Octové dilema: Proč není jedno, který a na co použijete?

29. Září 2018
Redakce Lifee.cz
Abyste byla skutečnou umělkyní v kuchyni, měla byste vědět, jaký druh octa je pro připravovaný pokrm ten nejlepší.
Zdroj Pixabay.com
Není ocet jako ocet. Jestliže chcete být skutečnou mistryní gastronomie, měla byste vědět, který a jak použít. Každý má specifickou chuť a je vhodný pro odlišné užití přípravy jídla. Používáte i vy ten správný?
Reklama

Balzamikový ocet
Tento druh octa může mít různé chutě v závislosti na délce zrání i stáří, v zásadě je ale lehce nasládlý. Jeho původ je v Itálii, přesněji v Modeně, jejíž značku můžete najít i na etiketě. Protože tamější ocet má dlouholetou tradici a panují zde přísná pravidla a předpisy, pravé balsamico poznáte právě díky modenské ochranné značce. Italský ocet se výborně hodí k dochucování italských pokrmů. Vylepšete své rizoto nebo caprese. Hodí se pouze pro studenou kuchyni, jelikož teplem se změní jeho chuť.

Bylinkový ocet
Chcete mít lahodnou zálivku na svůj salát? Sáhněte po novince v podobě bylinkového octa. Jedná se o směs octů lihového a vinného s vyváženým množstvím bylinek, který váš salát povýší do rytířského statusu. Do salátu přidejte ještě olivový olej s trochou cukru a gastronomický požitek je na světě.

Řepkový, nebo olivový? Jaký olej použít, aby vaše jídlo mělo tu správnou chuť


Vinný ocet
Váháte, jestli použít bílý nebo červený? Zamyslete se, který druh vína byste si k jídlu dala a podle toho zvolte i druh octa. Obě varianty jsou vhodné pro nakládání masa, přípravu zálivky nebo výrobu domácí majonézy. Bílá varianta zpestří chuť mořských plodů a ryb, zatímco tu červenou můžete použít skoro do všech pokrmů, kam by se vám ocet hodil.

Lihový ocet
Jeho užití je především pro konzervaci potravin. Svým obsahem je schopný udržet zavařené jídlo bez hrozby množení se zdraví škodlivým mikroorganismů. Jiné octy pro uchování potravin mohou dát jídlu odlišnou chuť, než na kterou jste běžně zvyklá. Pro dochucování jsou však vhodnější jiné druhy octů.

Jablečný ocet
Pro nakládání potravin je možnou variantou i jablečný ocet. Nejlepším způsobem, jak ale dosáhnout perfektního souladu, aby si vaše chuťové buňky opravdu libovaly, je využít ho na přípravu zálivek či dresinků nebo naložení masa. Do dresinku přidejte řepkový nebo slunečnicový olej a nebojte se dochucovat i bylinkami, koprem, česnekem či medem. Co se týká přípravy masa, marináda s přidaným jablečným octem udělá maso jemnějším a křehčím.

Jaké máte vy sama zkušenosti s použitím různých druhů octů a který se těší největší oblibě?

Diskuze

Reklama