Tajemství nizozemské princezny Margriet: Na svět přišla v porodnici, která „neexistovala"

Tajemství nizozemské princezny Margriet: Na svět přišla v porodnici, která „neexistovala"
Zdroj: Wikimedia Commons/Anefo, CC0

Princezna Margriet Francisca Nizozemská přišla na svět v roce 1943 v kanadském exilu, kam se nizozemská královská rodina uchýlila na útěku před nacisty. I když je místem princeznina narození Kanada, nezískala její občanství, jak by se patřilo podle zákona. Jak je to možné?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 15. 05. 2022 12:00

Nizozemsko bylo od roku 1940 okupováno nacistickým Německem. Královská rodina se proto uchýlila do Kanady. Jenže za několik let se ukázalo, že je tady drobná komplikace. Budoucí královna Juliána Nizozemská totiž v Kanadě otěhotněla.

Jak přicházejí na svět princezny?

Po německé invazi do Nizozemska byla princezna Juliána, dědička a dcera nizozemské královny Vilemíny, evakuována i se svým manželem, knížetem Bernardem z Lippe-Biesterfeldu, do bezpečí v Kanadě. Už měli dvě dcery - Beatrix Wilhelminu Armgardu, současnou nizozemskou královnu, a Irenu Emmu Elisabeth.

Princezna Margriet, která je na úvodní fotografii s rodinou, se narodila 19. ledna 1943 v Ottawské občanské nemocnici. Aby se předešlo tomu, že dítě získá občanství státu, na jehož území přijde na svět, kanadská vláda vyhlásila porodnici za extratoriální. Znalci práva prominou zjednodušení, znamená to přibližně to, že se na dané místo nevztahují zákony státu a stojí jakoby mimo. Dodnes se to někdy popisuje tak, že Kanada se vzdala kousku svého území v prospěch Nizozemska.

Ve skutečnosti ale porodnice na chvíli nepatřila Kanadě, a tak mohla Margriet zdědit nizozemské občanství po své matce. Postupovalo se podle nizozemského zákona o státní příslušnosti. A ona tak neztratila nárok na nizozemský trůn.

Princezna Margriet v Kanadě

Po osvobození Nizozemska v srpnu 1945 se princezna Margriet vrátila do země, aby se se svou rodinou usadila v královském paláci v Baarnu. Na Kanadu ale nezapomněla a pravidelně tam chodila na festivaly tulipánů, které jsou považovány za symbol přátelství mezi Nizozemskem a Kanadou.

Matka princezny Margriet, princezna Juliána, poslala do Kanady 100 000 cibulí tulipánů jako projev vděčnosti za pomoc při osvobození její vlasti od nacistů. Při osvobozování Nizozemska totiž v letech 1944-1945 zemřelo více než 7 600 Kanaďanů. A nizozemská královská rodina pak do Kanady posílala každý rok tisíce cibulí tulipánů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Royalty Thru The Ages (@royaltythrutheages)

Nizozemská princezna Margriet oslavila letos v lednu 79. narozeniny. V současnosti je osmou a zároveň poslední v řadě následovníků nizozemského trůnu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Margriet Nizozemská

Theglobeandmail.com: Dutch princess returns to Ottawa, where she was born during Second World War

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články