Tři kroky k čisté mikrovlnce: Překvapivě potřebujete jen vodu a citron

Tři kroky k čisté mikrovlnce: Překvapivě potřebujete jen vodu a citron
Zdroj: freepik.com
Pečujte pravidelně o svoji mikrovlnku a budete si ji užívat k plné spokojenosti po dlouhé roky. Při domácím úklidu se skvěle osvědčily savé hadříky z mikrovlákna. Velmi dobře je nahradí papírová utěrka. Citronovou šťávu do poslední kapky vymačkáte jednoduchým ručním lisem. Do misky s vodou nalijte všechnu šťávu a vložte i vymačkanou kůru. + 2 fotky+ 3 fotky

Pro moderní hospodyňky je mikrovlnka opravdové požehnání – výrazně šetří čas strávený vařením, urychluje rozmrazování i ohřívání. Prakticky denně ji používáme, ale zapomínáme, že bychom ji měli také občas vyčistit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 03. 09. 2020 12:30

Jedním z nejpoužívanějších domácích spotřebičů je mikrovlnná trouba. Nepotřebuje velkou údržbu, jenom pravidelné čištění. V dobré víře nakupujete drahé saponáty a přitom nejlepší čisticí prostředek najdete ve spíži. Na zápach i špínu v mikrovlnce totiž překvapivě platí obyčejný citron s miskou vody.

1. krok

Nejrychlejším a také nejlevnějším způsobem, jak vyčistit mikrovlnku je napařit ji citronovou vodou. Skleněnou nebo porcelánovou misku naplňte do poloviny vodou. Rozpulte citron a šťávu vymačkejte do vody. Do misky přidejte i obě vymačkané poloviny.

Misku s citronovou vodou vložte do mikrovlnky a zavřete dvířka. Přístroj zapněte na plný výkon a časovač nařiďte na pět minut. Jakmile mikrovlnka cinkne, misku opatrně vyjměte. Dávejte pozor, abyste se neopařili, voda je opravdu horká. Vodu nevylévejte, ještě ji budete používat.

2. krok

Z trouby vyndejte otočný talíř a prozatím ho odložte stranou. Teď je čas začít s čištěním. Vezměte suchý, ale dobře savý hadřík z mikrovlákna a důkladně jím vytřete úplně celý vnitřek. Nezapomeňte na dno ani horní plochu, kde někdy bývá spirála grilu. Pracujte rychle, stěny by neměly vychladnout ani oschnout. Poté otřete i skleněný talíř. Stejným způsobem setřete i vnitřní plochu dvířek.

Při utírání se hadřík zašpiní mastnotou a nečistotami, proto jej pravidelně propláchěte v misce s citronovou vodou a pokaždé velmi důkladně vyždímejte. Pokud máte pocit, že hadřík je příliš zašpiněný, použijte prostě další. Pro tento účel se také skvěle osvědčily jednorázové papírové utěrky.

3. krok

Nakonec věnujte pozornost i vnější straně trouby. Otřete čelní stěnu i boky, nezapomeňte na madlo ani ovládací tlačítka. Ta jsou asi největším zdrojem nečistot, protože na ně saháme rukama, kterýma jsme před tím zpracovávali například syrové maso. Nakonec odsuňte mikrovlnu a vymeťte všechny drobečky, které najdete od ní, a že jich tam bude. Nakonec i desku omyjte citronovou vodou.

A důvod, proč tato metoda tak dobře funguje?  Citronová šťáva v kombinaci s vodou vytváří voňavou horkou páru, která na stěnách mikrovlny uvolní nečistoty, které se dají lehce setřít, aniž byste povrch museli namáhavě drhnout.

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články