Bizarní příběh slavného hipíka: Ira Einhorn umlátil k smrti svou přítelkyni, tělo zkompostoval

Hipík vrahem: Ira Einhorn strávil 17 let na útěku
Zdroj: Wikimedia Commons/Ric Manning, CC BY-SA 4.0

V sedmdesátých letech byste ve Filadelfii asi nenašli známějšího hippie guru, než jakým byl Ira Einhorn. Tehdy byl považován za hlas kulturních a ekologických hnutí. Za tváří bezprostředního hipíka se ale ve skutečnosti ukrýval vrah.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 04. 2023 11:00

Když Ira Einhorn v roce 1977 zavraždil svou partnerku Hellen Maddux, naložil s jejím tělem vskutku neobvyklým způsobem. Policistům se ho podařilo poměrně rychle zatknout, tím ale jeho příběh v žádném případě neskončil...

Filadelfský pošuk číslo jedna

Ira Samuel Einhorn se narodil 15. května 1940 do středostavovské židovské rodiny. Po vystudování angličtiny na Pensylvánské univerzitě pokračoval v akademické kariéře. V roce 1964 nastoupil na Temple University, kde začal vyučovat angličtinu. Kromě toho se studenty vedl otevřené hovory o marihuaně a LSD. To se jeho nadřízeným nelíbilo, a tak ho po roce propustili.

Ira si z toho nic nedělal. Byl zdatným řečníkem a na svou stranu si naklonil část filadelfské smetánky. Radikálním hlasem vystupoval proti válce a násilí. Začal také pomáhat lidem, kteří při užívání drog zažívali takzvané "špatné tripy". List The New York Times ho brzy označil za největšího hipíka a pošuka číslo jedna. Ira si ale říkal "jednorožec", neboť to jeho příjmení znamenalo v němčině.

S dlouhými vlasy a vousy Ira perfektně zapadl do hippie komunity. A protože mu hodně lidí zobalo z ruky, začal tvrdit, že vymyslel Den Země. Většina historických zdrojů však autorství připisuje tehdejšímu senátoru za Wisconsin Gaylordu Nelsonovi. Ten navrhoval, aby se každoročně 22. dubna diskutovalo o ekologii a životním prostředí. Ira si prostě myslel, že když se ukáže na vůbec prvním shromáždění Dne Země, každý ho bude považovat za tvůrce ideje. Ve skutečnosti se tam ale hodně ztrapnil. A navíc nehodlal slézt z pódia, kde zbytečně tlachal dlouhých třicet minut.

Obrovské ego

Ira Einhorn měl monumentální ego, o tom žádná. Vůči ženám byl panovačný. A když ho některá odmítla, ruply mu nervy. Dvě z jeho ex partnerek skončily v nemocnici. Jednu praštil do hlavy lahví od Coca Coly, druhou se pokusil uškrtit. V roce 1972 se seznámil s Hellen "Holly" Maddux, čerstvou absolventkou Bryn Mawr College v Texasu. Nastěhovala se k němu jen pár dní po prvním rande. Tím začal bouřlivý, a rovněž tragický, vztah.

Maddux byla bystrá a elegantní mladá žena, takže brzy pochopila, že to mezi nimi fungovat nebude. Navíc její rodina Einhorna doslova nenáviděla. Na konci léta 1977 se s ním Maddux rozešla a přestěhovala se do New Yorku. Ira jí neustále volal a vyhrožoval, že pokud se nevrátí, vyhodí všechny její věci na ulici.

Když se k němu 9. září vypravila, už ji nikdo neviděl živou. Einhorn tvrdil policii, že odešla do obchodu. Její rodina mu to ale nevěřila, a tak si najala soukromého detektiva, který po několika měsících odhalil hrůznou pravdu.

Mrtvola v kompostu

Soukromému detektivovi se podařilo mluvit se studentem, který bydlel pod Irovým bytem. Ten dosvědčil, že se od něho jednou ozval výkřik, z něhož tuhla krev v žilách. Doprovázely ho tupé údery. Po nějakém čase začala studentovi ze stropu kapat jakási nahnědlá a silně zapáchající tekutina. Einhorn však nechtěl do domu pustit instalatéry, aby to opravili.

Detektiv tuto informaci předal policii, která následně vstoupila do Irova bytu. Hellen našli ve skříni s visacím zámkem. Její částečně mumifikované tělo bylo nacpané v kufru. Připomínalo to primitivní kompost. Vedle něho bylo pár zvláštních věcí: polystyren, osvěžovač vzduchu a noviny. Později pitva zjistila, že Maddux byla ubita k smrti. Lebku měla zlomenou až na šesti místech.

Ira se rychle dostal na svobodu díky kauci, kterou zaplatila prominentka Barbara Bronfman, s níž ho pojil společný zájem o paranormální jevy. Nakukal jí, že dívku zavraždila CIA, protože věděl o jejím výzkumu v oblasti paranormálních jevů. V roce 1981, těsně před započetím soudního stání, uprchl do Evropy, kde se schovával pod falešnými jmény dlouhých 17 let.

Život na útěku

I během této doby ho Barbara finančně podporovala. Když si ale v roce 1988 přečetla knihu od Stevena Levyho, který napsal o Einhornovi pravdu, prozřela a udala ho. Tehdy byl pod ochranou bohaté Švédky Anniky Flodin. Vyšetřovatelům řekla, že je prý jeho bytnou. Když se pak vrátili pro doplnění informací, byla taky v tahu. V roce 1997 na ně policisté narazili v zrekonstruovaném mlýně, kde žili a dokonce se stihli i vzít.

Vrah byl po šílených obstrukcích vydaný do USA v roce 2001. Jakmile se to dozvěděl, demonstrativně si podřízl hrdlo, aby proces ještě více zdržel. Šlo jen o povrchovou ránu. Převozu to nijak nezabránilo. V říjnu roku 2002 byl odsouzen na doživotí. Ira Einhorn zemřel v roce 2020 ve věku 79 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ira Einhorn

Allthatsinteresting.com: The Disturbing Story Of Ira Einhorn, The Enviromental Activist Who Murdered And 'Composted' His Girlfriend

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články