Zajímavosti o domácích mazlíčcích: 58 procent Čechů má doma zvíře, veverku ale mít nemohou

Zajímavosti o domácích mazlíčcích: 58 procent Čechů má doma zvíře, veverku ale mít nemohou
Zdroj: Pixabay

Máte doma psa, kočku nebo jiného domácího mazlíčka? Tak to byste měli s nimi oslavit jejich svátek, který připadá na 25. října. Kdysi se týkal jen "obyčejných" zvířat. Dnes se ale, jak sami uvidíme, může za domácího mazlíčka považovat skoro jakýkoli druh. I ty skutečně exotické.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 10. 2023 11:00

Mezinárodní den domácích mazlíčků se slaví od roku 1931 a oslavuje všechna domácí a hospodářská zvířata. Ta jsou totiž velmi důležitou součástí našich životů. Každé zvíře má nárok na kvalitní život, dostatek péče, a hlavně láskyplný přístup.

58 procent Čechů má doma zvíře

Mezinárodní den zvířat také pamatuje na zvířata žijící v útulcích, záchranných stanicích a zoologických zahradách, takzvaných zookoutcích. Právě tento den je skvělou příležitostí pro to, abychom zvířatům přinesli nějaké krmivo nebo hračku. V případě útulků je pro psa či kočku nejlepším dárkem nový domov a rodina.

A jak to máme s domácími mazlíčky my sami? Nějaké zvíře vlastní více než polovina Čechů, tedy 58 procent. Nejčastěji jsou zastoupeni psi. Na tlapky jim ale šlapou kočky. No a každý desátý člověk má třeba morče, králíka nebo nějakého opeřence. Málo, ale přesto, jsou v našich domácnostech zastoupeni také plazi anebo pavouci.

Netradiční domácí mazlíčci

Začněme u tchoře nebo skunka. Ač to jsou na první pohled milá zvířátka, nezapomínejme, že se brání hlavně nesnesitelným smradem. Totéž platí pro fretky. Nejdůležitějším faktem je, že jsou tato stvoření nevyzpytatelná, takže mohou zaútočit i na svého páníčka. Ale i kdyby k tomu nedošlo, je potřeba je denně unavit. Vyžadují prostě docela velkou dávku pohybu.

Vačice, klokan nebo ptakopysk. I tyto druhy patří mezi domácí mazlíčky. Vyžadují ale speciální přístup a hlavně dostatek financí, nejsou zrovna levní. Naopak nenáročný je ježek. Ani mu nemusíte pořizovat kamaráda, je samotář. Pokud si ale myslíte třeba na nutrii, vrány, mývala severního, ibisy posvátné či některé druhy exotických veverek, vězte, že tyto druhy není ze zákona dovoleno chovat.

Prasátka raději ne

Přestože se YouTube hemží roztomilými videy s prasátky všech velikostí, máme je evidetně spíše raději na talíři než vedle sebe v posteli. Dle webu Evropy 2 přijdou pašíci v domě Čechům jako hodně velký bizár.

Možná na tom něco pravdy bude. Pokud si prase odmala nevychováte, budete posluchat vy jeho. Navíc takový stokilový pašík je silně ochranářský. Chrání si své blízké. Pokud se mu tak nebude líbit nějaká vaše návštěva, bez okolků ji vystrnadí za dveře. Úplně nejhorší ale je, pokud se ho majitel rozhodne po pár letech zbavit. Prase tím velmi trpí, na svého pána je silně citově vázáno.

Zdroje informací:
Evropa2.cz: Chov jakého zvířete jako domácího mazlíčka přijde Čechům nejbizarnější?
Kudyznudy.cz: Mezinárodní den domácích mazlíčků
Primanápady.cz: Netradiční domácí mazlíčci aneb Ne každý chce doma podivného exota
Důmazahrada.cz: Prasátko jako domácí mazlíček? V bytě to může být horor

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články