Samotáři. Film, ve kterém se zhulený Jiří Macháček stal ikonou

Skvělý herecký výkon Jiřího Macháčka byl v tomto filmu opravdu nezapomenutelný.
Zdroj: Lucky man Film
Ivana Trojana film proslavil.Stejně tak i Jiřího Macháčka.,,Já s tebou nemůžu chodit. Kluci říkali, že už jednu holku mám."Ivanu Trojanovi se tímto filmem otevřely brány ve filmovém světě.+ 1 fotka

Slavný český film, který sleduje život sedmi mladých lidí, vyšvihl mezi herecká esa dva do té doby ne moc známé herce. Ivana Trojana a Jiřího Macháčka, který svým hereckým umem věčně zhuleného Jakuba, který nepozná českou hymnu a vlastně ani neví, jestli má, či nemá holku, vystřihl opravdu bravurně. Pojďte se podívat na některé zajímavosti, které film doprovázejí.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 18. 06. 2018 10:49

Tatiana Vilhelmová má ve filmu na rameni tetování, které si nechala její postava pořídit ve starším filmu Šeptej (1996), který rovněž režíroval David Ondříček.

Koncert, kam jede Vesna (Labina Mitevska)  s Robertem (Mikuláš Kren), se odehrává ještě ve starém nezrekonstruovaném klubu Roxy v pražské ulici Dlouhá.

Jiří Macháček měl ve smlouvě, že musí zhubnout, aby víc připomínal člověka hulícího trávu.

Jiří Macháček ve filmu skutečně užíval drogy. Nenajde se tak jediná scéna, v níž by herec skutečně nebyl „pod vlivem“.

Roli Vesny nabídl Labině Mitevské Petr Zelenka, když se potkali na filmovém festivalu v Chotěbuzi, kde byla Labina Mitevska v porotě a Petr Zelenka v soutěži s Knoflíkáři. Protože se jí líbil scénář a znala jeho předchozí filmy, přijela do Prahy na setkání s režisérem.

Casting Samotářů byl poměrně dlouhý a náročný. David Ondříček hledal herce, kteří by maximálně odpovídali jeho představám, už několik měsíců před samotným castingem v různých divadlech, filmech i nejrůznějších televizních pořadech. Casting pak trval téměř čtyři měsíce, než se mu podařilo najít pro každou roli nejvhodnějšího představitele.

Jiří Macháček si ve filmu celkem 37x potáhne marihuany.

Natáčení trvalo 65 dní, což je na české poměry docela hodně. 

Ústřední skladbu Lucky Boy, která k filmu neodmyslitelně patří, Jan P. Muchow natočil v paneláku na domácí záznamové zařízení spolu s dalšími skladbami jako demo. Většina se jich pak přetočila pro film znovu, kromě Lucky Boye, jenž je ve filmu i na soundtracku v původní panelákové verzi. 

Taxikář, kterému rupnou nervy a Macháčka vyhodí z auta, se jmenuje Otta Filip. Opravdu se občas věnuje taxikaření. Rána pěstí, kterou dal Macháčkovi, ve scénáři vůbec nebyla.

Japonce hrají ve filmu Mongolové. 

Holka na fotkách, které si prohlíží postava Jakuba, když si uvědomí, že nějakou holku vlastně má (na fotkách je loučení na nádraží), je ve skutečnosti přítelkyně režiséra filmu Davida Ondříčka. Těmito fotkami také začalo celé natáčení filmu na hlavním nádraží.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články