Intimnosti ve vyšším věku přispívají ke šťastnějšímu životu, říká studie

Intimnosti ve vyšším věku přispívají ke šťastnějšímu životu, říká studie

Přestože je sex seniorů v mnoha společnostech tabuizován a lidé nad 60 let jsou často považováni za asexuální, četné studie dokazují, že sexuální život mnoha lidí nekončí ani po sedmdesátce. Britští odborníci nyní ve svém výzkumu prokázali, že intimní prožitky zvyšují spokojenost starších lidí s jejich životem. Ženám stačí polibky či mazlení, pro muže je důležitý sex.

Jana Jánská
Jana Jánská 18. 01. 2019 10:16

Studie britských výzkumníků z Anglia Ruskin University v Cambridge ukázala, že senioři, kteří i ve vyšším věku pokračují v intimnostech se svým partnerem, jsou ve svém životě šťastnější. Průzkumu se účastnilo téměř 7 tisíc lidí v průměrném věku 65 let. Zatímco ženám dle studie stačila ke spokojenému životu vyšší četnost polibků, hlazení a mazlení, u mužů hrál hlavní roli sex – spokojenější byli ti, kteří si jej v posledním roce dopřávali alespoň dvakrát měsíčně.

Častý pohlavní styk i ve vyšším věku přispívá k fyzické a psychické pohodě a rovněž snižuje riziko vzniku některých druhů nádorů i smrtelných srdečních příhod. Při milování tělo vyplavuje endorfiny, takže se lidé cítí celkově šťastnější a také se udržuje pocit emocionální blízkosti k partnerovi.

Sexuálně aktivní i po osmdesátce

Na tom, že sex je důležitou součástí jejich životů, se shodnou i sami senioři. V nedávném průzkumu odborníků z University of Michigan se 76 % oslovených lidí ve věku mezi 65 a 80 lety vyjádřilo, že milostný život nedílně patří do partnerského vztahu v každém věku, 54 % procent lidí poté vypovědělo, že sex přispívá k jejich spokojenosti se životem. Jiné studie pak ukazují, že starší lidé jsou i navzdory zažitým představám stále sexuálně aktivní. Například průzkum zveřejněný v odborném žurnálu The New England Journal of Medicine odhalil, že většina starších lidí žijících v partnerském vztahu je sexuálně aktivní ještě dlouho po osmdesátce či i po devadesátce.

Senioři se nevyhýbají ani erotickým pomůckám

Aby partnerům s přibývajícími léty sex nezevšedněl a mohli si tak užívat jeho benefity, je podle odborníků důležité experimentovat a milostný život si oživit například zkoušením netradičních poloh a erotických pomůcek. Těm se přitom dnešní senioři rozhodně nevyhýbají.

„Lidé nad 60 let tvoří skoro třetinu nakupujících v našich kamenných prodejnách, zhruba 5 % zákazníků nad 65 let si poté pořizuje sexuální pomůcky po internetu,“ říká Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon.

Muži si nejčastěji kupují tabletky na erekci či podtlakové pumpy, u žen jsou pak nejoblíbenější vibrátory, díky nimž si i žena ve vyšším věku může zlepšit svůj sexuální prožitek. Vnitřní vibrátory stimulují v pánvi krevní tok a zvyšuje se vaginální vlhkost, ženy se tak jejich používáním mohou bránit vysychání a atrofování pochvy.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články