Canisterapie aneb když psí přítel léčí

I pes může být teerapeut
Není jen nejlepším přítelem člověka, ale také skvělým terapeutemUmí léčit lidskou dušiA léčit zraněníJe také skvělým parťákem+ 1 fotka

Ne nadarmo se říká, že je pes nejlepším přítelem člověka. Psi jsou našimi společníky a pomocníky pro hendikepované lidi. Umí toho ale podstatně víc. Například léčit bolavou, lidskou duši.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 03. 2018 23:02

Co je to Canisterapie?

Canisterapie (canis znamená latinsky pes) je pojmenování speciálního druhu psychologické terapie, ve které nemocnému člověku pomáhá speciálně vycvičený pes. Může být také rehabilitační. Kontakt se psem může být pro postiženého skvělou zábavou, relaxem a rozptýlením od depresí a traumat.

Hojně se tento druh terapií využívá například v domovech důchodců, nebo v psychiatrických léčebnách a dětských domovech. Pro děti znamená pes kamaráda, o kterého se musejí starat a zapomínají tak na smutek, že nejsou u svých rodičů a podobně. Pro fyzicky postižené děti se používá polohovací metoda, která zlepšuje a posiluje jejich držení těla.

Jak to probíhá

Metoda polohování spadá do fyzioterapie už od 50. let 20. století. Snaží se rozhýbat pacienta, který se nemůže pohnout a hrozí mu proleženiny. Pes v polohování nahrazuje pohyblivý polštář, který pacienta podpírá a díky své teplotě a celkové roztomilosti a chlupatosti pacienta uklidňuje a zklidňuje. Nemocný člověk je dokonce schopen se napojit na jeho dechovou frekvenci a tím svůj dech zpomalit. Největší výsledky jsou vidět u pacientů s velkým třesem nebo svalovou křečí.

Druhy polohování

V Canisterapii existují dva druhy polohování a to polohování relaxační a polohování rehabilitační. V obou těchto případech se pacient svlečený do půl těla na psa přikládá. Zejména ta část těla, která je postižená. Pes má oproti člověku vyšší tělesnou teplotu, takže umí i krásně zahřát. Postižený člověk tedy prožívá velice intenzivní a hřejivý pocit svého chlupatého kamaráda, ke kterému má i vybudovaný vztah.

Polohování je pro samotného psa dosti náročné, takže je lepší využívat psů víc a pacienta i na více psů přikládat. Polohování je pro psa velmi namáhavé, nemělo by trvat déle než 15–25 minut v kuse. Běžně se výsledky polohování začínají projevovat již po 7. až 12. minutě.

Pomáhá i drogově závislým

Canisterapie se také výborně osvědčila lidem, kteří se snaží dostat ze závislosti na drogách. Drogově závislý při kontaktu s terapeutickým psem přijdou na jiné myšlenky. Psa vnímají jako parťáka, který jim může pomoci se zařadit zpět do společnosti.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články