76. výročí vyhlazení Lidic. Připomeňme si naprosto zbytečnou smrt občanů této malé vesničky

Na osud této vesničky a jejích obyvatel se nesmí nikdy zapomenout
Zdroj: pixabay
Sousoší věnováno všem lidickým dětem, které byly zavražděniKarel Roden hrál ve filmu Lidice skutečnou postavu. Byl jediným mužem, který vyvraždění Lidic ořežilPopraven byl i lidický farář. Odmítl milost a sám se postavil před popravčí četu, aby mohl zemřít s ostatními mužiLidice Chtěli Němci vymazat z mapy+ 1 fotka

Frank Knox, který byl ministrem námořnictva USA, jednou pronesl: ,,Když se budoucí generace zeptají, zač jsme bojovali, připomeňme jim příběh Lidic.“ Vyhlazení středočeské vesničky otřáslo v té době celým světem a dodnes nenechává nikoho chladným. Naprosto zbytečně v Lidicích zemřelo 173 mužů. 53 žen zemřelo v koncentračním táboře a 88 nebohých lidických dětí bylo chladnokrevně zplynováno. Na tuto hrůzostrašnou genocidu se nikdy nesmí zapomenout.

Redaktor
Redaktor 11. 06. 2018 11:00

Na začátku všeho byla klukovina

Lidice byly malá víska nacházející se ve středočeském kraji kousek od Kladna. Ničím se nelišily od ostatních vesnic široko daleko a ničím nevybočovaly. Na začátku všeho byl dopis, který poslal známý proutník Václav Říha Anně Maruščákové, o kterou se ucházel. Říha byl ženatý, ale to mu nijak nebránilo se naivní Maruščákové dvořit. Aby na ni zapůsobil, nakukal jí, že je v odboji. Když na něj avantýrka praskla, chtěl dát Maruščákové sbohem. V té době byl spáchán atentát na Heydricha a Říha se rozhodl na tuto velkou událost vymluvit. V dopise Maruščákové tedy naznačil, že má v atentátu prsty a že musí rychle zmizet. Dopis se ovšem dostal do rukou gestapa. Nad Lidicemi byl rázem podepsán ortel.

Proč zrovna Lidice?

Maruščáková a Říha byli podrobeni krutému výslechu. Ona prozradila, že ji jednoho dne Říha poslal do Lidic, kde žila rodina Horákových a Stříbrných, jejichž synové bojovali v Anglii u RAF. Měla rodiny od svých dvou synů pozdravovat. Němci měli rázem jasno. Josef Horák musel být parašutista a spáchal atentát, všichni z Lidic mu pomáhali. I když neměli sebemenší důkaz pro své tvrzení, stačilo to k tomu, aby se krutě pomstili. Hitler po atentátu zuřil. Vyhrožoval, že srovná se zemí celou Prahu. Když mu ale jeho gestapo přineslo informace o Lidicích, byl spokojen.

Vyhlazení vesnice

9. června 1942 byla vesnice obklíčena a uzavřena. Nikdo nesměl dovnitř ani ven. Starosta byl přinucen vydat veškeré obecní cennosti a obyvatelé začali být po půlnoci vyváděni ze svých domovů. Muži starší 15 let byli shromažďováni ve sklepě a chlévě Horákova statku. Všechny cennější věci, koně, dobytek, zemědělské stroje a podobně, byly shromažďovány a odváženy do sousedního Buštěhradu. Druhý den, 10. června, začali nacisté konat. Osobně se dostavil K. H. Frank a dal rozkaz k likvidaci vesnice. Vesnice byla vypálena. Domy odstřelovány, hřbitov i kostel byly srovnány se zemí. Stromy vykáceny a i potok byl překopán. Nic nesmělo připomínat Lidice. Po vesničce uprostřed středočeského kraje se rázem slehla zem.

Osud obyvatel

Ženy a děti byly převezeny do nedalekého kladenského gymnázia. Za srdcervoucí scény byly nebohé děti svým matkám násilně odebrány a převezeny do polského Chelmna, kde byly tři dny odkázány pobývat na studené podlaze. Nacisté jim dovolili, aby napsaly dopisy domů. Ty se uchovaly a dodnes jsou k vidění v lidickém památníku. Poté byly děti zplynovány. Bylo jim od jednoho roku do 14 let. 88 nebohých malých dětí.

Muži, které Němci odvedli na Horákův statek, byli vyváděni po 10 a nemilosrdně stříleni. Pár minut před popravou jim byl útěchou lidický farář Josef Štenberka. Toho dokonce, jako duchovního, chtěli Němci ušetřit. Odmítl to a dobrovolně si stoupl před popravčí četu.

Lidické ženy byly převezeny do koncentračního tábora, kde byly nuceny k tvrdé práci. Mnoho se jich konce války nedožilo.

Dne 16. června 1942 bylo na střelnici v Praze-Kobylisích popraveno dalších 26 lidických obyvatel: sedm žen a osm mužů z rodin Horáků a Stříbrných, uvězněných již dříve, dále devět dospělých mužů, kteří byli osudné noci mimo Lidice (sedm v práci, jeden v nemocnici a jeden se několik dní skrýval v lesích) a dva chlapci, u kterých bylo při evidenci dětí dodatečně zjištěno, že již překročili 15 let věku.

A to všechno kvůli jednomu hloupému dopisu.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články