Syté podzimní saláty, které neomrzí: S létem čas zeleniny skončit nemusí. V kurzu jsou fazolky, dýně i celer s kapustou

1. Října 2018
Lucie Trávníčková
Teplý dýňový salát zasytí i zahřeje
Zdroj Pixabay
Témata: fazole , dýně , celer , podzim , salát
Podzim si žádá sytá a na energii bohatá jídla. Není však nutné vyvařovat omáčky a knedlíky. Připravte si jednoduché a rafinované podzimní saláty, který se stanou zajímavým zpestřením jídelníčku.
Reklama

Že podzim není tím pravým časem na salát? Nenechte se mýlit a inspirujte se možná nezvyklými, ale chutnými kombinacemi, které z vašeho salátu udělají sezónní záležitost, která bude zdravá, ale závoveň chutná a zahřeje.

Teplý bramborový salát s fazolkami

Suroviny:

500 g uvařených salátových brambor

200 g zelených fazolových lusků 

4 ks šalotky

1 lžíce slunečnicového oleje

hrst sekané pažitky

růžový pepř na ozdobu

Na dresing:

4 lžíce majonézy

šťáva z 1 citronu

1 stroužek česneku

1 lžíce strouhaného parmezánu

1 lžíce dijonské hořčice

2 ks ančoviček

sůl

čerstvě mletý pepř

Postup:

Všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá.

Fazolky vložíme do vařící vody a cca 2 minuty povaříme. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme oloupané brambory nakrájené na měsíčky a prohřejeme. Scedíme fazolky, necháme krátce okapat a smícháme na pávni s brambory. Promícháme s dresinkem a případně dochutíme solí. Na talíři posypeme sekanou pažitkou a růžovým pepřem.

Salát jako pochoutka králíků? S těmito 3 dresinky se do něj s chutí pustí i „masožravec“

Salát z celeru, mrkve, jablka a kapustiček

Suroviny:

400 g malých kapustiček 

2 velké mrkve 

1 jablko nakrájené na kostičky

1 velký stonek řapíkatého celeru nakrájeného na malé kousky

25 g slunečnicového semínka

5 lžic rozinek

2 lžičky citronové šťávy 

sůl

pepř

1 lžičku čerstvého tymiánu 

javorový sirup a skořici na dochucení

Postup:

V robotu nasekejte připravenou růžičkovou kapustu. Přidejte mrkev a znovu pusťte robot, dokud nevznikne jemně nasekaná směs. Vysypte do mísy, přidejte nakrájené jablko a řapíkatý celer, slunečnicová semínka a rozinky a promíchejte. Přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř a případně bylinky. Na dochucení můžete použít také pár kapek javorového sirupu a tochu mleté skořice. Znovu zamíchejte a můžete servírovat. Tenhle salát je ta pravá vitamínová bomba, tak si ho náležitě vychutnejte.

Podzimní hruškovo-dýňový salát

Suroviny:

200 g dýně Hokaido

100 g gorgonzoly

4 ks zralých hrušek

4 ks hřebíčku

2 ks hvězdiček badyánu

2 lžíce cukru krupice

šťáva z 1/2 citronu

voda

mix trhaných salátů

Na zálivku:

2 lžíce olivového oleje

šťáva z 1/2 citronu

mletý pepř

sůl

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky 1×1 cm. V kastrůlku rozpustíme krupicový cukr na karamel, přidáme nakrájenou dýni, badyán, hřebíček, zakápneme citronovou šťávou, přidáme vodu tak, aby byla dýně ponořená a zvolna vaříme asi 10 minut, pak necháme vychladnout. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na klínky. Z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře vyšleháme zálivku k ochucení salátu. Listy salátu opláchneme, necháme okapat, natrháme, zlehka promícháme s citronovou zálivkou, přidáme hrušky, kostičky dýně, nandáme na talíře, přidáme kousky gorgonzoly a podáváme s opečeným plátkem celozrnného chleba.

Diskuze

Reklama