Karl May, autor Old Firehanda: Do pěti let neviděl a pomátl se na rozumu. Ve vězení začal psát

Karl May
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Film se točil v lomu, stejně jako snímek Vinnetou - Rudý gentleman.První idea scénáře byla taková, že by se zde objevili všichni, kdo začínají na Old, čili Shatterhand, Firehand a Surehand.Old Firehand je poslední mayovkou šedesátých let.Štáb se musel vypořádat s četnými jugoslávskými bórami, což jsou nebezpečné větry dosahující rychlosti až 220 km/h.+ 2 fotky+ 3 fotky

Indiánský náčelník Vinnetou a udatný Old Shatterhand. Dnes již klasické postavy dobrodružných románů, které vznikly v mysli spisovatele Karla Maye, který začal psát, jako spousta jiných velikánů napříč kulturním a společenským spektrem, ve vězení. Tam se dostal kvůli opakovaným přestupkům. Jak vypadal spisovatelův život? A proč byl jednou nahoře a jindy zase dole?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 08. 2020 16:00

Vinnetou a jeho sestra Nšo-či jsou zrovna na cestě po pohraničí mezi Texasem a Novým Mexikem, když vtom je přepadne pistolník Silers a jeho banda. Doslova v poslední chvíli přispěchá Vinnetouovi na pomoc zálesák Old Firehand a spolu se svými přáteli je zachrání. Všichni pak pokračují do malého městečka Miramonte, kde je uvězněn Silersův bratr Bob. Panuje tam vskutku napjatá atmosféra, neboť polovina obyvatel chce Boba propustit, ti ostatní jsou proti. Proti zločincově osvobození je i místní zástupce zákona Mendozza, který požádá Vinnetoua a jeho přátele, aby mu pomohli ochránit město proti Silersovi, jenž je odhodlán získat svého bratra zpět.

Na film Old Firehand se můžete podívat dnes ve 20:15 na Primě

Přišel o zrak

Karl May se narodil do velmi nuzných poměrů. Jeho rodiče Heinrich a Christina měli co dělat, aby dokázali uživit svých pět dětí. Od rána do večera museli pracovat na tkalcovském stavu a ani tak jim nedokázali poskytnout plnohodnotnou stravu. A zřejmě kvůli podvýživě, špatné hygieně a nedostatku vitamínů se Karl May narodil se zrakovým postižením a rachitidou neboli křivicí. Začal vidět až v pěti letech.

Jeho otec chtěl, aby se děti měly v životě lépe než on, a tak byl v záležitostech studia nesmlouvavý a velmi tvrdý. A neminulo to ani Karla. Musel se učit, učit a zase učit. Latina, angličtina, francouzština a hra na klavír či housle. To byl jen stručný výčet jeho aktivit.

Falešné udání

Školní docházku ukončil ve 14 letech. Poté ihned nastoupil do učitelského semináře, který zdárně dokončil. V Glachau se mu podařilo sehnat místo pomocného učitele. Tehdy však poprvé poznal strasti života. Jeho domácí totiž viděl, jak Karl líbá jeho manželku, která byla od svého muže alkoholika o dost mladší. A už byl oheň na střeše. Hodiny klavíru byly u konce.

Na škole v Altchemnitzu se také dlouho neohřál. Jeho spolubydlící jej měl falešně obvinit z toho, že mu ukradl hodinky. Výsledkem bylo šestitýdenní vězení a zákaz vykonávání učitelské profese. Vězení v něm vyvolalo nervové zhroucení. Dnes bychom mohli říct, že začal trpět disociativní poruchou, což znamenalo, že vše negativní potlačoval do svého podvědomí. Jako by to zametl pod fiktivní koberec ve své mysli.

Start kariéry

Po propuštění se utrhl z řetězu. Páchal jeden přestupek za druhým. Vysloužil si za to čtyři roky nucených prací. Když se vrátil domů, čekala ho další rána. Dozvěděl se, že mu zemřela babička, která se o něj a jeho sourozence starala v době, kdy byli jejich rodiče v práci. Stále ve stavu pomatení ukradl utěrku, jinde zase cigaretovou špičku. Dokonce jednou odvedl sousedova koně do vedlejší vesnice.

A opět se musel zabydlet ve vězení. Tentokrát to bylo ale naposled. Aby si ukrátil čas, začal sepisovat povídky z dalekých cest. Měl bujnou fantazii a přesvědčivý styl, čehož si všiml jeden nakladatel, který mu po propuštění nabídl práci redaktora. Právě v té době začaly vznikat i příběhy o Vinnetouovi.

Nudná realita

Po roce a půl se se svým zaměstnavatelem rozkmotřil a začal psát na vlastní pěst. Také poprvé vycestoval do zahraničí. Po roce a čtvrt však usoudil, že jeho povídky jsou mnohem lepší než realita. Starého nakladatele vykoupil nový, který jednal nečestně. Fischer začal vydávat Mayovy povídky, které napsal bezejmenně nebo pod pseudonymem, a přes autorův výslovný zákaz zveřejnil minulost spisovatele, což Mayovi hodně ublížilo.

Soud nakonec vyhrál, ale byl zcela vyčerpaný. Zemřel 30. března 1912 na zápal plic a prý částečnou otravu, kterou měl získat pitím vody z olověných trubek.

Zdroj textu: čsfd, wikipedia, ctidoma.cz

Zdroj fotek: Wikimedia Commons, Prima

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články