3 tipy na veganský bramborový salát, po kterém zvládnete dojít i na půlnoční!

brambory
Zdroj: Pixabay

Vánoce jsou svátky hojnosti a vybraných chutí. A bohužel pro vegany i svátky živočišných produktů. Na štědrovečerní tabuli nesmí v drtivé většině rodin chybět bramborový salát s majonézou, ryba a vaječný likér. Nemusíte však slevovat ze slavnostní hostiny, i když se stravujete vegansky. Přinášíme 3 tipy na veganský bramborový salát.

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 12. 2017 11:49

1. S kešu oříšky

Počet porcí: 6

Ingredience:

453 g malých červených či jiných brambor + 2 ½ hrnku zeleniny nakrájené na kostičky (paprika, celer, červená cibule apod.) + 1 hrnek kešu oříšků + 1/3 hrnku vody + 1 lžíce olivového oleje + 2 lžíce bílého vinného nebo jablečného octa + 1 lžíce dijonské hořčice + 1–2 lžíce javorového nebo agávového sirupu + 2 lžíce sušeného kopru (nebo 4 lžíce čerstvého) + ¼ lžičky mořské soli + ¼ lžičky černého pepře + 3–4 stroužky rozmačkaného česneku + čerstvá petržel k servírování

Postup:

Kešu oříšky zalijeme horkou vodou, nádobu přikryjeme a necháme odpočívat hodinu. Mezitím vložíme brambory do hrnce, zalijeme vlažnou vodou a přivedeme k varu. Vaříme doměkka. Vodu slijeme a necháme brambory trochu zchladnout.

Kešu oříšky přecedíme, vložíme do mixéru typu blender spolu s vodou, olivovým olejem, octem, hořčicí, sirupem, koprem, solí, pepřem a česnekem a vše rozmixujeme dohladka. Chceme dosáhnout krémové, husté, ale roztíratelné konzistence. Ochutnáme a případně dochutíme. Pokud máme rádi ostrá jídla, můžeme přidat trochu pálivé omáčky.

Brambory nakrájíme na menší kousky, smícháme se zeleninou a přidáme dresink, který jsme si připravili v blenderu. Dozdobíme petrželí a servírujeme ještě teplé, vlažné nebo studené. Nejlepší chuť má salát do 72 hodin od přípravy. Skladujeme v lednici.

2. Rychlý veganský salát

Počet porcí: 6–8

Ingredience:

5–6 červených nebo bílých brambor + ½ hrnku veganské majonézy + 3 lžíce octa + 1 střední cibule nakrájená na kostičky + 2 pokrájené řapíky celeru + 1/3 hrnku nakrájených černých oliv (libovolné) + ¼ hrnku vegetariánských kousků slaniny (libovolné) + sůl a pepř dle chuti

Postup:

Napustíme velký hrnec vodou, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme brambory a vaříme doměkka. Brambory osušíme a necháme zchladnout. Oloupeme je a nakrájíme na menší kousky.

Smícháme ostatní ingredience, přidáme brambory, dochutíme pepřem a solí a necháme hodinu odpočívat v lednici. Pokud ovšem salát necháme odležet přes noc, docílíme té nejlepší chuti.

3. Nasladko s tofu

Počet porcí: 8

Ingredience:

5–6 středních brambor nakrájených na kousky (neloupaných) + 4–5 hrnků vody + 1 malá cibule nakrájená na kostičky + 1 várka míchaného tofu (recept níže) + 1 hrnek veganské majonézy + 3 lžíce hořčice + 2 lžíce jablečného octa + 3 lžíce nakrájených sladkých okurek „nakládaček“ (nebo jiné nakládané zeleniny ve sladkém nálevu) + 3–6 lžic cukru + pokrájený řapíkatý celer (dle libosti)

Postup:

Nejprve si připravíme míchané tofu. To je veganská alternativa míchaných vajec.

Na rozpáleném oleji osmažíme nakrájenou cibulku. Přidáme bloček tofu a necháme ho zespoda trochu zezlátnout. Pomocí kuchyňské špachtle tofu rozbijeme na vetší kusy. Chvíli restujeme. Mezitím si v míse smícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu, ¼ hrnku lahůdkového droždí, ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky sušené mleté šalvěje a trochu soli a pepře. Vmícháme do tofu.

Tofu přelijeme půl hrnkem sójového mléka a pomocí špachtle ho rozbijeme na ještě menší kusy – aby připomínaly míchaná vejce. Pár minut povaříme, necháme směs zhoustnout a odstavíme.

A jde se na salát! Nakrájené brambory uvaříme doměkka. Vodu slijeme a horké brambory navršíme do nádoby s cibulí – díky horkým bramborám změkne.

V míse spojíme majonézu, hořčici, ocet, nakládanou zeleninu, cukr a případně celer. Přelijeme dresinkem brambory, jemně zamícháme a nakonec zapracujeme míchané tofu. Chladíme ideálně hodinu nebo dvě před podáváním.

Zdroj: Minimalist Baker / The Spruce / Namely Marly

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články