Čerstvou matkou po padesátce: 5 celebrit, které si troufly na miminko v babičkovském věku

Čerstvou matkou po padesátce: 5 celebrit, které si troufly na miminko v babičkovském věku
Zdroj: Showpix/koláž - Lifee.cz

Otěhotnět v 35 letech dneska není žádná vzácnost. Co když se ale žena rozhodne mít dítě v padesáti, jako se to přihodilo supermodelce Naomi Campbell (51)? Ta letos v květnu představila světu svou dceru. Zda sama rodila, doposud neprozradila. Pojďme se podívat, jak se k této problematice staví lékaři a které další celebrity se rozhodly pořídit si dítě kolem padesátky.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 06. 06. 2021 09:00

Podle odborníků je žena na reprodukčním vrcholu kolem pětadvacátého roku života. Pak její plodnost klesá. Ke slovu se tak dostávají problémy s otěhotněním, které lze ovšem v dnešní době vyřešit s pomocí reprodukční medicíny. Není proto vzácností, když narazíte na nastávající rodičku, která už slavila čtyřicítku či dokonce padesátku.

Pokud zvažujete dítě v takto zralém věku, nejspíš se vám hlavou honí spousta otázek. Ty samozřejmě položte svému lékaři, ale odpovědi na ně se pokusil najít i prestižní medicínský server healthline.com.

Jaké jsou výhody pozdního mateřství?

I když věk je proti, jiné okolnosti naopak hrají pozdnímu mateřství do karet. Prvorodička po čtyřicítce nebo dokonce padesátce bude mít pravděpodobně kvalitní finanční zázemí a bude se tak moci svému dítěti lépe věnovat, aniž by její myšlenky utíkaly ke kariéře a tomu, jak uživit rodinu. Navíc má už řadu životních zkušeností.

Pokud žena v tomto věku čeká druhé a další dítě, může zase těžit ze zkušeností se starším potomkem plus si užít výhodu velkého věkového odstupu sourozenců. Starší dítě už se zvládne zapojit do péče o mladší. Výhodu je i to, že na miminko budete mít čas a pořádně si ho užijete. Což se v případě, že byste měla děti brzy po sobě, rozhodně říct nedá. Navíc to už pro vás nebude poprvé, takže budete víc v klidu.

Jaká rizika je třeba zvážit?

I když má pozdní mateřství výše uvedené výhody, přináší také mnohé komplikace. Vedle problémů s otěhotněním bude vaše těhotenství automaticky považované za vysoce rizikové. Ve zvýšené míře hrozí preeklampsie (vysoký tlak během těhotenství, který může ohrozit na životě vás i dítě), těhotenská cukrovka, mimoděložní těhotenství, potřeba císařského řezu, potrat a zamlklé těhotenství.

Rodička zároveň musí být připravená na to, že ve věku, kdy se ženy obvykle po dětech chystají věnovat sobě a svým koníčkům, je čeká kolotoč plenek, kojení a uspávání, přičemž ve zralejším věku rychleji ubývají síly.

Rizikem je vysoký věk rodičky i pro dítě, kterému hrozí problémy s učením, genetické vady, jako Downův syndrom, či nízká porodní váha. Proto by každá žena, která se chystá otěhotnět po čtyřicítce, měla navštívit lékaře a všechna rizika s ním probrat.

Které celebrity se rozhodly pro pozdní mateřství?

Naomi Campbell - Když v polovině května oznámila, že se v padesáti letech stala matkou malé holčičky, byl to šok pro všechny. Tajnůstkářská supermodelka totiž oficiálně s nikým nerandí, a navíc se před čtyřmi lety nechala pro ES Magazine slyšet, že sice o založení rodiny stále přemýšlí, ale nechce nic uspěchat.

Brigitte Nielsen (57) - Rekordmankou mezi současnými celebritami je bývalá manželka Sylvestra Stallona (74) Brigitte Nielsen. Dánská modelka a herečka porodila páté dítě, dceru Fridu, v 54 letech poté, co více než deset let docházela na reprodukční kliniku.

Janet Jackson (55) - Sestra popového krále Michaela Jacksona poprvé otěhotněla v 49 letech. Zdravého syna Eissu porodila krátce po svých padesátých narozeninách. O tři měsíce později oznámila rozchod s jeho otcem Wissamem Al Manou.

Diane Keaton (75) - Také tato herečka se stala maminkou až ve zralém věku. Dceru Dexter a syna Duka adoptovala coby svobodná matka, když jí bylo přes padesát let. Tehdy jí zemřel otec, čímž si Keaton uvědomila vlastní smrtelnost a rozhodla se pořídit si děti.

Rachel Weisz (51) - Poslední populární herečkou, která se v pozdním věku rozhodla zopakovat si od začátku mateřskou roli, je Rachel Weisz. Pohledná bruneta otěhotněla s manželem Danielem Craigem (53) v 48 letech a porodila mu dceru. Ze vztahu s producentem Darrenem Aronofskym (52) už má patnáctiletého syna Henryho.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články