Legenda o Paulu Bunyanovi: Měl dva metry, společníkem mu byl modrý vůl a prý v Americe vytvořil Hořejší jezero i Velký kaňon

Legenda o Paulu Bunyanovi: Měl dva metry, společníkem mu byl modrý vůl a prý v Americe vytvořil Hořejší jezero i Velký kaňon
Zdroj: Wikimedia Commons, Kubber333, CC BY-SA 4.0

Kdysi neměli lidé rádia ani televize, a tak se po večerech bavili vyprávěním příběhů. Ty se pak ústně předávaly z jednoho pokolení na druhé. Stejným způsobem se dodnes dochovala pověst o americkém hrdinovi, statném dřevorubci Paulu Bunyanovi, který měl měřit sedm stop (2,13 m).

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 07. 2023 16:00

Paul Bunyan měl sílu, která prý vydala za 100 mužů. Na jeho cestách po americké krajině mu dělal společnost Babe, obrovský modrý vůl.

Magický sníh a tři čápi

Původně byl Babe bílý, ale pak si prý v roce 1862 nebo 1865 lehl do sněhu během takzvané "modré zimy" a zmodral. Změnila se tak nejen barva jeho srsti, ale i jméno. Z Babeho se stal Blue. Na jejich vzájemném přátelství to nic nezměnilo. Pokáceli stovky akrů dřeva a vytvořili geografické orientační body. Po práci si pak vždy dopřáli pořádně velkou svačinu. Oba dva byli proslulí svým apetitem.

Jelikož existuje hned několik příběhů o Paulovi, neexistuje shoda v tom, kde se narodil. Buď to může být Bemidji, Akeley anebo Brainerd v Minnesotě. Dále je ve hře stát Wisconsin či Bangor v Maine. Ano, místo narození slavného mistra hororů Stephena Kinga. Navíc měli malého Bunyana přinést jeho rodičům až tři čápi. Tak byl těžký.

Jezera, kaňony i řeky

Kdoví, jak by bez Paula Bunyana současná Amerika vůbec vypadala. Dle pověstí měl kupříkladu vytvořit úchvatné Hořejší jezero nebo oregonský stratovulkán Mount Hood, a to prý tak, že vršil kameny na rozpálené ohniště, aby jimi uhasil plameny. A Grand Canyon? Příroda? Nikoli. To jen Paul za sebou táhl svou obří sekeru.

Ale nemyslete si, činil se i Blue. V jeho případě šlo ale o dílo náhody. Jednou chudák uklouzl a srazil přitom obrovskou vodárenskou věž. Ta se vylila... a vznikla řekla Mississippi. A ještě jednou voda. Minnesota je známá jako stát 10 000 jezer. Ve "skutečnosti" jde o hluboké stopy dřevorubce a vola, jenž jsou naplněné vodou.

Legendární jedlík

Paul byl prý schopný spořádat padesát palačinek za pouhou jednu minutu. Miloval také koblihy, ty vynášeli z kuchyně nebo cukrárny na obrovských tyčích. Normální velikost by ho nezasytila. A šunka byla kupříkladu tak velká, že si ji kuchtíci přivázali na nohy a bruslili s ní po pánvi, aby se propekla.

A když obří dřevorubec jednou poblíž tábora Round River narazil na horký pramen, do něhož omylem vysypal pytel hrachu, stala se z toho polévka, která táborníkům vydržela na celou zimu. Stačilo přidat jen sůl a pepř.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Paul Bunyan

Historicmysteries.com: Paul Bunyan - North America's Own Giant Folk Hero

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články