Pečené batáty s ricottou a petrželkou: Báječný recept dochucený praženými arašídy

Batáty, známé také jako sladké brambory, jsou příjemným zpestřením jídelníčku. A nejen svou chutí. Jejich barva svědčí o vysokém obsahu karotenoidů a vitaminu A. K tomu je v nich vláknina, železo, mangan a draslík.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 08. 2022 13:00

Podle Českého rozhlasu jsou batáty pravděpodobně první potravinou, se kterou se člověk setkal. V Peru byly nalezeny pozůstatky batátů staré 10 000 let. Do Evropy je přivezl Kryštof Kolumbus. Přesto že se jim říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného, patří do jiné čeledi. Jde o kořenovou hlízu rostliny známé jako povíjnice jedlá.

Batáty v kuchyni

Jde o mimořádně zdravou potravinu, neboť už jeden batát obsahuje 100 % denní doporučené dávky vitaminu A a více než dvě třetiny vitaminu C. Navíc je v nich spousta vlákniny. A to jak té rozpustné, která zachytává cholesterol, tak té nerozpustné. Ta zase snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a pomáhá předcházet zácpě.

Pokud hledáte způsob, jak je zužitkovat co nejlépe, zkuste pečené batáty s ricottou a petrželkou. Na tento recept budete potřebovat:

  • 2 větší batáty
  • 320 g čerstvé ricotty
  • hrst nasekaných arašídů
  • nasekaná petrželka
  • hrubozrnná mořská sůl, čerstvě mletý pepř a olivový olej

Batáty mají téměř 400 různých odrůd, což se projevuje nejen na barvě slupky, ale také na dužině. Ta totiž může být žlutá, bílá nebo oranžová. S tou poslední se u nás setkáváme nejčastěji.

Recept pracuje se dvěma batáty, ale množství surovin lze klidně upravit podle počtu strávníků. Sladké brambory je potřeba omýt, osušit a pokapat olivovým olejem. Pak každou zvlášť zabalíme do alobalu a položíme je na mřížku v troubě. Batáty se při teplotě 200 °C budou péct asi 50 minut. Po vytažení z trouby je necháme zabalené odpočívat asi 15 až 20 minut.

Jak na pečené batáty s ricottou a petrželkou

Než batáty vychladnou, smícháme si v misce ricottu s nasekanou petrželkou a dochutíme podle sebe solí a pepřem. Pak batáty vytáhneme z alobalu a nahoře je podélně rozkrojíme. Pomocí vidličky je opatrně rozevřeme, aby vznikl prostor pro směs s ricottou.

Zajímavým doplňkem jsou arašídy, které si ještě nasucho opražíme na pánvi. Těmi pak dozdobíme hotové batáty. Vnitřek sladké brambory se při konzumaci lehce odděluje od slupky. Nemusíte ji jíst, ale obsahuje spoustu vlákniny, takže je škoda se jí vyhýbat.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Povijnice batátová

Toprecepty.cz: Pečené batáty s ricottou a petrželkou

Budejovice.rozhlas.cz: Batáty patří mezi nejstarší a velmi zdravé potraviny. Připravte z nich kaši, polévku i placičky

Zdroj fotografie: se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články