Batole pohozené v lese a statečný zachránce: Tradici vánočních stromů na náměstích spustil mrazivý příběh Lidušky

Statečný čin spisovatele Rudolfa Těsnohlídka odstartoval tradici vánočních stromů na náměstích.
Zdroj: Wikimedia Commons, Volné dílo/Pixabay.com

Vánoční stromy na náměstí považujeme za úplnou samozřejmost. Jak ale tato tradice vznikla? Můžeme za ni poděkovat spisovateli a novináři Rudolfu Těsnohlídkovi. Přesně před 101 lety, o Vánocích 1919, našel při procházce v lese polonahé děťátko.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 12. 2020 08:00

Rudolf Těsnohlídek byl český spisovatel, básník, dramatik a novinář. Proslavil se zejména bajkou O lišce Bystroušce. Věnoval se próze, poezii a dětské tvorbě. Živil se také jako překladatel. Zemřel 12. ledna 1928 ve věku čtyřiceti pěti let.

Existenční nouze

Kdyby tehdy Rudolf Těsnohlídek nešel do lesa na procházku, malá Liduška by jistě nepřežila. „Ležela schoulená v peřince, v odkopané košilce a tenkém kabátku, pěstičky přimknuté k očím,” napsal tehdy spisovatel do Lidových novin. Dítěte se pak ujal jeden manželský pár z Brna.

Matkou malé Lidušky byla služebná Marie Kosourová, která se obhajovala tím, že dceru odložila kvůli existenční nouzi. Otcem byl ruský zajatec. Právě kvůli nemanželskému dítěti jí nechtěl nikdo nabídnout novou práci. Za svůj čin byla odsouzena k pěti měsícům odnětí svobody. Osud jejího dítěte ji nikdy nezajímal.

První vánoční strom

Těsnohlídka celá situace samozřejmě nenechala chladným. Osud malé Lidušky jej velmi zasáhl. A tak začal přemýšlet, jak by mohl pomoci chudým lidem. Inspiraci našel v Dánsku. Rozhodl se započít tradici stavění vánočních stromů na náměstích.

Jejich účelem bylo vybírání příspěvků pro chudé a opuštěné děti. A fungovalo to. Lidé věnovali šaty, obuv nebo potraviny. Vítané byly i různé ingredience, ze kterých se mohly upéct vánočky pro bezdomovce a osoby, které potřebovaly od svého okolí pomoc.

Krutý osud

Liduška se měla u adoptivních rodičů dobře. Byla to jejich panenka. První vánoční strom se na náměstí rozsvítil v roce 1924, když jí bylo šest let. Sama si tuto slávu nenechala ujít. Navíc ji pojilo přátelství s Rudolfem Těsnohlídkem, který ji chodil pravidelně navštěvovat.

Spisovatel si ale bohužel o čtyři roky později vzal život. Od dětství trpěl těžkými depresemi, které ještě umocnila smrt jeho první ženy, která kvůli nemoci spáchala sebevraždu dva měsíce po svatbě. Zastřelil se v práci, a to 12. ledna 1928.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Rudolf Těsnohlídek

Hana Kraflová: Rudolf Těsnohlídek a Vánoční strom republiky

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články