řezat, sekat, mlátit a střílet, dokud se z posedlých těl nestanou třesoucí se kousky podobné huspenině.

Je libo marihuanu?

Scéna, kdy pět vysokoškoláků poslouchá nahrávku se zaříkáváním profesora Knowbyho, ukrývá jedno pikantní tajemství. První pokus vyšel katastrofálně. Herci byli natolik zkouření marihuanou, že prakticky nevěděli, co říkají.

„Nikdy předtím jsem to nezkoušel,” svěřil se Campbell. „Bylo nám okolo dvaceti a zjistili jsme, že se v Tennessee pěstuje opravdu kvalitní tráva. A tak jsme si ji samozřejmě sehnali. Výsledek ale byl katastrofální, a hlavně zcela neprofesionální.”

Podezřívavá herečka

Herečka Betsy Baker si ve slavném hororu zahrála Lindu, u které se posedlost projevovala škodolibým smíchem a otravným připomínáním nevyhnutelné budoucnosti. Ash s ní ale udělá krátký proces. S příkazem sklapni ji vytáhne za nohy ven z chatky. V pokračování, které je u nás známé jako Smrtelné zlo 2 (1987), se Linda, teď už v podání Denis Bixler, vrací s úsměvem na rtech, ale již jako mrtvola v pokročilém stádiu rozkladu. Tančit však umí úchvatně.

Betsy Baker měla o roli v prvním filmu zájem, ale zpočátku režisérovi Samu Raimimu moc nevěřila. Odmítla setkání na místě natáčení, osamělá chatka uprostřed lesů jí připadala hodně podezřelá. Vše tak muselo proběhnout v restauraci plné lidí. Nutno dodat, že obavy z dřevěné barabizny, která drží jenom silou vůle, byly oprávněné.

Hromosvod zla?

Lesní chatku, ve které se odehrávala většina filmu, postavil před více než sto lety jeden muž, který zemřel pouhý týden po jejím dokončení. O několik let později se do chatky nastěhovala tříčlenná rodina. Noví obyvatelé však záhy zjistili, že přitahuje neobvyklý počet blesků. Nabízelo se vysvětlení, že blesky láká železná ruda, které bylo tehdy v horách více než dost. Jenomže...

Během další bouřky záhadně umírají dvě členky rodiny – babička a maminka. Přežije jen mladá dívka, která nalezne azyl na nedaleké farmě. Do konce života ale při každé bouřce bloudí po lese jako tělo bez duše. A týden po tom, co Sam Raimi dokončí natáčení Lesního ducha, udeří do chatky další blesk a spálí ji na popel. Byl to jen řetězec děsivých náhod, anebo něco mnohem zlověstnějšího?

Tip Lifee.cz: Na kultovní horor Lesní duch z roku 1981 se může už brzy podívat i v televizi, konkrétně pak 18. ledna 2021 ne 23.35 na stanici Cinemax2.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Evil Dead

Stanice Starz: Ash vs Evil Dead

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články