Hovězí vývar s játrovými knedlíčky: Recept na silnou polévku jako od babičky

Patří mezi nejoblíbenější polévky, protože chuti silného hovězího vývaru se nic nevyrovná. Zkuste si jej připravit podle receptu s játrovými knedlíčky.

Jana Jánská
Jana Jánská 4. ledna 2023

Pokud si polévku připravujete dopředu, nebo ji chcete podávat až druhý den, uvařené nudle nechte zvlášť. Do polévky je dejte těsně před podáváním, protože nudle nabydou a polévka je pak moc hustá.

Masové vývary jako od babičky: Správně připravené povzbuzují chuť k jídlu
Mohlo by Vás zajímat:

Masové vývary jako od babičky: Správně připravené povzbuzují chuť k jídlu

Jak připravit hovězí vývar

Vývary jsou základem české kuchyně. Zkuste si připravit třeba hovězí s báječnými játrovými knedlíčky. Na tento recept budete potřebovat:

  • 0,5 kg hovězího předního masa
  • 1 větší mrkev
  • kousek celeru
  • 1 menší kořenová petržel
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • vlasové nudle (jiné těstoviny)
  • nať petržele

Maso dáme vařit do tlakového hrnce a přilijeme asi 2 litry vody. Můžeme tam přidat ještě kost, aby byl vývar silnější. Osolíme a přihodíme celou cibuli, kterou kvůli barvě použijeme i se slupkou. Jen si odkrojíme konce.

Maso s cibulí můžeme uvařit i v klasickém hrnci, doba varu ale bude mnohem delší, zhruba 2-3 hodiny. Nevaříme prudce, spíše jen táhneme kolem bodu varu nebo těsně pod ním. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru, nakrájíme na kostičky a dáme zpět.

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku
Mohlo by Vás zajímat:

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku

Jak připravit játrové knedlíčky

Do hovězího vývaru patří játrové knedlíčky. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • 0,5 kg vepřových jater (hovězí)
  • 2 stroužky česneku
  • trochu majoránky
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • nať petržele

Játra rozmixujeme, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, nasekanou petržel, utřený česnek a zahustíme trochou strouhanky. Lžičkou vykrajujeme kousky, házíme je do vroucího vývaru a necháme povařit.

Nyní dáme zvlášť vařit na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Po uvaření zeleninu scedíme a vložíme ji do hotového vývaru. Stejně si zvlášť uvaříme nudle, přecedíme, propláchneme studenou vodou a pak je teprve vložíme do vývaru. Nakonec dáme do polévky nasekanou petržel a dochutíme solí a pepřem.

Hubnutí s polévkou: Slepičí vývar nejen zahřeje, ale také zažene kila
Mohlo by Vás zajímat:

Hubnutí s polévkou: Slepičí vývar nejen zahřeje, ale také zažene kila

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty

SuperWoman Katarina Emma Schapiro o sebepoznání: I úspěšní lidé mají své pády a nezdary, ale nenechají se jimi nikdy převálcovat

SuperWoman Katarina Emma Schapiro o sebepoznání: I úspěšní lidé mají své pády a nezdary, ale nenechají se jimi nikdy převálcovat

Další články