Největší záhada Jacka Rozparovače: Ve skutečnosti prý vraždila poběhlice Mary Pearceyová

Největší záhada Jacka Rozparovače: Ve skutečnosti prý vraždila poběhlice Mary Pearceyová
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Myšlenka, že Jack Rozparovač byl ve skutečnosti žena, možná není tak vzdálená realitě. Mary Eleanor Wheeler, známá spíše pod jménem Mary Pearcey, byla v roce 1890 odsouzena k smrti oběšením za vraždu dítěte a jeho matky. Ač se dopustila tragického činu, nebyl by až tak zajímavý, kdyby o ní nekolovala jedna věc - říkalo se, že právě ona je tajemným Jackem Rozparovačem...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 05. 2021 16:30

O Maryiných raných letech moc nevíme, jen to, že se narodila v Anglii v roce 1866. Její osud lze sledovat až od počátku vztahu s tesařem Johnem Charlesem Pearceym. Přestože nebyli nikdy svoji, začala Mary používat jeho příjmení, které si ponechala až do konce života.

Jedna nevěra za druhou

Společné soužití Johna a Mary poměrně rychle skončilo, ona totiž nebyla moc věrná. Nakonec se přestěhovala k jednomu ze svých milenců, Franku Hoggovi. Jejich vztah byl mnohem klidnější. Možná proto, že ani jednomu z nich nevadilo, když si každý užívá i jinde. Frank však jednoho dne Mary sdělil, že se budou muset rozejít, protože některá z jeho milenek otěhotněla. Jako alespoň trochu čestný muž si ji musel vzít.

Mary to zprvu nebylo moc po chuti, když jí ale slíbil, že se i nadále budou scházet za účelem povyražení, uklidnila se. Ne na dlouho. Jakmile se Frankově milence Phoebe Styles narodila dcera, Mary si usmyslela, že se s ní nebude o muže dělit. Pozvala ji na čaj a po chvilce se začaly z Maryina domu ozývat výkřiky. Jednomu ze sousedů to nedalo a začal přes plot volat, zda je vše v pořádku. Odpovědi se nedočkal, avšak vše rázem ztichlo.

Mrtvá žena a dítě

To všechno se odehrálo 24. října 1890. Ještě téhož dne v sedm hodin večer bylo mezi odpadky poblíž Maryna domu objeveno ženské tělo. O něco později se našly také ostatky malého dítěte. Phoebe totiž vzala na návštěvu i svou dcerku. Poté, co byla oba tělo identifikována, zamířila policie k Mary. Několik lidí totiž vypovědělo, že ženu i s jejím dítětem pozvala na čaj. V domě podezřelé pak vyšetřovatelé objevili krvavé skvrny na stěnách a příborech. Mary jim tvrdila, že pouze likviduje myši, policie jí to ale nevěřila a okamžitě ženu zatkla.

Soud proběhl rychle a na 23. prosince 1890 byla naplánována poprava. Tehdy se ale přihodilo něco podivného. Mary před svou smrtí napsala do madridských novin záhadný vzkaz: „M.E.C.P. poslední přání M.E.W. Nezradila jsem.” Co tím myslela? Byl to vzkaz pro komplice? A proč do madridských novin, když celý život prožila v Anglii? Někteří lidé si myslí, že MECP mohlo znamenat Mary Eleanor Charles Pearcey a MEW představovalo Mary Eleanor Wheeler. Vzpomínala tak na svou první lásku a na dobu, kdy ještě vystupovala pod dívčím jménem?

Jack Rozparovač v sukních

Po vykonání popravy se na celý případ zapomnělo. Tedy až do roku 1939, kdy spisovatel William Stewart prohlásil, že by mohla Mary být tajemným Jackem Rozparovačem. Rána na krku, kterou způsobila Phoebe byla podobná těm, jenž měly na sobě Jackovy oběti. Odborníci zabývající se postavou Rozparovače rovněž uvedli, že když by se v té době v okolí Whitechapelu v noci potulovala žena se zakrvavenými šaty, považovali ji by kolemjdoucí za porodní bábu. S touto teorií navíc kdysi souhlasil i samotný Arthur Conan Doyle, který naznačoval, že Jack mohl být ve skutečnosti Jill...

Zajímavou hypotézu poskytl také Jason Gonzales. Písmena MECP v tajemném vzkazu měla označovat Jackovy oběti. Mary Jane Kelly, Elizabeth Stride, Catherine Eldowes a Mary Ann „Polly” Nichols. Jenomže kde je vrahova druhá oběť Annie Chapman? Pokud je Gonzalesova teze pravdivá, zabil tuto ženu ve skutečnosti někdo jiný?

Sliny slavného vraha

Do roku 2006 byly všechny tyto teorie považovány za absurdní. Pak ale testy DNA ze slin, které zanechal Jack Rozparovač na okrajích známek svých dopisů, prozradily jednu zásadní věc. S největší pravděpodobností psaní odeslala žena...

Zdroje informací:

Historicmysteries.com: Mary Pearcey: A female Jack the Ripper suspect

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články