Nelítostná válečnice: Příběh královny Nzingy je plný odvahy a krutosti, ale také „záhadných“ úmrtí v rodině

Nelítostná královna Nzinga: Kvůli trůnu prý neváhala obětovat i život svého bratra
Zdroj: Wikimedia Commons/François Villain (litographer), Public domain

Někdy okolo roku 1583 se na území dnešní Angoly narodila holčička jménem Nzinga Mbande. Její příchod na svět nebyl snadný. Pověst praví, že měla okolo krku omotanou pupeční šňůru. Z takových jedinců pak měli vyrůst hrdí a mocní lidé. A Nzinga je toho více než dobrým příkladem...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 03. 2023 16:00

Otec Nzingy, Ngola Kilombo Kia Kasenda, byl panovníkem historického království Ndongo. Její matka byla královou oblíbenou konkubínou. Díky tomu mohla z první ruky pozorovat, jak se "vládne". I samotný Ngola v ní viděl potenciál, takže jí často věnoval svou pozornost. Jeho syn Mbandi z toho nebyl dvakrát nadšený, ale o trůn se, zatím, nebál...

Zrození nové královny

Nzingu nezajímal jen pohodlný palácový život. Když byla starší, absolvovala vojenský výcvik, naučila se používat bitevní sekeru, což byla tradiční zbraň ndonganských válečníků, a účastnila se různých rituálů a porad. To vše se dělo v době, kdy portugalští misionáři označili Angolu za hlavní "zásobárnu" otroků. Zpočátku s nimi spolupracoval i sám Kilombo. Výměnou za několik otroků byl zbytek jeho lidu ušetřen. Prozatím. Rozuměla si s nimi i Nzinga, naučila se od nich číst i psát jejich jazykem.

Po králově smrti se ale Portugalci rozhodli všechny dosavadní dohody zrušit. Mbandi skončil ve vězení a vládu nad královstvím převzali právě oni. Nzinga se s tím však nehodlala smířit. Byla schopná bojovnice i vyjednávačka. Snažila se celou situaci změnit pomocí diplomacie. Napochodovala přímo do rezidence portugalského guvernéra, kde požadovala propuštění svého bratra ze žaláře a angolského lidu z otroctví.

Záhadná smrt královnina bratra

Guvernér byl natolik nepřátelský, že jí nenabídl ani křeslo. Nzinga to ale ani nepotřebovala. Posadila se na svého sluhu. Když jejich jednání skončilo, podřízla mu hrdlo. Tím dala Portugalcům najevo, že není radno zahrávat si s ní. Dostala zpět alespoň svého bratra, který však poté zemřel. Následoval ho i její synovec. Je možné, že je ve skutečnosti nechala zabít Nzinga, aby si tím upevnila pozici na trůně. Jiné prameny zase uvádějí, že Mbandi spáchal sebevraždu poté, co mu došlo, že není schopen napravit stav své země.

Ať už tomu bylo jakkoli, Nzinga se v roce 1624 stala oficiálně královnou Ndonga. Nešlo to však bez boje. Nejprve byla svými politickými rivaly vyhnána z království. Během té doby se stala loutkovou vládkyní její sestra Funji. Nikdo však netušil, že je vlastně špionkou samotné Nzingy. Ta tak měla vždy přehled o tom, co se v království děje.

Svoboda pro otroky

V exilu Nzinga založila stát Matamba. Ten byl mimo dosah portugalské říše. Bylo to útočiště otroků a vojáků, kteří měli původně sloužit uzurpátorům. Pro děti, které byly ochotny se zříci své rodiny, byla zase k dispozici milice zvaná kilombo. Pomalu, ale jistě si začala budovat vlastní armádu. Navíc se spřáhla s holandskými vojáky, kteří jí pomohli odříznout portugalské obchodní cesty s otroky.

V roce 1656 hodili Portugalci ručník do ringu. Nzinga se konečně mohla vrátit domů. V posledních deseti letech svého života se pak věnovala zejména boji proti evropskému kolonialismu. V současnosti je oslavována jako nelítostná a vytrvalá vůdkyně, která změnila průběh dějin.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Nzinga of Ndongo and Matamba

Allthatsinteresting.com: Who Was Queen Nzinga, The Fearless Ruler of Ndongo and Matamba?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články