Hovězí v mrkvi: Dolaďte jeho chuť s jednou nečekanou bylinkou

Hovězí v mrkvi: Dolaďte jeho chuť s jednou nečekanou bylinkou
Zdroj: Pixabay.com

Hovězí v mrkvi možná pro vás není extra zážitkem. Přišel čas na to váš názor změnit. Můžete mu dodat barvu i vůni. Zajímavé aroma dodají i bylinky. Jedna taková nechybí ani v našem receptu.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 03. 02. 2021 10:00

Hovězí v mrkvi možná stojí v pozadí oblíbenějších jídel, je škoda si ho ale jednou za čas nedat. Hovězí maso by se mělo v jídelníčku párkrát za měsíc objevit, mrkev by měla být jeho stálou součástí v nejrůznějších podobách.

Tipy na skvělé hovězí v mrkvi

Jako u řady jiných jídel i tady platí, že pokud použijete hovězí vývar, bude jídlo chuťově mnohem bohatší. Z masa se vyplatí sáhnout po předním hovězím. Dobrou volbou bude krk, kližka, ale také loupaná plec.

Mrkev nejen skvěle chutná, ale také prospívá očím i trávení. Hovězímu dodá na zajímavosti vůně, ať už ze špeku, nebo z rozmarýnu. Ideální je, když využijete bylinku v čerstvém stavu. Pokud máte jen sušený rozmarýn, sáhněte po něm. Koneckonců se traduje, že rozmarýn přinášel štěstí a radost, což je o důvod navíc, proč ho zařadit do jídelníčku.

Jedinečný recept

Pro 4 porce budeme potřebovat: 1 kg hovězího masa, 500 g mrkve, plátek špeku, 1,5 l hovězího vývaru / vody, 1 velkou cibuli, 30 g hladké mouky, 80 g másla, lžičku rajského protlaku, snítku rozmarýnu / sušený rozmarýn, čerstvě mletý pepř, špetku cukru (volitelné), sůl, brambory a pažitku na přílohu.

Jak na to

Plátek špeku pokrájíme na malé kousky. Také cibuli nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme polovinu másla a dáme na něj opéct špek. Když je téměř rozpuštěný, přidáme cibuli a necháme opéct dozlatova. Poté nakrájíme maso na střední kostky, osolíme, opepříme a přidáme k cibulce.

Opékáme zhruba čtvrt hodiny, až získá maso hnědou barvu. Rozmarýn pokrájíme najemno a přidáme do hrnce spolu se lžičkou rajského protlaku.

Dušení

Pak přidáme vývar a pod pokličkou dusíme zhruba hodinu a půl, dokud nebude maso měkké. Mezitím očistíme mrkev a pokrájíme ji na silnější kolečka. Ze zhruba 30 g másla připravíme hladkou jíšku. Když bude maso skoro měkké (asi čtvrt hodiny před koncem), přidáme do hrnce mrkev a jíšku.

Dokončení

Zkontrolujeme chuť, dosolíme, případně dosladíme. Vypneme a pro jemnost můžeme přidat zbylý kousek másla. Podává se s uvařenými bramborami nebo s kaší s pažitkou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články