Hovězí vývar s játrovými knedlíčky: Recept na silnou polévku jako od babičky

Patří mezi nejoblíbenější polévky, protože chuti silného hovězího vývaru se nic nevyrovná. Zkuste si jej připravit podle receptu s játrovými knedlíčky.

Jana Jánská
Jana Jánská 04. 01. 2023 17:00

Pokud si polévku připravujete dopředu, nebo ji chcete podávat až druhý den, uvařené nudle nechte zvlášť. Do polévky je dejte těsně před podáváním, protože nudle nabydou a polévka je pak moc hustá.

Jak připravit hovězí vývar

Vývary jsou základem české kuchyně. Zkuste si připravit třeba hovězí s báječnými játrovými knedlíčky. Na tento recept budete potřebovat:

  • 0,5 kg hovězího předního masa
  • 1 větší mrkev
  • kousek celeru
  • 1 menší kořenová petržel
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • vlasové nudle (jiné těstoviny)
  • nať petržele

Maso dáme vařit do tlakového hrnce a přilijeme asi 2 litry vody. Můžeme tam přidat ještě kost, aby byl vývar silnější. Osolíme a přihodíme celou cibuli, kterou kvůli barvě použijeme i se slupkou. Jen si odkrojíme konce.

Maso s cibulí můžeme uvařit i v klasickém hrnci, doba varu ale bude mnohem delší, zhruba 2-3 hodiny. Nevaříme prudce, spíše jen táhneme kolem bodu varu nebo těsně pod ním. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru, nakrájíme na kostičky a dáme zpět.

Jak připravit játrové knedlíčky

Do hovězího vývaru patří játrové knedlíčky. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • 0,5 kg vepřových jater (hovězí)
  • 2 stroužky česneku
  • trochu majoránky
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • nať petržele

Játra rozmixujeme, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, nasekanou petržel, utřený česnek a zahustíme trochou strouhanky. Lžičkou vykrajujeme kousky, házíme je do vroucího vývaru a necháme povařit.

Nyní dáme zvlášť vařit na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Po uvaření zeleninu scedíme a vložíme ji do hotového vývaru. Stejně si zvlášť uvaříme nudle, přecedíme, propláchneme studenou vodou a pak je teprve vložíme do vývaru. Nakonec dáme do polévky nasekanou petržel a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články